2013. január 15., kedd

Olajban sült krumplis pogácsa.



Ez a krumplis pogácsa igen egyszerűen összeállítható, és a többi pogácsával ellentétben, nem kell keleszteni, hanem rögtön bő forró olajban kell kisütni. Emlékszem a régi időkben igen sokszor készült nálunk ebédre, egy kiadósabb leves mellé. A kihűlt pogácsa pedig egy bögre forró teával, valami isteni finom vacsora volt. Aztán az idő múlásával a pogácsa egyre ritkábban készült sőt, majdhogynem feledésbe is merült. Így aztán én is egyre ritkábban sütöm, akkor viszont nem tudok neki ellenállni, mert amilyen egyszerű, olyan finom.





Hozzávalók:

50-60 dkg krumpli
1 db tojás
liszt
olaj a sütéshez


A krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. Ezután kanalazzuk a krumplinyomóba és nyomjuk át, vagy villával alaposan törjük össze. Még melegen keverjük hozzá az ízlés szerinti mennyiségű sót, majd hagyjuk hűlni, hogy éppen csak langyos legyen. (azért kell kihűteni, mert így a krumpli kevesebb lisztet vesz fel)

Amikor már teljesen kihűlt a krumpli, csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsünk bele kb. 20 dkg lisztet, és üssük bele az egész tojást. Ezután kezdjük el összegyúrni, majd a többi lisztet apránként adjuk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Az összegyúrt tésztát ezután nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. (a leeső tésztarészeket szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)

Egy serpenyőbe öntsünk bőségesen olajat, majd hevítsük fel. Ezután helyezzük bele a pogácsákat, majd közepes lángon, mindkét oldalukat süssük szép pirosra. Végül szedjük ki, és tegyük papírtörlőre hogy a felesleges zsírt felszívja.


A kisült pogácsákat kínálhatjuk egy kiadós leves mellé ebédre. Tejföllel, vagy egy pohár teával akár vacsorára is kínálhatjuk.

10 megjegyzés:

  1. Anya is készített ilyet gyerekkoromban, most teljesen megkívántam:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Így még nem készítettem, de hasonló mint a krokett azt is nagyon szeretjük!

    VálaszTörlés
  3. Még sosem ettem, de nagyon finom lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Olyan, mint a tapcsikolt pogácsám, csak én nem ilyen szép kerek pogikat szaggatok ki, hanem vágom. Az íze azért annak is nagyon jó, gombóc leves után szoktam tálalni.

    VálaszTörlés
  5. Nagymamám sütött ilyet gyerekkoromban, csak ő rombusz alakra vágta, és felekel-nek hívtuk. A képeidet nézve visszajöttek az emlékek, köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom, felénk flatyesznek hívják :) Tényleg milyen rég volt nálunk :)

    VálaszTörlés
  7. Jaj, de de jó, hogy feltetted! Anyukámnak legalább egyszer el kell készítenie a zsírban sült krumplis pogácsát, amikor nálunk van vagy hazamegyünk. Lekvárral szoktuk enni és nem tudunk betelni vele. :-)) Ha én készítem kerül bele egy csipet, de tényleg nem több, sütőpor. Csak javít rajta, akárcsak a szivarkán, azaz a burgonyakroketten. :-))

    VálaszTörlés
  8. Gizikém, fontos infóim vannak! Írj e-mailt a Vásárhelyi Bréda kastélynak a nyereménnyel kapcsolatban. Postázzák az ajándékot! Remélem mihamarabb kézhez kapjuk! A pogik csodásak!

    VálaszTörlés
  9. Ez lehetett a nagyanyám kiflijének receptje, amit főzelékhez ettünk hús helyett! Imádtam!

    VálaszTörlés
  10. Milyen fura, nalunk meg pacsának hivjak, egy etelnek milyen sok neve lehet! Amugy mi is rombusz alakura szoktuk sutni!

    VálaszTörlés