
A mai nappal beléptünk az év utolsó hónapjába decemberbe, és már csak 24 nap van hátra karácsonyig. Lassan ellehet kezdeni sütögetni az aprósüteményeket, melyek minél tovább állnak, annál finomabbak lesznek. Tehát ez azt jelenti, hogy kitört rajtam a sütési őrület!!!:)) Ezt a Sváb linzer receptet még a nagymamámtól, és az anyukámtól tanultam, és azóta is előszeretettel sütöm. Igaz én már csak ünnepek alkalmával, náluk viszont szinte állandóan volt egy dobozkával a kamra polcán. A tésztájába mindig kerül sertés zsír, mert attól még sokkal omlósabb lesz. Volt hogy csak margarinnal sütöttem meg, de az nem volt olyan finom. Persze azért aki óckodik a zsírtól, nyugodtan el is hagyhatja. Érdemes belőle nagyobb adagot sütni, mert bizony nagyon gyorsan elfogy. Tehát aki szeretné, hogy az ünnepekkor, ne az üres dobozzal találja szembe magát, az jól dugja el, vagy őrizze hét lakat alatt.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg sertészsír
15 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
1 cs sütőpor
2 db tojás
reszelt citromhéj
dió + kristálycukor keveréke a tetejére
A lisztet egy tálba tenni, hozzáadni a zsírt és a puha margarint, majd kézzel jól összemorzsolni.
Ezután beleszórni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, belereszelni a citromhéjat, beleütni egy egész tojást, és egy tojássárgáját, majd addig gyúrni, hogy a tészta összeálljon. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény, akkor jó ha már nem ragad a tál falához és a kezünkhöz sem.(ha szükséges egy kicsi tejfölt lehet bele tenni, hogy összeálljon, de én nem tettem)
Egy órára a hűtőbe tenni pihentetni, majd ujjnyi vastagra kinyújtani és ízlés szerinti formával kiszaggatni.
A diót apróra felvágni, és kristálycukorral összekeverni.
A kiszaggatott linzerek tetejét felvert tojásfehérjével lekenni, majd a cukros-dióba belefordítani.
Ezután a diós felével felfelé egy tepsibe egymásmellé helyezni.
Előmelegített sütőben közepes lángon, szép világos színűre sütni.(kb.15-20 perc)
A sütőből kivéve kihűteni, majd a tetejét porcukorral jól megszórni.
Száraz helyen tárolva több hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, omlósabb lesz.
Ezután beleszórni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, belereszelni a citromhéjat, beleütni egy egész tojást, és egy tojássárgáját, majd addig gyúrni, hogy a tészta összeálljon. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény, akkor jó ha már nem ragad a tál falához és a kezünkhöz sem.(ha szükséges egy kicsi tejfölt lehet bele tenni, hogy összeálljon, de én nem tettem)
Egy órára a hűtőbe tenni pihentetni, majd ujjnyi vastagra kinyújtani és ízlés szerinti formával kiszaggatni.
A diót apróra felvágni, és kristálycukorral összekeverni.
A kiszaggatott linzerek tetejét felvert tojásfehérjével lekenni, majd a cukros-dióba belefordítani.
Ezután a diós felével felfelé egy tepsibe egymásmellé helyezni.
Előmelegített sütőben közepes lángon, szép világos színűre sütni.(kb.15-20 perc)
A sütőből kivéve kihűteni, majd a tetejét porcukorral jól megszórni.
Száraz helyen tárolva több hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, omlósabb lesz.
Kipp-kopp kopogok! :-)) Szabad kapni kóstolót?! :-)))
VálaszTörlésNálad mindig megéhezik az ember,ettől a sok finomságtól:)
VálaszTörlésŐrületesen tetszik!!! Ezt ki kell próbálnom :-)
VálaszTörlésSzupi!
VálaszTörlésNagyon tetszik!
VálaszTörlésMajd tessék holnap a blogomra figyelni!
Isteni! El is vittem a receptet, köszi! :))
VálaszTörlésJó kis adventi süti!:-)
VálaszTörlésElhiszem, hogy gyorsan párolog :)
VálaszTörlésNekem is jöhet pár darab:)
VálaszTörlésNagyon finomak és szépek
VálaszTörlésnagyon szépek, várjuk a sütési láz többi termését :)
VálaszTörlésMézigörl!
VálaszTörlésTermészetesen, az ajtót kitártam és szívesen látlak. Még egy finom kávét, vagy teát is kínálok mellé.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm, és sajnálom hogy nem tudlak megkínálni.:)
Viki!
VálaszTörlésŐrületesen finom!!! Nálunk már alig van belőle, így a következő adagot lelakatolom.:))
Ildy!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Belly!
VálaszTörlésKöszönöm!!
Figyeltem, és nagyon köszönöm a posztot!!!:)
Szemirámisz!
VálaszTörlésKöszönöm!! Biztosan nálatok is nagy sikere lesz.:)
Nelli!
VálaszTörlésNeked is ajánlani tudom, gyorsan elkészül és ugyanolyan gyorsan el is fogy.:)
Erinacea!
VálaszTörlés:))) bizony már alig van belőle!!!
Családi tűzhely!
VálaszTörlésNyissad az ablakot, már küldöm is!!:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Starfi!
VálaszTörlésKöszönöm!! Lesz folytatás, na meg ismétlés, mert sajnos elfelejtettem lakatot tenni a dobozra.:)
Igazi karácsonyi süti.
VálaszTörlésÜnnepi süti, de jó már ilyeneket látni :)
VálaszTörléshogy ezek a karácsony előtti sütik milyen gyorsan párolognak! :D
VálaszTörlésDia!
VálaszTörlésIgen, minden karácsonyra megsütöm.:)
Zsiri!
VálaszTörlésKedvcsinálónak sütöttem meg előre, biztosan lesz aki megsüti majd. Nagyon finom.:)
Strafi!
VálaszTörlés:)))), már majdnem teljesen elpárolgott.
Nagyon finom, én is kérek belőle, ha van még.
VálaszTörlésA TV paprikán 2-3 hete fut egy műsor, melynek az a címe, h "édes nagyik", ez a süti is szerepel benne. Te is szeretsz finomakat sütni, ajánlom a műsort.
Jdudar!
VálaszTörlésKöszönöm, már küldöm is.:)
Igen, láttam már én is néhány részét, és pl. a hájas kiflit, és a sajtost is úgy sütötte a "nagyi" mint ahogyan én szoktam.(én is a nagymamámtól tanultam) Nagyon jó műsor.
A recepted szerint megsütöttem, tényleg nagyon finom.
VálaszTörlésLenka köszönöm hogy megírtad, és örülök hogy neked is ízlik.:)
TörlésFinom süti, ebből tényleg több adagot érdemes megsütni!
VálaszTörlésIgen gyorsan el tud fogyni, az már biztos.:)
TörlésHarmadik éve készítem.Valamikor nagyanyám sütötte ezt az ünnepekre,egyik nagy kedvencem volt a lekváros hókifli mellett... persze receptet nem árult el... ebből is kell belőle meg abból is,összegyúrni,megsütni... szemre gyúrt :D Régóta kerestem már azt a receptet,ami a leginkább megközelíti az övét és óriási sikere van :) Épp előbb gyúrtam be dupla adagot :) Köszönöm :)
VálaszTörlésKedves Ildikó, nagyon örülök hogy a Nagymama által készített preckedliéhez hasonlónak ítéled meg az én süteményemet, és ez igen sokat jelent nekem. Az én nagymamám sem méricsgélt, mégis nagyon finom sütemények kerültek ki a kezei közül. Bizony ők tudtak valamit. :) Dupla adagot gyúrtál be, bizony lesz belőle akkor egy jó nagy adag, de gondolom a családod nem is bánja.
TörlésBocsánat, a süti szuper, én azt kérdezném, muszály ezeket az idétlen cookie-kat mindig a képünkbe tolni???, a számítógép nem hülye, én se tartom magam annak, ha egyszer elfogadtam, miért nem elégszik meg vele, minden oldal felét elveszi!
VálaszTörlésKedves Gáborné Radnai!
TörlésA cookie-kat nem én nyomom a képébe, nekem ahhoz semmi közöm, a Google teszi Önnel ezt. Hülyének pedig semmi képen nem nézem, ugyanis az nem az én stílusom. Ha ez vigasztalja, az én képembe is belenyomja amikor belépek. Én értelemszerűen az "Értem"-re kattintok, és attól fogva nem jelenik meg többet. Így aztán, ha Ön is elfogadta, egyáltalán nem értem miért jelenik meg minden oldal megnyitásánál.
Nagyon sajnálom, én ez ellen nem tudok semmit sem tenni, így ha nem tudja megoldani, és zavarja, akkor ne nézelődjön nálam.
Minden blognál így működik, és nekem egy kattintással mindenhol megoldódik a cookie-val való problémám.
Nagyon sajnálom, és meg is értem, de tenni semmit nem tudok.
A mi családunkban is hagyomány ennek a süteménynek a készítése, azzal a különbséggel, hogy vajjal készítjük. Valóban el kell dugni, mert különben idő előtt elfogyna. Anyukám nekem adta a régi szaggatókat,ami még a Dédié volt, az idén azt fogom használni, kb. 6-7 fajta.
VálaszTörlésA vajjal is nagyon finom omlós lehet, már én is gondoltam rá hogy lecserélem a zsírt és a margarint. Nekem is van egy örökölt pogácsaszaggatóm, és állítom hogy még a pogácsa is finomabb, ha azzal szaggatom ki. Értékek az ilyen régi emlékek, nagyon vigyázok rá. Akkor karácsonykor a Dédikéd is ott lesz egy kicsit veletek.
TörlésMeghitt, békés ünnepeket kívánok!
Megsütöttem, nagyon finom, pedig nem igazán szeretem a diós sütiket.
VálaszTörlésÖrülök hogy annak ellenére, hogy nem szereted a diós sütiket, finomnak találtad és ízlett.
TörlésKedves Gizi! Nagyon örülök,hogy ráleltem erre a receptre.A nagymamám mindig ilyet sütött (csillagos sütinek) hívtuk mert a Csillagos nevű tanyán tanulta lánykorában. Amikor még élt elmondta a receptet,de nála a mértékegységek a "gondolom formán" megnevezést kaptak. Egyszer próbálkoztam de nem lett jó,most viszont újra kedvet kaptam hozzá. Tulipán alakú volt nálunk a süti és pillanatok alatt elfogyott az óriási tálról ami mindig az óriási fiókos komód tetején volt. Köszönöm.
VálaszTörlésKedves! Nagyon örülök, hogy szép emlékeket idézett fel ez az egyszerű sütemény, köszönöm hogy megbíztál a receptben és megsütötted. Köszönöm, hogy megosztottad velem is a süteményhez tartózó kis családi történetet. Én is a nagymamától tanultam, szerencsére az elsárgult receptes füzetébe pontosan feljegyezte a hozzávalókat, mert annak idején én bizony elfelejtettem leírni. Emlékszem az anyu is sokszor megsütötte, sőt nagyobb adagban, és télen mindig volt a kamra polcán a dobozban, de jó is volt beosonni és elcsenni egyet-egyet. :)
Törlés