2015. május 6., szerda

Medvehagymás vaj.




Sajnos véget ért a medvehagyma szezon, de itt van helyette a spárga, a friss zsenge karalábé, új krumpli, sárgarépa..... és még sorolhatnám. Idén sok finomságot készítettem medvehagymával, (medvehagymás receptek a linkre kattintva megtalálhatóak) most az utolsó csokorból éppen egy finom krémleves, és ez a szintén finom fűszeres vaj készült. Az elkészítése roppant egyszerű, nem kell mást tennünk, mint a medvehagymát olívaolajjal, citromlével, sóval, pépesíteni, végül pedig jó habosra keverni a puha vajjal. Az elkészült medvehagymás vajat pedig fogyaszthatjuk pl. kenyérre kenve, de ízlés szerint pl. csirkemellbe is tölthetjük.







Hozzávalók:

2,5 dkg medvehagyma
1 ek olívaolaj
1 tk citromlé
10 dkg vaj
só (ízlés szerint)
 






A medvehagymát vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a citromlevet, ízlés szerint sót, és botmixerrel pépesítsük.

Ezután adjuk hozzá a puha vajat, és keverőkanállal alaposan keverjük össze, hogy jó krémes legyen, majd tálalásig tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Az elkészült medvehagymás vajat fogyaszthatjuk kenyérre kenve, retekkel, paradicsommal, paprikával...... Ízlés szerint ezzel a fűszervajjal megtölthetjük pl. a csirkemellet sütés előtt, mert úgy is nagyon finom.


1 adag tápanyagtartalma:

Energia: 206 kcal

Fehérje: -

Zsír: 22 g

Szénhidrát: -


1 megjegyzés: