2014. június 14., szombat

Cseresznyés sütemény olajos kevert tésztával.




A nyári gyümölcsök érésével egy időben  nálunk megkezdődik a gyümölcsös sütemények, torták, piték sütése. Mivel a gyümölcsöt csak le kell szedni a fáról így, ha éppen megkívánjuk a süteményt, akkor pl. ezt az egyszerű kevert tésztát hívom segítségül. Robotgéppel pikk-pakk kikeverem a tésztát, majd ízlés szerint cseresznyével, meggyel, ribizlivel, vagy éppen sárgabarackkal megszórom a tetejét, és már mehet is a sütőbe. Sütőtől függően, pedig kb. 40-45 perc alatt el is készül a sütemény. Ezután csak türelmesen ki kell várni, hogy legalább langyosra hűljön, és már kínálhatjuk is. A tészta pedig az olajnak köszönhetően finom szaftos marad még másnapra is, persze csakis ha marad belőle, mert bizony nagyon eteti magát ez a sütemény.








 Hozzávalók egy nagy (pl. gáz) tepsihez:


35 dkg liszt (pl. Nagyi titka)
5 db tojás (nagy)
8 dkg porcukor
2 dl étolaj
1 dl tej
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
12 dkg vaníliás pudingpor (főzős)
1 cs sütőpor
1 kg kimagozott cseresznye







A cseresznyét magozzuk ki, majd alaposan csepegtessük le.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután először állandó keverés mellett, apránként adagoljuk hozzá az étolajat, majd a tejet is. (ekkor teljesen felhígul majd)

A tojások fehérjét kezdjük el robotgéppel habbá verni, majd amikor már kifehéredik, apránként kanalazzuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük hogy jó kemény habot kapjunk.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a sütőporral, és a pudingporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos-olajos-cukros keverékhez. Ezután robotgéppel szintén keverjük simára.

A felvert tojásfehérjehab egyharmad részét adjuk hozzá a masszához, majd bátran keverjük össze, hogy egy lágyabb masszát kapjunk. (nem baj ha ez a hab összetörik, mert csak így lesz lágyabb a massza)

Ezután a maradék habot fakanállal apránként, óvatosan, keverjük hozzá a masszához.

Egy nagyobb tepsit (v. gáztepsit aminek magasabb a pereme) béleljünk ki sütőpapírral (v. kenjük ki olajjal, és szórjuk meg liszttel) majd öntsük bele a tésztát, és egyenletesen simítsuk el.

Ezután a kimagozott, lecsepegtetett cseresznyét egyenletesen szórjuk rá a tészta tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre.(tűpróbáig) Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel, és így kínáljuk.

4 megjegyzés:

  1. Most vanillincukor, vagy pudingpor nem mindegy!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária, bizony nem mindegy!! Viszont a receptben mindkettő szerepel, vaníliás cukor is, és vaníliás pudingpor is. Miért is tettem bele pudingport? Ennek csakis egy oka van, hogy a receptben amit kaptam, így szerepelt. Természetesen ki is lehet hagyni belőle, de akkor nem tudom megmondani hogy milyen lesz a tészta. Ha esetleg megsütnéd pudingpor nélkül, akkor kérlek írd meg milyen lett.

      Törlés
  2. Kedves Gizike, mar regen jartam nalad, es ebben a nagy csendben itt a borus Vasarnap...egyedul uldekelek Apak napjan itt a lanyom hazaban. Ez az elso Apak napja hogy telesen egyedul vagyok. Mindenki vakaciozik, de nem is olyan rossz, sok mindent el tudok vegezni, es kedvet kapni a gyonyoru cseresznyes sutemenyedre.

    Teljesen megertem a szukseget a vanilias pudingporra, es nekem van kis csomagkacsok sutopor porcukorral, ami pontosan megfelel. Itt nem is lehet kapni. Olaszorszagi, es a hutoben tartom. De viszont a cseresznye itt nagyon draga, Californiabol szallitjak, de nem is banom, mert nekem ez egy regi gyerekkori kedvenc sutemenyem, es a tied valami gyonyoruseges finomsag. Fel is tettem a Google+-ra. Remelem jol vagy, Puszillak

    VálaszTörlés
  3. Hát ez az igazi kevert pitetészta szerintem és bármilyen gyümölccsel egész évben tölthető, vittem is a receptedet, szép lett a sütid :-))))
    Még az egyensúly tészta ami egészen kiváló ilyen gyümölcsösökre :-))))

    VálaszTörlés