2021. március 10., szerda

Aranydurbincs paprikás lisztben sütve.

 


Mindig vágyakozva néztem azokat akik a Balaton parton jóízűen fogyasztották a paprikás lisztbe forgatott, és ropogósra sült keszeget. Én is szívesen ettem volna, de sajnos annyi volt benne a szálka, hogy még a gondolatot is elvetettem. Mivel drága baráton Frane Paleka aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik rendszeresen megajándékoz finom, fehér húsú tengeri hallal melyben szerencsére csakis elvétve van egy-egy szálka, így szerettem volna paprikás lisztbe forgatva is megsütni..... és végre el is készült. A halat egyszerűen csak sóztam, és fokhagymával dörzsöltem be, majd a paprikás lisztbe forgatás után szép pirosra, ropogósra sütöttem. Végül jóízűen fogyasztottuk el, és még a sok apró szálkára sem kellett odafigyelni evés közben.

 

Friss Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni. 



Hozzávalók:

2 db Aranydurbincs

kb. 4 ek liszt

1 tk pirospaprika

1 gerezd fokhagyma (el is hagyható)

só (ízlés szerint)

kb. 5 dl étolaj asütéshez


A halnak vágjuk le a fejét, majd egy éles késsel irdaljuk be.

Ezután ízlés szerint dörzsöljük be a fokhagymával, sózzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek kellően átjárják.

A lisztet keverjük össze a pirospaprikával, majd forgassuk bele a halat úgy, hogy a belsejébe is kerüljön a paprikás lisztből. Ezután rázzuk le a felesleges lisztet, mielőtt a forró olajba helyeznénk.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a halat, és sütés közben többször átfordítva süssük szép pirosra, ropogósra.

Amikor elkészült szedjük ki papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.



A frissen kisült halat rögtön tálaljuk. A bőre finom ropogósra sül, a halhús pedig finom szaftos. Szálkát csakis elvétve egyet-egyet találunk benne, így bátran fogyaszthatjuk.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, biztos egy nagyon finom halfajta, főleg így elkészítve. Egy jó ideje ilyen sütésekre én már lecseréltem a sima lisztet kukoricalisztre, avval még ropogósabb lesz 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katalin. Valóban nagyon finom, fehér húsú hal, és szálka elvétve pár darab van csak benne. Azért írtam sima lisztet, mert az mindenkinek van otthon, de kukoricaliszttel is csináltam már, sőt a teljes kiőrlésű lisztet is kipróbáltam már, és azzal a legfinomabb, és a legropogósabb. Próbáld ki Te is legközelebb a teljes kiőrlésű lisztet.

      Törlés