2014. június 14., szombat

Cseresznyés sütemény olajos kevert tésztával.



A nyári gyümölcsök érésével egy időben  nálunk megkezdődik a gyümölcsös sütemények, torták, piték sütése. Mivel a gyümölcsöt csak le kell szedni a fáról így, ha éppen megkívánjuk a süteményt, akkor pl. ezt az egyszerű kevert tésztát hívom segítségül. Robotgéppel pikk-pakk kikeverem a tésztát, majd ízlés szerint cseresznyével, meggyel, ribizlivel, vagy éppen sárgabarackkal megszórom a tetejét, és már mehet is a sütőbe. Sütőtől függően, pedig kb. 40-45 perc alatt el is készül a sütemény. Ezután csak türelmesen ki kell várni, hogy legalább langyosra hűljön, és már kínálhatjuk is. A tészta pedig az olajnak köszönhetően finom szaftos marad még másnapra is, persze csakis ha marad belőle, mert bizony nagyon eteti magát ez a sütemény.






 Hozzávalók egy nagy (pl. gáz) tepsihez:

35 dkg liszt (pl. Nagyi titka)
5 db tojás (nagy)
8 dkg kristálycukor
2 dl étolaj
1 dl tej
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
12 dkg vaníliás pudingpor (3 csomag főzős pudingpor)
1 cs sütőpor
1 kg kimagozott cseresznye





A cseresznyét magozzuk ki, majd alaposan csepegtessük le.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután először állandó keverés mellett, apránként adagoljuk hozzá az étolajat, majd a tejet is. (ekkor teljesen felhígul majd)

A tojások fehérjét kezdjük el robotgéppel habbá verni, majd amikor már kifehéredik, apránként kanalazzuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük hogy jó kemény habot kapjunk.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral, és a pudingporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos-olajos-cukros keverékhez. Ezután robotgéppel szintén keverjük simára.

A felvert tojásfehérjehab egyharmad részét adjuk hozzá a masszához, majd bátran keverjük össze, hogy egy lágyabb masszát kapjunk. (nem baj ha ez a hab összetörik, mert csak így lesz lágyabb a massza)

Ezután a maradék habot fakanállal apránként, óvatosan, keverjük hozzá a masszához.

Egy nagyobb tepsit (v. gáztepsit aminek magasabb a pereme) béleljünk ki sütőpapírral (v. kenjük ki olajjal, és szórjuk meg liszttel) majd öntsük bele a tésztát, és egyenletesen simítsuk el.

Ezután a kimagozott, lecsepegtetett cseresznyét egyenletesen szórjuk rá a tészta tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre.(tűpróbáig) Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel, és így kínáljuk.

8 megjegyzés:

  1. Most vanillincukor, vagy pudingpor nem mindegy!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária, bizony nem mindegy!! Viszont a receptben mindkettő szerepel, vaníliás cukor is, és vaníliás pudingpor is. Miért is tettem bele pudingport? Ennek csakis egy oka van, hogy a receptben amit kaptam, így szerepelt. Természetesen ki is lehet hagyni belőle, de akkor nem tudom megmondani hogy milyen lesz a tészta. Ha esetleg megsütnéd pudingpor nélkül, akkor kérlek írd meg milyen lett.

      Törlés
  2. Kedves Gizike, mar regen jartam nalad, es ebben a nagy csendben itt a borus Vasarnap...egyedul uldekelek Apak napjan itt a lanyom hazaban. Ez az elso Apak napja hogy telesen egyedul vagyok. Mindenki vakaciozik, de nem is olyan rossz, sok mindent el tudok vegezni, es kedvet kapni a gyonyoru cseresznyes sutemenyedre.

    Teljesen megertem a szukseget a vanilias pudingporra, es nekem van kis csomagkacsok sutopor porcukorral, ami pontosan megfelel. Itt nem is lehet kapni. Olaszorszagi, es a hutoben tartom. De viszont a cseresznye itt nagyon draga, Californiabol szallitjak, de nem is banom, mert nekem ez egy regi gyerekkori kedvenc sutemenyem, es a tied valami gyonyoruseges finomsag. Fel is tettem a Google+-ra. Remelem jol vagy, Puszillak

    VálaszTörlés
  3. Hát ez az igazi kevert pitetészta szerintem és bármilyen gyümölccsel egész évben tölthető, vittem is a receptedet, szép lett a sütid :-))))
    Még az egyensúly tészta ami egészen kiváló ilyen gyümölcsösökre :-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizi,a recept kiváló.Megsütöttem és nagy sikere volt!

      Törlés
    2. Kedves Ágnes! Nagyon köszönöm!! Örülök hogy megsütötted, de annak még jobban, hogy nagy sikere volt. Mi is nagyon szeretjük, és más gyümölccsel is finom, nemcsak cseresznyével. Próbáld ki, ha gondolod!

      Törlés
  4. Ez a recept nagy kedvencem lett, meggyel, eperrel, cseresznyével... Mindent betartva sosem csalódok, hatalmasra feljön a tészta minden sütéskor. Imádjuk, köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm hogy a receptemet választottad, nagyon örülök, hogy a kedvenced lett ez a tészta, és igen jó ötletnek tartom, hogy többféle gyümölccsel is megsütötted már.

      További jó sütést kívánok!

      Törlés