2012. április 3., kedd

Túróval töltött kalács.



Az elmúlt héten a túrókalács recept posztolásakor már említettem, hogy egyszerre két kalácsrecept is elnyerte a tetszésemet a GoodFood magazinból. A kalácsot igencsak szeretem, ennek ellenére csak nagyon ritkán vállalkozom  rá, hogy nekiálljak a kalácssütésnek. Persze a húsvéti időszak azért más, és ilyenkor ki nem hagynám a sütését. A két recept közül  először az egyszerűbb, és nem túl macerás kalácsot sütöttem meg, de mivel mindenképpen szerettem volna ezt a túróval töltöttet is megkóstolni, és csakis utána ajánlani, így nem is halogattam tovább. Nekem a tészta fonása kisebb kihívás, na de annak ellenére, igaz lehetett volna szebb is, azért elégedett vagyok a végeredménnyel. A kalács pedig olyan finom, hogy mindenképpen kárpótolt. A tésztája puha, könnyű, és a túrótól nagyon finom szaftos. Igaz ezt a töltött kalácsot a húsvéti sonka mellé nem ajánlott kínálni, mivel édes-citromos-túróval van megtöltve, de ennek ellenére bátran merem ajánlani az ünnepi asztalra.






 Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:

50 dkg liszt (BL 55)
10 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
4 dkg élesztő
2,3 dl tej
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 db tojássárgája
reszelt citromhéj


Töltelék hozzávalói:

25 dkg tehéntúró
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 dkg liszt
1 db tojássárgája
reszelt citromhéj





Az élesztőt egy kevés langyos-cukros tejben felfuttatni.
Egy tálba beletenni a lisztet, a cukrot, csipet sót, vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és kicsit összekeverni. Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beletenni a tojássárgáját, a felfuttatott élesztő, a lágy vajat, és apránként a maradék tejet. Közepesen lágy tésztát dagasztani. 10 percig konyharuhával letakarva pihentetni.

A túrót egy tálba tenni, majd hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgát, a lisztet, a reszelt citromhéjat, majd alaposan összekeverni.

A tésztát pihentetés után, lisztezett felületen kb. 35 x 20 cm-es téglalap alakúra kinyújtani, majd rákenni a túrótölteléket.

Ezután a töltelékkel megkent tésztát feltekerni (mint a bejglit), majd középen éles késsel kettévágni.
A két tésztacsíkot ezután egymással összecsavarni, (összefonni) majd a végénél összeilleszteni, hogy egy koszorút kapjunk.

A kuglófformát alaposan kivajazni, majd lisztezni, és óvatosan beletenni a tésztakoszorút.
Ezután konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 30 percig keleszteni.
 Amikor megkelt a tészta, a tetejét egész-felvert tojással lekenni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem 30 percig, és a sütési idő felénél egy sütőpapírral letakartam nehogy túl barnára süljön a teteje)

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.

Tálaláskor a kalács tetejét porcukorral megszórni, és ízlés szerint lekvárral kínálni.

20 megjegyzés:

  1. Sonka után is lehet enni :D Nagyon tetszik! Bár lehet kaprosan vagy körözött-szerűen betölteni és akkor már nem édes változat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, nagyon jó ötleteid vannak!!! Valóban sós túróval ízesítve, mennyei finom lehet a sonka mellé. Mindenképpen kifogom próbálni.:)

      Törlés
  2. Nagyon szép lett, jó túrós a belseje. Én nem tudom, hogy sütök-e kalácsot, mert elutazunk. Legfeljebb utána. Én szeretem a sima fonott kalácsot a sonkához enni, mert a sonka sóssága passzol a kalács édességéhez és a torma savanyusságához...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, köszönöm!! Jó utat, és kellemes pihenést kívánok. Ünnep után is nagy sikere lesz Nálad a kalácsnak, érdemes kipróbálni. A fonott kalácsot én is nagyon szeretem a sonka mellé, de ez a vaníliás túró, és a citromos íz miatt szerintem nem illik hozzá.

      Törlés
  3. Igati finomság, és nagyon szép:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kati!
      Ne haragudj, hogy most itt írok Neked, de sajnos mostanában amikor Nálad szeretnék kommentelni, előbb egy reklámoldal jön fel, és csak utána jutok hozzád. Olyankor megjelenik egy figyelmeztetés, hogy nem biztonságos. Mivel már többször jártam így, sőt amikor utoljára jártam nálad, még a firefoxot le is kellett állítanom, így nem merek már próbálkozni. Minden nap benézek hozzád, de nézd el nekem, hogy nem írok. Nem szeretnék a reklámoldal miatt összeszedni egy vírust.(sajnos egyszer már jártam úgy)

      A kalács nagyon finom, csakis ajánlani tudom.

      Törlés
  4. Még hogy nem tudsz kalácsot formázni? Nagyon szép lett és sejtem milyen finom, mert én sokszor sütök túrós kalácsot, sőt még csokit is szoktam beleszórni a töltelékbe! Tetszik Vicuska kőrözött töltelék ötlete is! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi köszönöm, de ez a kalács finomnak mondható, de szépnek ugyan hogy nem. Vicuska ötlete nekem is nagyon tetszik, mindenképpen kifogom próbálni egy sós-túros változatban is.

      Törlés
  5. Hmm, nagyon jól néz ki, küldhetnél belőle egy keveset...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla köszi, és akár sokat is szívesen küldök.:)

      Törlés
  6. Éhesen nem jó blogokat nézegetni :)jól néz ki nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli, köszönöm!! Sokszor én is korgó gyomorral járom végig a blogokat, és csorog a nyálam a sok finomság láttán.:))

      Törlés
  7. Nagyon finom lehetett, én is kinéztem magamnak! Csábító :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi, mindenképpen süssed meg, nagyon finom!!!:)

      Törlés
  8. te ha quedado de lujo con un dorado estupendo,bella receta me llevo un trozo para mi desayuno,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rosita, Muchas gracias!
      Un buen apetito para el desayuno.
      Lo siento que no puedo megkínálni una rebanada de pastel.abrazos y abrazos.

      Törlés
  9. Olyan szép! Istenem, milyen finom lehet...!!! Micsoda ételeket/sütiket/kalácsokat sorakoztatsz fel egymás után nap mint nap! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella nagyon köszönöm!!! Nagyon finom, és mivel Te sokszor sütsz kelt tésztát, bátran merem ajánlani. Biztosan Nálad is nagy sikere lesz.:)

      Törlés
  10. Hidd el Gizike, már nem tudok jóformán lépést tartani egyik, másik utáni szebb, és finomabb dolgokkal amit fel teszel ide. A kalácsod csodás, és isteni finom a turóval töltve. Sajnos nem tudok én olyan gyakran feltenni dolgokat mint te, és a többiek...hogyan tudsz szánni ennyi időt ezekre a finomságokra?...valami fantasztikus!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Elizabeth, bizony elég sok időt elvesz a mindennapi posztolás, és a képszerkesztés, sokszor bizony eléggé fárasztó. A kalácstól egy kicsit féltem, mert a formázása nekem eléggé macerás, de szerencsére elég jól sikerült, és nagyon finom.

      Törlés