2010. december 1., szerda

Preckedli, avagy diós linzer.



A mai nappal beléptünk az év utolsó hónapjába decemberbe, és már csak 24 nap van hátra karácsonyig. Lassan ellehet kezdeni sütögetni az aprósüteményeket, melyek minél tovább állnak, annál finomabbak lesznek. Tehát ez azt jelenti, hogy kitört rajtam a sütési őrület!!!:)) Ezt a Sváb linzer receptet még a nagymamámtól, és az anyukámtól tanultam, és azóta is előszeretettel sütöm. Igaz én már csak ünnepek alkalmával, náluk viszont szinte állandóan volt egy dobozkával a kamra polcán. A tésztájába mindig kerül sertés zsír, mert attól még sokkal omlósabb lesz. Volt hogy csak margarinnal sütöttem meg, de az nem volt olyan finom. Persze azért aki óckodik a zsírtól, nyugodtan el is hagyhatja. Érdemes belőle nagyobb adagot sütni, mert bizony nagyon gyorsan elfogy. Tehát aki szeretné, hogy az ünnepekkor, ne az üres dobozzal találja szembe magát, az jól dugja el, vagy őrizze hét lakat alatt.






 Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 dkg sertés zsír
15 dkg margarin
1 cs vaníliás cukor
20 dkg kristálycukor
1 cs sütőpor
2 db tojás
reszelt citromhéj
dió + kristálycukor keveréke a tetejére



A lisztet egy tálba tenni, hozzáadni a zsírt és a puha margarint, majd kézzel jól összemorzsolni.
Ezután beleszórni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, belereszelni a citromhéjat, beleütni egy egész tojást, és egy tojássárgáját, majd addig gyúrni, hogy a tészta összeálljon. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény, akkor jó ha már nem ragad a tál falához és a kezünkhöz sem.(ha szükséges egy kicsi tejfölt lehet bele tenni, hogy összeálljon, de én nem tettem)
Egy órára a hűtőbe tenni pihentetni, majd ujjnyi vastagra kinyújtani és ízlés szerinti formával kiszaggatni.

A diót apróra darabolni és kristálycukorral összekeverni.
A kiszaggatott linzerek tetejét felvert tojásfehérjével lekenni, majd a cukros-dióba belefordítani. Ezután a diós felével felfelé egy tepsibe egymásmellé helyezni.(nem kell sem bezsírozni, sem pedig sütőpapírt tenni)

Előmelegített sütőben közepes lángon, szép világos színűre sütni.(kb.15-20 perc)
A sütőből kivéve kihűteni, majd a tetejét porcukorral jól megszórni.

Száraz helyen tárolva több hétig is eláll, sőt egyre finomabb, omlósabb lesz.


40 megjegyzés:

  1. Kipp-kopp kopogok! :-)) Szabad kapni kóstolót?! :-)))

    VálaszTörlés
  2. Nálad mindig megéhezik az ember,ettől a sok finomságtól:)

    VálaszTörlés
  3. Őrületesen tetszik!!! Ezt ki kell próbálnom :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik!

    Majd tessék holnap a blogomra figyelni!

    VálaszTörlés
  5. Isteni! El is vittem a receptet, köszi! :))

    VálaszTörlés
  6. Elhiszem, hogy gyorsan párolog :)

    VálaszTörlés
  7. nagyon szépek, várjuk a sütési láz többi termését :)

    VálaszTörlés
  8. Mézigörl!
    Természetesen, az ajtót kitártam és szívesen látlak. Még egy finom kávét, vagy teát is kínálok mellé.:)

    VálaszTörlés
  9. Ditta!
    Köszönöm, és sajnálom hogy nem tudlak megkínálni.:)

    VálaszTörlés
  10. Viki!
    Őrületesen finom!!! Nálunk már alig van belőle, így a következő adagot lelakatolom.:))

    VálaszTörlés
  11. Belly!
    Köszönöm!!

    Figyeltem, és nagyon köszönöm a posztot!!!:)

    VálaszTörlés
  12. Szemirámisz!
    Köszönöm!! Biztosan nálatok is nagy sikere lesz.:)

    VálaszTörlés
  13. Nelli!
    Neked is ajánlani tudom, gyorsan elkészül és ugyanolyan gyorsan el is fogy.:)

    VálaszTörlés
  14. Erinacea!
    :))) bizony már alig van belőle!!!

    VálaszTörlés
  15. Családi tűzhely!
    Nyissad az ablakot, már küldöm is!!:)

    VálaszTörlés
  16. Bianka!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  17. Starfi!
    Köszönöm!! Lesz folytatás, na meg ismétlés, mert sajnos elfelejtettem lakatot tenni a dobozra.:)

    VálaszTörlés
  18. Ünnepi süti, de jó már ilyeneket látni :)

    VálaszTörlés
  19. hogy ezek a karácsony előtti sütik milyen gyorsan párolognak! :D

    VálaszTörlés
  20. Dia!
    Igen, minden karácsonyra megsütöm.:)

    VálaszTörlés
  21. Zsiri!
    Kedvcsinálónak sütöttem meg előre, biztosan lesz aki megsüti majd. Nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  22. Strafi!
    :)))), már majdnem teljesen elpárolgott.

    VálaszTörlés
  23. Nagyon finom, én is kérek belőle, ha van még.

    A TV paprikán 2-3 hete fut egy műsor, melynek az a címe, h "édes nagyik", ez a süti is szerepel benne. Te is szeretsz finomakat sütni, ajánlom a műsort.

    VálaszTörlés
  24. Jdudar!
    Köszönöm, már küldöm is.:)

    Igen, láttam már én is néhány részét, és pl. a hájas kiflit, és a sajtost is úgy sütötte a "nagyi" mint ahogyan én szoktam.(én is a nagymamámtól tanultam) Nagyon jó műsor.

    VálaszTörlés
  25. A recepted szerint megsütöttem, tényleg nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lenka köszönöm hogy megírtad, és örülök hogy neked is ízlik.:)

      Törlés
  26. Finom süti, ebből tényleg több adagot érdemes megsütni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen gyorsan el tud fogyni, az már biztos.:)

      Törlés
  27. Harmadik éve készítem.Valamikor nagyanyám sütötte ezt az ünnepekre,egyik nagy kedvencem volt a lekváros hókifli mellett... persze receptet nem árult el... ebből is kell belőle meg abból is,összegyúrni,megsütni... szemre gyúrt :D Régóta kerestem már azt a receptet,ami a leginkább megközelíti az övét és óriási sikere van :) Épp előbb gyúrtam be dupla adagot :) Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó, nagyon örülök hogy a Nagymama által készített preckedliéhez hasonlónak ítéled meg az én süteményemet, és ez igen sokat jelent nekem. Az én nagymamám sem méricsgélt, mégis nagyon finom sütemények kerültek ki a kezei közül. Bizony ők tudtak valamit. :) Dupla adagot gyúrtál be, bizony lesz belőle akkor egy jó nagy adag, de gondolom a családod nem is bánja.

      Törlés
  28. Bocsánat, a süti szuper, én azt kérdezném, muszály ezeket az idétlen cookie-kat mindig a képünkbe tolni???, a számítógép nem hülye, én se tartom magam annak, ha egyszer elfogadtam, miért nem elégszik meg vele, minden oldal felét elveszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gáborné Radnai!
      A cookie-kat nem én nyomom a képébe, nekem ahhoz semmi közöm, a Google teszi Önnel ezt. Hülyének pedig semmi képen nem nézem, ugyanis az nem az én stílusom. Ha ez vigasztalja, az én képembe is belenyomja amikor belépek. Én értelemszerűen az "Értem"-re kattintok, és attól fogva nem jelenik meg többet. Így aztán, ha Ön is elfogadta, egyáltalán nem értem miért jelenik meg minden oldal megnyitásánál.

      Nagyon sajnálom, én ez ellen nem tudok semmit sem tenni, így ha nem tudja megoldani, és zavarja, akkor ne nézelődjön nálam.

      Minden blognál így működik, és nekem egy kattintással mindenhol megoldódik a cookie-val való problémám.

      Nagyon sajnálom, és meg is értem, de tenni semmit nem tudok.

      Törlés
  29. A mi családunkban is hagyomány ennek a süteménynek a készítése, azzal a különbséggel, hogy vajjal készítjük. Valóban el kell dugni, mert különben idő előtt elfogyna. Anyukám nekem adta a régi szaggatókat,ami még a Dédié volt, az idén azt fogom használni, kb. 6-7 fajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A vajjal is nagyon finom omlós lehet, már én is gondoltam rá hogy lecserélem a zsírt és a margarint. Nekem is van egy örökölt pogácsaszaggatóm, és állítom hogy még a pogácsa is finomabb, ha azzal szaggatom ki. Értékek az ilyen régi emlékek, nagyon vigyázok rá. Akkor karácsonykor a Dédikéd is ott lesz egy kicsit veletek.

      Meghitt, békés ünnepeket kívánok!

      Törlés