2015. június 6., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Spárgás-újhagymás pite.




Tudom, tudom, hogy éppen tombol a kánikula, én mégis a hétvégi receptajánlóba egy omlós tésztájú, sós pitét hoztam, melyet spárgával és újhagymával pakoltam meg, majd fűszeres tejszín és tojás keverékével öntöttem nyakon. A tésztát a nagy melegre való tekintettel most sem sütöttem elő, (csak ritka esetben sütöm elő a pitetésztát, és így is tökéletesre sül) ezzel is csökkentve a sütési időt, de a töltelék így sem áztatja el a tésztát, és az finom omlós lesz. Én most kihasználva hogy még kapható spárga, és újhagyma, így ezekkel a zöldségfélékkel pakoltam meg a pitetésztát, de ízlés szerint le is cserélhetjük pl. paradicsomra, cukkinire......







Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
2 ek szezámmag
1 mk só

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a szezámmagot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal, gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges akkor egy pici hideg vizet adjunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Ezután nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe piheni.






Töltelék hozzávalói:

1 kisebb csomag zöld spárga
1 cs újhagyma
3 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
csipet szerecsendió
2 db tojás (nagy)
1 tk liszt


A spárgát hajlítsuk meg, törjük le az alsó fás részét, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg, és csepegtessük le. 

Az újhagyma zöld szárát vágjuk le, és a külső levelét távolítsuk el. (ha nagyobbak a hagymák, akkor vágjuk félbe)

A tojásokat üssük bele egy tálba, majd keverjük simára a liszttel. Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy jó csipet szerecsendióval, majd adjuk hozzá a tejszínt, és szintén keverjük simára.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd ízlés szerint helyezzük rá a spárgát, és az újhagymát. Ezután óvatosan öntsük rá a tejszínes-tojásos keveréket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük langyosra.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése