2015. május 2., szombat

Dalmát kocka. (Dalmát krémes)




Közel húsz éve minden nyáron pár hetet Horvátországban töltünk, így a kirándulásaink során volt benne részünk, hogy megkóstoljunk hagyományos horvát ételeket, süteményeket. Emlékszem az első években a cukrászdák süteményes pultjai igencsak hiányosak voltak. Sőt, még arra is emlékszem, hogy az első sütemény melyet megkóstoltunk egy krémes volt. Kinézetre teljesen megegyezett az itthon sütött krémessel, így rögtön vettem is belőle. A két darab, túlzás nélkül kijelenthetem, közel fél kilót nyomott, és ízre is jóval elmaradt a kedvenc krémesem ízétől. Az idők múlásával a sütemények persze egyre finomabbak lettek, így bátran kóstolgattam őket. Dalmát krémest is többször kóstoltam, és nagyon ízlett. A napokban aztán Timinél a "Brioche...." blogban megláttam ezt a finom krémest, és annyira megörültem, hogy rögtön meg is sütöttem. Eredetileg Teller Cake blog tulajdonosa Zsuzsa sütötte meg kóstolás, majd recept híján, saját ötlete alapján. Mindkettőjüknek köszönöm ezt a remek süteményreceptet!!! Nálam mindössze annyi változás történt, hogy több krém került a lapok közé, de ez bizony el nem rontotta ezt a finom, krémes süteményt, sőt.......







Hozzávalók a tésztához:

4 db tojásfehérje (nagy)
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
6 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 nagy marék apróra vágott dió
1 marék mazsola






A tojásfehérjét egy csipet sóval, kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a cukrot, majd verjük kemény habbá.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a keményre vert habhoz. Ezután adjuk hozzá a darált diót, majd keverőkanállal óvatosan keverjük össze.

Egy kb. 30x35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egyenletesen kenjük el benne a masszát, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval, és a mazsolával. (legközelebb a mazsolát beáztatom majd egy kevés rumba, mert így szárazon kissé túlsült, melytől azért így is finom volt)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki. Ezután óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd vágjuk el két egyforma darabra a tésztát.







Krém hozzávalói:

2,5 dkg vaníliás pudingpor
2 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tej
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A pudingport keverjük simára a tejjel, és a cukorral, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután kevergetve hűtsük ki teljesen. (így szép sima marad a puding, nem lesznek benne kisebb csomócskák)

A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd két evőkanálnyit adjunk a kihűlt pudinghoz. Ezután kézi habverővel, keverjük alaposan össze. Végül adjuk hozzá a maradék felvert tejszínt, majd óvatosan keverjük össze.

Helyezzük az egyik tésztalapot egy tálcára, majd egyenletesen kenjük rá a vaníliakrémet. Ezután helyezzük rá a másik lapot, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


20 megjegyzés:

  1. Meseszépek lettek...Köszönöm, hogy megsütötted! :) A mazsolával és a több krémmel, biztosan még finomabb, én is ki fogom próbálni a "Gizi-féle" változatot! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tímea, nagyon köszönöm!!! Külön köszönet ezért a remek receptért, nagyon, de nagyon finom a sütemény. A mazsolát érdemes előtte rumba, vagy esetleg fekete teába áztatni, de így sem pörkölődött túl. A férjem csak a nagyon krémes süteményeket szereti, azért töltöttem bele többet, de kimondottan jót tett neki. :)

      Még egyszer nagyon köszönöm!!!

      Törlés
  2. nem tudok hozzászólni a fészbúkon, mert nem vagyunk ismerősök, de nem csak Marisz fogja megsütni! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márti! Nagyon örülök, hogy Neked is tetszik a recept, és biztosan ízleni is fog.
      Jó sütögetést kívánok!!

      Miért is ne lehetnénk ismerősök a facebookon!! Megpróbállak megkeresni. :)

      Törlés
  3. De örülök, hogy itt is elkészült és, hogy sikerrel! :-)) Nekem is nagy kedvencem lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa! Köszönöm Neked ezt a remek receptet, tényleg a kedvencem lett, mert annyira finom!!!!

      Törlés
  4. Nagyon finom,kiprobáltam a dalmát kockat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rozika, nagyon örülök hogy te is megsütötted!! Én a hétvégén újra megsütöm, mert annyira finom. :)

      Törlés
  5. Nagyon gusztán néz ki! :) Mivel édesszájú vagyok biztosan eltüntetném seperc alatt az egészet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsolt, nagyon köszönöm! Nálunk sem tartott sokáig, talán csak pár percig. :)

      Törlés
  6. Nagyon jól hangzik, meg fogok vele próbálkozni.
    Más. Nincs valami jól bevált, ajánlható helyed Horvátországban?
    Köszönöm.
    Erzsi
    a Bakancs és Fakanálról

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsi! Nyugodtan próbálkozzál meg vele, biztosan sikerül. Nagyon finom, én azóta már megint megsütöttem.

      Levélben, a blogodban található e-mail címre válaszoltam a Horvátországi szállással kapcsolatban. Reménykedem, hogy megkapod.Ha esetleg nem, akkor kérlek írj, és elküldöm megint a levelet.

      Üdvözlettel:
      Gizi

      Törlés
  7. Kedves Gizi tudna nekem hamar válaszolni,hogy 2,5 dkg puding hány csomag ? Èn 6 csomaggal tettem(50g egy) 2 dl tejbe de valami nagyon nem lett jó. Olyan kemény ,alug tudom keverni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves!
      A 2,5 dkg puding az fél csomagnak felel meg. Egy csomag pudingpornak a fele éppen elég lett volna a 2 dl tejhez. (50 g=5 dkg)Hat csomag az nagyon ,nagyon sok, még feljavítani sem lehet..... Nagyon sajnálom, hogy elszámoltad magad. :(

      Törlés
  8. Ki tudná megmondani hány csomag puding kell 2,5dkg -hoz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hajni! Fél csomag pudingpor kell, kb. az 2,5 dkg.

      Törlés
    2. Jaj bizony hiányozhattam arról a számtanóráról😣DDe sikerűlt. Hozzákavartam 1 liter langyos tejet ,jol elkavartam simára,ujra felfőztem,bele a tejszinhabot. Szuper magass krémes sikeredett. A lap is nagyon finom lett ,főleg másnapra. Köszönöm🙂

      Törlés
    3. Kedves Hajni, nagyon örülök hogy ilyen remekül megoldottad a helyzetet, és nem adtad fel, nem dobtad ki.... Azt biztosra veszem, hogy gyönyörű magas lett a krém, és minél több krém van benne, annál finomabb. Lehet legközelebb én is direkt elszámolom majd magamat. :)

      Törlés
  9. Nagyon szépek, és biztos finomak. Engem meg fogott a recept és a látvány is. Máma el is készitettem ezt a csodás sütit. Uzsonna utáni deszert. :)
    Biztos befutó lesz a süteményeim között és a családban is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nikol, nagyon köszönöm! Örülök hogy megsütötted ezt a finom krémes süteményt, és szerintem is a családod kedvence lesz. Mi nagyon szeretjük. :)

      Törlés