2015. június 2., kedd

Pizza spárgás-sonkás-paradicsomos feltéttel.




Pizza készült ma ebédre, és mivel még javában tart a spárgaszezon, így most a paradicsomos szósz helyett, spárgás-mascarponés szósz került a tésztára. A szószhoz csak a spárgaszárát használtam fel, így feltétnek a levágott spárgabimbókat egy kevés sonka, és paradicsom társaságában pakoltam a kelt tésztára. Természetesen a sajt sem maradhatott le, mellyel a sütési idő vége felé szórtam meg. A vékonyra nyújtott, ropogós szélű tészta ezzel a nem szokványos feltéttel bizony elnyerte a tetszésünket, és rövid idő múlva, már morzsája sem volt.







 Tészta hozzávalói:

25 dkg liszt
1 ek olaj
1,5 dl víz (langyos)
1,5 dkg friss élesztő
1 kk cukor
1 mk só


Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros vízbe, majd keverjük össze, és öntsük bele a keverőtálba. Ezután adjuk hozzá az olajat.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk a folyadék tetejére. Ezután a robotgép dagasztó szárával, pár perc alatt, dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

Ezután a megdagasztott tésztát osszuk el három egyforma részre, formáljuk gombóccá, majd helyezzük rá egy nagyobb, olajjal lekent tálcára, konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen, kelesszük egy órán át.

Amikor a tészta megkelt, mindegyiket nyújtsuk ki vékonyra, majd kanalazzuk rá a szószt, és pakoljuk rá a spárgát, sonkát, paradicsomot.






Feltét hozzávalói:

1 cs zöld spárga
paradicsom (ízlés szerint)
vékonyra szeletelt sonka (ízlés szerint)
30 dkg mascarpone
őrölt fehér bors
10 dkg reszelt sajt
1-2 ek olívaolaj


A spárgát hajlítsuk meg, törjük le az alsó fás részét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le.

Ezután a bimbókat vágjuk le, majd tegyük félre. A maradék szárrészt, vágjuk kisebb darabokra, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki.

Amikor már teljesen kihűlt, adjuk hozzá a mascarponét, ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd turmixoljuk össze.

Ezután a vékonyra nyújtott tésztákat spricceljük meg egy kevés olívaolajjal, majd egyenletesen kanalazzuk rá a spárgás-mascarponés szószt.

Ezután csipkedjük rá a sonkát, pakoljuk rá az előzőleg levágott bimbókat, az ízlés szerint felszeletelt paradicsomot, és szintén spricceljük le egy kevés olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre. 
A sütési idő vége felé ízlés szerint szórjuk meg a reszelt sajttal, majd úgy süssük készre.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése