Nagyon ritkán sütök kelt tésztát, na nem mintha nem szeretnénk, sőt........ Bizony nagyon is szeretjük, csak egyszerűen nem tudok neki ellenállni. A napokban, éppen egy beszélgetés alkalmával került szóba a kelt tészta, és akkor rögtön a kakaós csiga jelent meg előttem. Azóta sem hagyott nyugodni a gondolat, hogy nekem bizony kakaós csigát kell sütnöm. Nem is halogattam tovább, ma egy könnyű leves mellé ebédre meg is sütöttem. Mivel már igen régen nem sütöttem kelt tésztát, így nem is keresgéltem a saját receptemet, hanem rögtön Limaráét vettem kölcsön.(az Ő kelt tésztái mesések) A receptet olvasva, az Ő tanácsát megfogadva, én is meglocsoltam a frissen kisült csigákat forró tejjel. Ettől még sokkal finomabbak lettek, így bátran merem ajánlani mindenkinek, nyugodtan próbálja ki.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
csipet só
3 ek cukor
1 egész tojás
1 tojássárgája
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
8 dkg olvasztott vaj
A kenyérsütőgép üstjébe beleönteni a langyos tejet, beletenni az egész tojást és a tojássárgáját, majd rákanalazni a csipet sóval és a cukorral összekevert lisztet. Tetejére rámorzsolni az élesztőt, majd elkezdeni dagasztani.
kb. 10 perc dagasztás után, apránként hozzáönteni a felolvasztott vajat, majd továbbdagasztani a tésztát. (természetesen kézzel is meglehet dagasztani a tésztát)
Végül kelesztőtálba tenni, majd kb. 1 óra alatt a duplájára keleszteni.(megkeleszthetjük a gépben is!!!!)
A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtani.
Töltelék hozzávalói:
kakaópor (ízlés szerint)
porcukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
5 dkg vaj
A vékonyra kinyújtott tésztát megkenni az olvasztott vajjal, majd vastagon rászitálni a kakaóport.
Ezután rászitálni a porcukrot úgy, hogy a kakaót teljesen befedje, majd pedig megszórni a vaníliás cukorral.
Végül óvatosan feltekerni a tésztát úgy, mint a bejglit. Ezután jó éles késsel, kb 2 cm-es szeletekre felvágni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a felszeletelt tésztát egymástól kicsit távolabb ráhelyezni. Konyharuhával letakarva, még 30 percig keleszteni sütés előtt.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten, kb 20 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 20 percig sütöttem)
Egy csésze tejbe belekeverni egy csomag vaníliás cukrot, majd felforrósítani. A készre sült csigákat kivenni a sütőből, majd rögtön meglocsolni a forró tejjel. (én minden csiga tetejére 2 ek tejet locsoltam) Ettől a csigák nagyon finom puhák lesznek.
Tálalás előtt a kihűlt kakaós csigákat porcukorral ízlés szerint megszórni, majd úgy kínálni.