2012. május 22., kedd

Bodzás-szilvalekváros pite.



Harmadik fordulójához érkezett  a Krinsz-nél meghirdetett "Egészséghónap" játék. Ebben a fordulóban "Desszert" recepttel lehetett nevezni. Megpróbáltam eleget tenni a játékfelhívásnak, és ebből a pitéből kihagytam a búzalisztet, és helyette kukoricalisztet használtam. A finomított cukrot felváltottam a saját magam készített pitypangmézzel. Mivel éppen most virágzik a bodza, így néhány bodzavirág is belekerült a pitetésztába. Sütés előtt pedig finom szilvalekvárt potyogtattam a tetejére. Sütés után a tészta nagyon finom szaftos, a bodzavirágtól és a szilvalekvártól pedig ízletes lett. Már így magában is finom volt a sütemény, de én még készítettem egy kis ízesített tejfölt, melyet tálalás előtt mellékanalaztam, és bizony nagyon jól illet hozzá. Most is csak reménykedni tudok abban, hogy a hozzávalókat illetően megfelel ez a sütemény Krinsz játékfelhívásának. Természetesen meglehet sütni ezt a pitét búzalisztből, és cukor hozzáadásával is, de mindenkit csakis biztatni tudok arra, hogy nyugodtan próbálja ki ezekkel a hozzávalókkal, és biztosan nem fog csalódni.






 Hozzávalók 24 x 24 cm-es formához:

10 dkg kukoricaliszt
1/2 cs sütőpor
1 tk vaníliaaroma
3 ek pitypangméz + egy pici édesítőszer
3 db tojás
2 dl tejszín
1 mk őrölt fahéj
3 nagyobb bodzavirág
szilvalekvár

Tálaláshoz ízesített tejföl:

1 nagy tejföl
édesítőszer
2 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj





Egy keverőtálba  beleütjük az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a mézet, ízlés szerint édesítőszert, a vaníliaaromát, a fahajat, és a tejszínt. Ezután kézi habverővel simára keverjük, majd hozzákeverjük a száráról lecsipkedett bodzavirágot.
Végül a kukoricalisztet összekeverjük a sütőporral, majd szintén a keverékhez öntjük, és fakanállal összekeverjük. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

Egy sütőformát (v. tepsit) alaposan kikenünk vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Ezután beleöntjük az előzőleg alaposan összekevert masszát.
Tetejére ízlés szerint keményebb lekvárt potyogtatunk. (szilvalekvárt, sárgabaracklekvárt, v. vegyes gyümölcslekvárt....)

Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt készre sütjük. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
Sütés után a sütőből kivesszük, majd a formában hagyjuk kihűlni. Közben elkészíthetjük az ízesített tejfölt.

A tejfölt simára keverjük az édesítőszerrel, a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal.

Tálaláskor a pitét ízlés szerint felszeleteljük, majd az ízesített tejföllel kínáljuk.


22 megjegyzés:

  1. Oh istenem, csak egy szeletet ebből, csak egy kis szeletet :)

    VálaszTörlés
  2. Én is kérnék egy szeletet!:) ezzel a bodzával és finom tejföllel nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, természetesen Neked is jut egy szeletke.:)

      Törlés
  3. Most kicsit időhiányos vagyok, de ezt a bodzás pitét ki fogom feltétlenül próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. krinsz, gyorsan elkészül, és még bodza is van, így ne hagyd ki, nagyon finom. Eltettem egy szeletet mára, és talán még finomabb mint frissen sütve. Jobban érződnek az ízek.

      Törlés
  4. Atyavilág....ez mindenen túltesz...istenien néz ki!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zitus, nagyon köszönöm, és csakis ajánlani tudom. Még biztosan találsz hozzá bodzát.

      Törlés
  5. Ez nagyon telitalálat lett:) Annyira finom lehet, szinte érzem az ízét:) Kipóbálandók listájára felkerült:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike köszönöm!! Először tejes pitének indult, aztán ez lett belőle. Nagyon finom, és talán a kukoricaliszttel kicsit egészségesebb.:)

      Törlés
  6. Azta, hát Hozzád kínzás még csak benézni is...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) pedig nem szeretnélek kínozni....

      Törlés
  7. Bodza, szilvalekvár, pite? ...és ez mind együtt?! De szívesen megkóstoltam volna... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella, én pedig szívesen megkínáltalak volna.:)

      Törlés
  8. Mennyire érezni benne a bodzát? Kíváncsi lennék az ízhatásra. Nagyon guszta sütemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel nem sokat tettem bele, így csak éppen hogy érződött az íze. Az illatán inkább érezhető. Apának is nagyon ízlett, és Ő igazi kritikus, így bátran merem Neked is ajánlani. Persze bodza nélkül is megsütheted.

      Törlés
  9. Jaj de jó ez is!! Mit nem adnék egy kockáért!! Nálad aztán van választék! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi szívesen küldök Neked egy kis kóstolót, biztosan kedvedre való lenne.:)

      Törlés
  10. Jut még nekem is belőle? Vagy lekéstem és készítsem el magam?:)) Nagyon guszta, úgy ahogy van jöhetne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi sajnos lekéstél, de nem fogod megbánni, ha elkészíted magadnak.:))

      Törlés
  11. Ez a pite nekem is nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor hozzáfogtam, még csak körvonalakban volt meg, hogy mi is kerül bele, aztán ez sült ki belőle.:)) Ami, biztosan Neked is ízlene.

      Törlés