2012. április 26., csütörtök

Aszalt szilvás csokoládékrém.



Erről a pohárkrémről mindenképpen elmondható, hogy nagyon csokis, nagyon krémes, nagyon habos, de legfőképpen nagyon tojásos desszert. Mivel a krém alapja  nyers  tojásból készül, így csakis azoknak merném ajánlani akiknek a saját tyúkjaik tojta tojás, vagy csakis megbízható helyről vásárolt áll a rendelkezésükre. Én már nagyon régóta készítem ezt a desszertet, de szerencsére még soha nem volt gondunk az esetleges régebbi tojások miatt. Igaz mindig ugyanott vásárolom, és teljes mértékig megbízom benne, hogy biztonságos helyről származó tojásokat használok. Habár még emlékszem azokra az időkre, amikor nyáron szívesen készítettem tojásfehérjéből, málna, eper, vagy éppen meggy hozzáadásával, nagyon finom gyümölcshabot. Akkor még nem lehetett ennyiféle készen vásárolt fagylaltot, pudingot, és különböző krémeket kapni az üzletekbe, és örültünk egy-egy ilyen házilag elkészített nyalánkságnak. Most azért kicsit több hozzávaló került ebbe a krémbe, így ízre is sokkal finomabb lett, és tálalás után, bizony pillanatok múlva már csak az üres poharak sorakoztak az asztalon.






Hozzávalók 4-6 pohárhoz:

15 dkg csokoládé (46%-os)
4 db tojás
10-15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs aszalt szilva
2 dl vörösbor
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 ek víz


Az aszalt szilvát apró darabokra felvágni, majd beáztatni a vörösborba. (legalább egy fél órát álljon benne, hogy jól megpuhuljon)
Ezután szűrőbe önteni, és hagyni hogy a bor teljesen lecsepegjen a szilváról.

A csokoládét kisebb darabokra tördelni, majd gőzfürdő fölött, egy evőkanál víz hozzáadásával felolvasztani. Ezután levenni a gőzről, és hűlni hagyni. (egy sűrűbb masszát fogunk kapni)

A tojások sárgáját a porcukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverni. Ezután apránként hozzákeverni a felolvasztott csokoládémasszát.
A simára kevert csokoládés masszába ezután óvatosan belekeverni a jól lecsepegtetett szilvadarabokat is.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan, szintén a csokoládés masszához keverni.

A Hulalát (v. habtejszínt) közepesen kemény habbá verni.

Az elkészült csokoládékrémet, és a közepesen kemény habbá vert tejszínt, felváltva poharakba kanalazni, majd legalább egy órára a hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Rövid idővel a tálalás előtt kivenni a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg. Türelmetlenebbek a hűtőbe való pihentetést kihagyhatják, most én is így tettem.

15 megjegyzés:

  1. Hű, milyen szép fotók! És az a pohár desszert! Mit bánnám, hogy nyers a tojás, ide vele! :o)

    VálaszTörlés
  2. Igazán kedvem lenni felfalni egy pohárkával...:)

    VálaszTörlés
  3. Úúúúúúúúúrjézus, de jóóóóóó!!! Csoki, aszalt szilva, vörösbor, jesszusom... (szívét fogó smiley :-DD)

    VálaszTörlés
  4. Én kettőt kérek ha lehet, mert nagyon szeretem az ilyen poharas finomságokat.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép és guszta! Ha nem mondod meg előre hogy nyers tojás van benne akkor biztos hogy dupla adaggal megtudnék enni belőle!

    VálaszTörlés
  6. Mi is nagyon szeretjük a pohárkrémeket, a férjem kimondottan az ilyen csokist! Ekkora pohár nem lenne elég nekünk! :))) A vörösbort kihagyom, nehogy a gyerekeknek megártson. A fotók megint nagyon szépek! :D

    VálaszTörlés
  7. Már ránézve is híztam két kg-ot:)

    VálaszTörlés
  8. Nálam tuti nem pihenne:)) Micsoda ötlet, aszalt szilva és csoki... hű de finom lehet! És azok a régi finom gyümölcshabok tojásfehérjéből... hmmm, de jó is volt!

    VálaszTörlés
  9. Hú, ebben aztán van minden, amit szeretek:) Nagyon jó fotók és az aszaltszilva külön kedvenc:)

    VálaszTörlés
  10. Imádom az aszalt szilvát csokoládéban, ez a desszert pedig arra emlékeztet!!! A nyers tojástól régebben nem ódzkodtam, ma már nem annyira bízom bennük, mert nem tudom honnan származik, mit hogyan címkéznek át, de ettől függetlenül mindig alaposan megmosom használat előtt. Elvégre a szalmonella a héjáról kerül az ételbe...

    VálaszTörlés
  11. Csodaszép és biztos isteni is!! Én félnék a nyers tojástól, pedig gyerekkoromban az eperfagyi és málnafagyi mindig friss tojásfehérjéből készült. Ma már nem merném. De ahogy van tojás nélküli tiramisu, szerintem ezt is el lehetne készíteni Hulalából. A felvert Hulalát kétfelé osztani, az egyik fehér marad, a másikba belekeverni az olvasztott csokit, áztatott aszalt szilvát és utána a kettőt rétegenként poharazni. Úgy is finom lehet, és veszély egy szál se.

    VálaszTörlés
  12. A fotók gyönyörüek...de persze a deszert teszi annak. Ilyen deszertet, aszalt szilva, vörös borban áztatva, csokoládé krémmel?...nagyon finom, és különleges! A csipke teritő nagyon szép, a gyönygy virág is. Ilyen fenséges deszert, megérdemli a legszebb prezentálást:DDD

    VálaszTörlés
  13. Nagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!

    Csakis friss tojásból ajánlott elkészíteni!! Így aki félne elkészíteni a tojás miatt, annak María Hulalás változatát tudnám én is ajánlani. Lágyabbra kell felverni a habot, és akkor biztosan ugyanilyen finom krémes habos desszertet fogunk kapni. Legközelebb én is kipróbálom azt a változatot. Köszönet Maríának az ötletért!!!:)

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok!
    Én, azoknak akik félnek a nyers tojástól, - az orosz krémtorta krémjéhez hasonlóan - az egész tojásokat a cukorral összemelegíteném, majd ebbe tenném bele az olvasztott csokit, aszalt szilvát. Kihűlés után pedig a tejszínhabbal lazítanám.
    Üdv: Emese

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Emese! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a hasznos ötletet. Így mindenki bátran elkészítheti ezt a finom pohárkrémet.
      Üdv: Gizi

      Törlés