2015. május 31., vasárnap

Reszelt epres szelet.




A hétvégi sütemény nem is készülhetett volna másfajta gyümölccsel, mint szép piros, és édes eperrel. A tésztája egy egyszerű, omlós linzertészta, és a tölteléket sem bonyolítottam túl. A feldarabolt eper cukorral, citrom héjjal, és citrom lével ízesítve került a két tésztaréteg közé, majd irány a sütő. Az egész süteménykészítés nem tartott bő egy óránál tovább, és már csak arra kellett várakozni, hogy végre kihűljön, és szeletelhető legyen. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom. Az omlós tészta, a szaftos-epres töltelékkel szinte abbahagyhatatlan........






Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:

40 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
18 dkg porcukor
1 tk sütőpor
csipet só
20 dkg vaj (hideg)
1 db tojás (nagy)
2-3 ek tej



A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat.

Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot. 

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, és egy-két evőkanál hideg tejet, majd gyúrjuk össze a tésztát, hogy könnyen nyújtható legyen. (a tejet kanalanként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta)

Az összegyúrt tésztának csippentsük le az 1/3 részét, majd tegyük be legalább fél órára a fagyasztóba, hogy megkeményedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni.

A maradék tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd kanalazzuk rá az epres tölteléket. (én a sütőpapíron nyújtottam ki, majd egy gyors mozdulattal átemeltem a tepsibe)






Epres töltelék hozzávalói:

50 dkg eper
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. 4 ek keményítő)
1 citrom reszelt héja és leve


Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le, majd a kisebb szemeket vágjuk félbe, a nagyobbakat negyedeljük.

Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd óvatosan forgassuk össze. Hagyjuk pár percig állni, majd keverjük hozzá a vaníliás pudingport (v. a keményítőt) is.

Ezután öntsük a tepsiben lévő tésztára, majd egyenletesen igazgassuk el. Végül vegyük ki a fagyasztóból a tésztát, majd egy nagyobb lyukú reszelőn (pl. káposztareszelő) reszeljük rá az epres töltelékre.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki egy rácsra, és hűtsük ki egészen.





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.



1 megjegyzés:

  1. Az első kép csalogatott, a leírás alatt a nyálam csorgott és az utolsóelőtti végleg meggyőzött! :D

    VálaszTörlés