2021. március 29., hétfő

Tojássaláta leveles tésztatölcsérben.


A húsvéti ünnepekre a főt sonka mellé minden évben készítek tojássalátát, és természetesen így lesz ez idén is. Mivel többször láttam már.... és évek óta készülök én is tésztatölcsért sütni, majd az elkészült tojássalátát abban tálalni, de eddig valahogy mindig elmaradt. Az idei ünnepen pedig már biztosan tésztatölcsérben fogom tálalni, mert a próbasütés megtörtént, melyhez a Tante Fanny leveles tésztát hívtam segítségül. Természetesen házi kelt tésztából is készülhet a tölcsér, de én ezt az egyszerűbb változatot választottam, és nem bántam meg. A tészta jó ropogósra sült, és a tojássaláta pedig remekül illik hozzá.....  Az ünnepi asztalon pedig, majd a főtt sonka mellé kínálom a frissen sütött, töltött tésztatölcsért.




Leveles tésztatölcsér hozzávalói:

1 cs élesztős leveles tészta

1 kisebb tojás a lekenéshez

szezámmag a szóráshoz


Először a tölcsérformát készítsük el. A tölcsér méretét mindenki maga döntheti el, én pl. egy A4-es papírt hajtottam félbe, de készíthetjük nagyobbra is.

Vegyünk egy A4-es papírt és hajtsuk félbe. Ezután vágjunk le egy ugyanakkora darab alufóliát, majd helyezzük rá a papírt, és formázzuk meg a tölcsért. (Az alufólia kívül legyen!!!)

A leveles tésztát tekerjük ki, majd vágjuk fel csíkokra. (Én 6 csíkra vágtam fel a tésztát, így 6 db tésztatölcsért csinálta.)

Az előkészített tölcséreket kenjük le olajjal (v. olvasztott vajjal), majd tekerjük rá a tésztát.  (Mindenképpen zsírozzuk meg az alufóliát, hogy sütés után könnyen letudjuk majd húzni a megsült tésztát.)

Ezután kenjük le felvert egész tojással a tésztát, mielőtt ráhelyeznénk a sütőpapírra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá az előzőleg tojással lekent tésztatölcséreket, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 200 fokon süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd óvatosan mozgassuk meg, és húzzuk le a formáról.

Közben készítsük el a tojássalátát.


Tipp:

A tésztatölcsért készíthetjük pl. vajas leveles tésztából, leveles tésztából, vagy éppen tönkölyös leveles tésztából is.




Tojássaláta hozzávalói:

6 db keményre főzött tojás (nagy)

1 nagyobb alma

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

25 dkg mascarpone (v. krémsajt)

pár evőkanál tejföl


A tojásokat vágjuk félbe, majd vegyük ki a sárgáját, és tegyük egy tálba.

A tojások fehérjét vágjuk fel ízlés szerinti kockákra.

Az almát hámozzuk meg, és szintén vágjuk kisebb kockákra.

A tojássárgához adjuk hozzá a mascarponét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá pár kanál tejfölt, majd keverjük alaposan össze. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána. (a tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl folyós legyen....)

Ezután először keverjük hozzá a kockára vágott almát, majd óvatosan, hogy ne törjön a felkockázott tojásfehérjét is.

Ezután tegyük be a hűtőbe, majd közvetlenül tálalás előtt töltsük a tésztatölcsérbe.


 

Közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a ropogósra sült tésztatölcséreket a tojássalátával, hogy jó ropogós maradjon. Ízlés szerint a tojássalátát még ízesíthetjük pl. mustárral, esetleg snidlinggel....


2 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos.
    Kellemes húsvétot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fáni, nagyon köszönöm! Én is kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Neked!

      Törlés