2012. április 22., vasárnap

Pitypangméz.



Néhány évvel ezelőtt hallottam először a pitypangmézről, de bevallom akkor még meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg én is mézkészítésbe kezdjek. Aztán tavaly több helyen is találkoztam a különböző receptek szerint elkészített pitypangmézzel, de mivel éppen előtte fűnyírás volt a kertünkbe, így a pitypangvirágoknak is annyi volt. Utána pedig már csak néhány szálat találtam, és az bizony kevésnek bizonyult. Így elmaradt a mézkészítés, viszont megfogadtam, idén fürgébb leszek, és időben begyűjtöm a szép, sárga virágokat. A virággyűjtés sikeres volt, és elkészült az első pár üveg méz is. Én a készítésnek a legegyszerűbb módját választottam, mivel a virágokat citromos vízbe egy órán át főztem, és pihentetés nélkül rögtön leszűrtem, majd a cukor hozzáadásával már el is kezdtem lassú tűzön továbbfőzni. (Találkoztam olyan recepttel is, ahol a virágok vízben való főzése után 24 óráig pihentetni kell a főzetet. Én ezt kihagytam, és rögtön továbbfőztem a cukorral.) Az elkészült, de még folyós mézet üvegekbe töltöttem, majd száraz dunsztba hagytam teljesen kihűlni. Ma aztán kikerült a dunsztból, és rögtön le is teszteltem a saját készítésű mézet. Nem csalódtam, mert ízre  nagyon finom, és az állaga pedig pontosan megegyezik a méz folyósságával.(fahéjjal ízesített pitypangméz készítése itt megtalálható)






Hozzávalók 3 kisebb üveg mézhez:

160-180 db pitypangvirág
60 dkg kristálycukor
1 db citrom
7 dl víz





A pitypangvirágokat akkor kell leszedni, amikor már teljesen kivannak nyílva.

Ezután a zöld szárrészeket lecsípni.(Én lecsíptem a zöld részét, nehogy esetleg keserű legyen tőle a méz) Próbáljuk meg olyan helyen szedni a virágokat ahol nem éri por, hogy megmosás nélkül tudjuk felhasználni. Így az értékes virágpor nem vész el. (minél több virágot szedünk, annál finomabb, sűrűbb lesz a végén a méz)

A lecsipkedett virágokat edénybe tenni, majd felönteni a vízzel, és hozzáadni a kifilézett, feldarabolt citromot.

Ezután felforralni, majd alacsony hőfokon, hogy szép lassan forrjon a víz, kb. egy órán át főzni.
Végül szűrőn átszűrni, majd a virágokat és a citromot gyengéden kinyomkodni.

Ezután a visszamaradt léhez hozzáadni a cukrot, majd visszatenni a tűzre, és a főzés elején néha megkeverve, majd a vége felé egyfolytában kevergetve alacsony hőfokon, hogy szép lassan forrjon,  kb. 40 percig főzni. (addig kell főzni, hogy keverés közben már érezhető legyen, hogy kezd besűrűsödni, de még azért elég folyós az állaga)

Az elkészült főzetet, forrón üvegekbe tölteni, majd celofánnal lezárni. Ezután száraz dunsztba tenni, majd teljesen kihűteni.

Amikor főzés után az üvegekbe kerül, még eléggé folyós, de mire teljesen kihűl, éppen olyan lesz mint a virágméz.

Nagyon finom, az íze enyhén citromos, és virágméz ízű. Én sütemények, saláták, és limonádé ízesítésére használom.


47 megjegyzés:

  1. Ilyet már én is csináltam. :) nagyon finom ! Az ismerőseim el sem akarták hinni, amikor megkóstoltattam velük,hogy tényleg pitypangból készült.

    VálaszTörlés
  2. Én tavaly találkoztam vele először, de akkor már több fűnyíráson túl voltunk. Idén pedig időm nem volt rá, pedig biztosan elkészítem egyszer, mert olyan kecsegtetőnek tűnik! :))

    VálaszTörlés
  3. Úgy látom, ez a pitypang méz hete, én is a napokban készítettem, csak még nem volt időm feltenni:)

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos a színe. Az ízét nem tudom elképzelni, de biztosan mennyei.

    VálaszTörlés
  5. Ahogy a virágokra néztem, az jutott eszembe hogy szegény Édesanyám ezeket ette mert azt mondta neki valaki hogy a vércukrot csökkenti. Nagyon guszta így méz formájában is. Itt a környékünkön is annyi van de itt a kutyákat sétáltatják, meg eléggé lekéne hajólni, pedig szívesen kipróbálnám. Így vagyok az akác virággal is azt meg a por, smog miatt nem merev szedni. Marad a bolti verzió!:(

    VálaszTörlés
  6. Az előbb a facebookon még dicsekedtem, hogy mennyi pitypangunk van. Most jöttem be az udvarról, hát csodálkozva néztem, hogy frissen nyírva a fű. Valami "betolakodó" (kis-nagy fiam) valószínű délelőtt, amikor boltban voltunk) itt járt és levágta. Na majd a következő virágzáskor talán. Egyébként nagyon jól néz ki a mézed. De gondolom, hogy ez sokáig nem tartható el, mert -mint virágméz
    + cukor - hamar kristályosodni fog. Persze gondolom nem egy 200 literes hordóval készítettél ? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En tavaly keszitettem nem kristelyosodott!

      Törlés
    2. Nekem sem kristályosodot meg még soha, pedig van még egy üveg tavalyról.

      Törlés
  7. Nagyon jól sikerült a pitypangmézed! Én is szoktam főzni minden évben Mária Treben receptje alapján. Az idén valószínűleg nádcukorral fogom készíteni.

    VálaszTörlés
  8. Jaj de nagyon szeretem! Nálunk csak sárgavirágméz:) Nagymamámnál mindig akkor került elő egy üveggel, amikor legjobban vágytunk valami finomságra. Friss kenyérre csorgatva... nem is kell több:)

    VálaszTörlés
  9. Én is gyakran főztem be, Pesten sajnos nincs hol szedni. A gyerekeim imádták! Méz ízű és állagú vitamindús finomság!
    A fotók nagyon szépek. hangulatosak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, Pesten nem nagyon van hol szedni, de Budán, annál inkább. Én most próbálom épp ki a receptúrát, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lehet. És hát mert a boltban elég drága a jó minőségű méz... Csináld Magad Mozgalom van nálam. :)) (pistisuti.eoldal.hu)

      Törlés
  10. Húha, ez nem semmi, reggel fűnyírás előtt megyek pitypangot szedni...:) Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  11. Én még sosem találkoztam vele, úgyhogy köszönettel mentem is a receptet! :) Nagyon szép!

    VálaszTörlés
  12. Hogy Te miket tudsz:))Nagyon jó, még sosem hallottam róla. Biztos finom!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó ötlet! Mostanában szembesültem ezzel, hogy létezik ilyen méz is :-), imádom a mézet minden mennyiségben. A pitypang pedig nagyon egészséges, a szárát ás levelét salátákban is használják a keserű anyag miatt. Mi is ettük Nagyiéknál, ott nem volt szmog, csak tiszta falusi levegő. Még a papsajtot is szerettem :-)

    VálaszTörlés
  14. Nehany eve Anyu minden tavasszal keszit ilyet! Nagyon finom, olyan kellemes kulonleges izt ad a teanak. Most hogy meg vagyok hulve es faj a torkon, nagyon jol esik a meleg teaban. Hutoben taroljuk, sosem kristalyosodott pedig volt hogy maradt meg nyar elejeig is.

    VálaszTörlés
  15. Nagyon szuper ötlet, itt még csak most fog kezdődni a pitypang szezon, mindenképpen ki szeretném próbálni:)

    VálaszTörlés
  16. A barátnőm Andi készített tavaly!Meg is lepett egy üvegcsével és nagyon finom volt.Ő pitypang zselét készített.:-)

    VálaszTörlés
  17. Igen, igen, igen!! Mama készített még sok-sok éve, de abban nem volt citrom.

    VálaszTörlés
  18. Tegnap elkészítettem a recepted alapján, de sajnos az enyém folyós maradt kihűlés után. Most visszatettem a gázra, tovább forralom. Mit ronthattam el? Mindent úgy csináltam, ahogy mondtad, de valamit csak elszúrhattam. Pontosan betartottam az időt is. Most teljesen tanácstalan vagyok!
    Sose hallottam efféle mézről, de nagyon szeretném megkóstolni, mert szeretem a mézeket!

    VálaszTörlés
  19. Én is készítettem, de kihűlés után eléggé híg maradt. Az íze, illata nagyon jó. Mit lehetne csinálni, hogy sűrűbb legyen??? (A recept szerint csináltam,mindent betartottam, úgy a mennyiséget, mint a főzési időket!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Józsi, sajnos nem tudom mitől maradt Neked híg. Amikor beletöltöttem az üvegbe, még nekem is híg volt, (de ezt írtam is) viszont másnap mire a száraz dunsztba teljesen kihűlt, már teljesen olyan volt mint a méz.
      Mint az előző hozzászóló Erika is írta, lehet kicsit erősebb lángon kellett volna főzni. Nekem szép lassan forrt, és néha megkevertem, semmi mást nem tettem vele. Holnap egy újabb adagot készítek, és kíváncsi leszek, az majd milyenre sikerül. Belinkelem Lilla oldalát, ott megnézheted, azt amit Ő készített.

      http://megfozlek.blogspot.com/2012/04/citromos-pitypangmez.html

      Törlés
  20. Ok, sikerült! A fazékban szépen megdermedt. Kicsit nagyobb lángon kellett volna főznöm tegnap. Köszönöm a receptet! Puszi érte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, nagyon köszönöm hogy megírtad, és örülök hogy sikerült. Átjavítom a receptben is, hogy inkább szép lassan forrjon főzés közben, akkor biztosan nem marad senkinek sem híg. Holnap készítek egy újabb adagot, vaníliás cukorral, és fahéjjal ízesítve.

      Törlés
  21. Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Igaz ez volt az első próbálkozásom, viszont annyira finom lett, hogy holnap még néhány üvegnyit főzök. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, már ha hozzájut a pitypangvirághoz. Teák, sütemények ízesítésére kiváló, és mégsem kerül egy vagyonba, mint a méz.

    VálaszTörlés
  22. Olyan kérdésem lenne még, hogy mekkorák legyenek a virágok? Most készítem a második adagot, és sikerült nagyobb fejekből főzetet készítenem, ami elég füstös árnyalatú lett. A cukor még csak most került bele. Eddig is úgy nézett ki, mint az égetett cukor, de mi lesz, ha besűrűsödik? Nem kellene kevesebb a nagyobbakból?
    Ha már így is olyan jól alakítottuk együtt a receptet, akkor erre is találhatnánk választ, nem? :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, gondolom már el is készült a méz, így lehet későn érkezik a válaszom. Én kisebb virágokat szedtem,(mert csak olyanok voltak a kertbe) így erről nem tudok nyilatkozni, viszont több helyen is olvastam róla, hogy a főzetet 24 órán át pihentetik, hogy erőteljesebb legyen az íze, és akkor egészen sötét színű lesz a méz is. Mivel Te rögtön továbbfőzted, így lehetséges hogy az íze csak egy kicsivel lesz erőteljesebb, viszont a színe sokkal sötétebb lesz. Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy mit mondsz majd. Így összetudod hasonlítani a kétféle virágból készült mézet, és az ízbeli különbséget. Köszönöm hogy megírtad, és várom a további tapasztalataidat.:)

      Törlés
    2. Köszi a gyors választ! Igen az íze erőteljesebb, de ugyanúgy érződik rajta a citrom is. A színe olyan, mint a meggymézé. Szép bordós! :) Estére felteszem a blogomba, és majd hozok róla linket Neked!

      Közben utánaolvastam a Maria Treben könyvemben, ahol ugyanez a recept is megtalálható. Ott 1 kg cukrot adott a hölgy 1 liter vízhez, két marék virágzattal. De, hogy pontosan mekkora az a marék arról nem írt, meg arról se, hogy leszedte volna-e róla a csészeleveleket. De szerintem ugyanez, mint amit Te is közöltél. Viszont vesebetegek nyugodtan fogyaszthatják, mert egészségesebb ez, mint a valódi méz, ugyanis nem tartalmaz semmiféle savat, ami nekik problémákat okozna.

      Törlés
    3. Erika, nagyon köszönöm hogy megírtad. Én is több receptet átolvastam, és szinte mindegyiknél más volt a cukor-víz aránya. csodaszép lehet a színe, nagyon kíváncsivá tettél. Próbáltam már rákeresni a blogodra, de sajnos nem találom, így nagyon megköszönöm hogy beteszed ide hozzám a linket. Sajnos nálunk már teljesen elvirágzott a pitypang, így idén már nem tudok több mézet főzni, de jövőre csakis nagy adaggal kezdek.

      Törlés
  23. Hoztam a linket! Bocs, hogy megvárakoztattalak, de csak délelőtt nyílnak a pitypangok az udvarban, így várni kellett a fotózással. :)

    http://era85konyha.blogspot.com/2012/04/pitypangmez.html

    Nálunk szerencsére lesz még utánpótlás belőle, mert rengeteg van! :) Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, köszönöm hogy belinkelted, megyek és megnézem a Te mézedet. Most néztem a szomszéd kertjét, nála még éppen van nyílóban pitypang, így gyorsan szedek még egy adagot.:)
      Én köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataidat!!!

      Törlés
  24. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  25. Épp az előbb lettem kész, nagyon finom:) Megfelelően sűrű, bár -nekem- nagyon édes. Ha kevesebb cukorral csinálom, akkor nem áll el és/vagy nem sűrűsödik be? A nádcukor, édesítő drága. Holnap csinálom a következő adagot, bár azt már áztatásos módszerrel fogom, és belevagdosom a szirmokat, hogy ne legyen zöld rész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ha kevesebb cukorral csinálod akkor nem fog besűrűsödni rendesen. Próbáld meg egy kisebb adaggal, hátha sikerül. Én azért csipkedem le, hogy zöld rész ne kerüljön bele. Esetleg tegyél bele több citromot és akkor nem lesz olyan édes. Én őrölt fahajat, szegfűszeget, és amit idén főztem abba vaníliás cukrot is tettem. Kérlek írd majd meg hogy milyen lett kevesebb cukorral

      Törlés
  26. szia ezt a fajta mézet más virágból is el lehet készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann, én úgy tudom, hogy akácvirágból is lehet mézet készíteni. Én eddig csak pitypangból készítettem, és nekünk nagyon ízlik. Éppen ma készült ebédre salátát, melyet ezzel a mézzel ízesítettem.

      Törlés
  27. Műanyag flakonokban (pl. capy-s flakon vagy ha kisebb adag kell akkor a jegeskávés flakonok) fagyasztóbn sokáig láll. Perse műa. flakonba csak már kihűlés után töltsük .... Ekkor duntsztolás kimarad .... Nálam most épp bodzavirágból készül ..... ha folyósabbra sikerül akkor szörp lesz, ha mézes állagú akkor lehet mézként és szörpként is használni .... Sütöttem már pitypangmézzel mézeskrémest, nagyon finom. Ezt régen csak hagyományos mézzel szoktam .... Viszont a méh- és a darázscsípésre allergiás vagyok, így nem ajánlott hagyományos mézet fogyasztanom. Ebből a hamis méz verzióból a méhecskék kimaradnak, így én is nyugodtan megehetem. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megosztottad velem is hogy hogyan tárolod, és használod fel!!! :)

      Törlés
  28. Tavaly is elkészítettem és idén is fogok, mert nagyon finom és különleges!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika, nálunk idén olyan kevés a virág, hogy lehet egy adagra valót sem tudok szedni. Igaz szerencsére van még tavalyról, és már jól besűrűsödött. Én is nagyon szeretem a különleges íze miatt.

      Törlés
  29. Kedvet kaptam hozzá én is megyek szedni virágot,de én cukros vagyok ,nem rakok bele csak 50 dkg -cukrot..és fahéjat,mert a fahéj csökkenti a vércukrot..Minden reggel fahéjjal iszom a capuccínómat..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna! Nagyon örülök, hogy kedvet kaptál hozzá! Én tegnap főztem két üveggel, de holnap folytatom. Sajnos én is cukros vagyok, így csakis salátaöntethez használom, és bőven tettem bele fahéjat is, melyet nagyon szeretek. (lehet meg kellene próbálnom édesítővel is készíteni.....)

      Törlés
  30. Most már megterem a kertemben a pitypang, tegnap előtt a Te recepted alapján főztem be, pont olyan finom, amilyenre emlékeztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vicuska, nagyon örülök hogy a saját pitypang termésedből tudtad megfőzni, így biztosan tudod hogy vegyszermentes. Én is a napokban főztem, most pár napot várnom kell, mert a fűnyíró levágta a szép sárga virágokat.

      Törlés
  31. Harmadik éve készítem a pitypang "mézet" Gizike receptjéből, nagyon szeretjük, de nemcsak a mi családunk, hanem a megkínált kóstolgatók is !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária, nagyon örülök hogy az egész család szereti a pitypang "mézet", ami persze nem szó szerint értendő méznek. Az évek alatt rájöttem, hogy egy adaghoz minél több virágot használok fel, annál finomabb lesz. Virág pedig van bőven a kertbe. :)

      Törlés