2012. január 9., hétfő

Korhelyleves.




A karácsonyi receptek után most néhány szilveszterre készített receptet szeretnék megosztani, és a sort ezzel a korhelylevessel kezdeném. Szilvesztere minden évben többféle lencsés ételt készítek, de a korhely lencseleves az elmaradhatatlan. Természetesen idén sem volt ez másképpen, viszont az ünnep előtt a Laptopkonyha stúdiójában OZ korhelylevest készített, és mivel minden videóreceptet végignézek, így természetesen ezt  is megnéztem. Bevallom még soha nem főztem korhelylevest, viszont annyira megtetszett a recept, hogy elhatároztam én is elkészítem. A recepten csak annyit változtattam, hogy én debreceni kolbász helyett, füstölt virslit karikáztam bele. Nagyon finomra sikerült, így felkerült a szilveszterkor elkészítendő ételek listájára. Persze azért év közben is főzhetünk korhelylevest nemcsak az év végén, így mindenkinek csakis ajánlani tudom.





Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta
4 pár füstölt virsli
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg bacon
2 db sárgarépa
2 db zöldség
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt bors
2-3 db babérlevél
köménymag
Erős Pista (erős paprikakrém)
2 tk pirospaprika
2 dl tejföl
1 ek liszt




A füstölt szalonnát,  a a bacont, a vöröshagymát, és a fokhagymát vágjuk fel apró kockára. A zöldségeket pucoljuk meg és ízlés szerint daraboljuk fel. A káposztát kicsit nyomkodjuk ki, hogy ne legyen túl savanyú, majd szintén vágjuk fel apróbbra.

Egy edénybe tegyük bele az apróra vágott füstölt szalonnát, majd kezdjük el zsírjára sütni. Amikor már kezd egy kis színt kapni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, süssük pár percig, majd adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, a felkockázott bacont, és pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, és adjuk hozzá a savanyú káposztát is.

Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, és adjuk hozzá a babérlevelet, ízlés szerint erős paprikakrémet, majd főzzük puhára a káposztát és a zöldségeket.

Amikor a zöldségek és a káposzta puhára főttek, adjuk hozzá a felkarikázott virslit is.

A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy merőkanál levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a leveshez. Ezután főzzük még pár percig, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint tálaláskor még egy kevés ecettel is savanyíthatjuk a levest.


18 megjegyzés:

  1. Ez bizony nagyon guszta! Hozzátartozik a dologhoz hogy én nagyon szeretem a leveseket! Ez is egy nagyon klassz recept. "Mög kéne" kóstolnom:)

    VálaszTörlés
  2. Ezt is szeretem! És milyen jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Az év első napján én is készítettem egy hasonlót, mert nagyon szeretjük. Lefotóztam, de annyira csillog a leves felülete hogy nem tettem fel.
    Nagy kedvet kaptam e fincsi levest látván és megint étlapra tűzőm. Bizony! Bizony!

    VálaszTörlés
  4. Ez is nagy kedvencem, többször is elkészítem a tél folyamán:) Guszta lett a levesed:)

    VálaszTörlés
  5. No épp van itthon káposztám:)Holnapra megvan az ebéd már,de szerdára ez lesz ez már tuti:)Nagyon jól néz ki!!!

    VálaszTörlés
  6. Én mondom ez a korhelyleves isteni...csak most nem az én diétámhoz! Guszta, és nagyon finom!

    VálaszTörlés
  7. Szia Sándor!
    Köszönöm!!! Mi is nagyon levesesek vagyunk, és ez a korhelyleves különösen a kedvünkre való volt. Nyissad az ablakot, küldök egy kis kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  8. IllésKrisz...!
    Köszönöm!! Most már mi is szeretjük.:)

    VálaszTörlés
  9. Juci!
    Kíváncsian várom a Te receptedet is, szívesen kipróbálnám. Legközelebb biztosan jobb képet sikerül készítened, és akkor megmutathatod nekünk.:)

    VálaszTörlés
  10. trollanyu!
    Köszönöm!! Ezután nálunk is többször készül majd. Nem is tudom eddig miért nem főztem még, pedig nagyon szeretjük a savanyú káposztát.:)

    VálaszTörlés
  11. Zitus!
    Köszönöm, és örülök hogy sikerült ötletet adnom a főzéshez.:)

    VálaszTörlés
  12. Vicuska!
    Fel is vidult tőle a gyomrunk, nagyon finom volt.:)

    VálaszTörlés
  13. Elisabeth!
    Köszönöm! A diéta után biztosan jólesik majd egy tányérkával. Most én is diétázom, és visszagondolok rá milyen finom is volt. Na és közben korog a gyomrom, és nagyokat sóhajtozok.:)

    VálaszTörlés
  14. Én sem készítettem még ezelőtt ilyen levest,de mióta kipróbáltam elég sűrűn terítéken van,mert nagyon finom :-)Köszi Gizi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Janka köszönöm, hogy az én receptemet választottad!! Jó étvágyat kívánok hozzá!

      Törlés
  15. Hát elmúlt szilveszter, de én még nem untam meg a savanyú káposztát...sőt... Olyan guszta ez a leves!!! Holnap megcsinálom! S tudom, hogy imádni fogom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsébet köszönöm!! Most úgyis náthás időszak van, így sok vitaminban gazdag savanyú káposztát kell enni.Abban pedig biztos vagyok, hogy Neked is ízleni fog. :)

      Törlés