2010. december 27., hétfő

Pácolt-sült pulykacomb.





A karácsonyi asztalról nálunk nem hiányozhat a pulyka. Sajnos az üzletekben kapható bébipulykák mérete is akkora, hogy egy nagyobb család számára is bőven elegendő. Így azt már meg sem veszem, mert különben hetekig kellene enni, és biztosan meg is unnánk. Viszont, hogy semmiképpen ne keljen lemondani eme finomságról, így az idei ünnepre egy szép felső pulykacombot vásároltam. (méretét tekintve bizony ez is jókora volt) Sütni viszont ugyanúgy sütöttem, mintha egész pulyka lett volna. Előző este bepácoltam, majd a másnap délelőttöt a sütőben töltötte, és a végeredmény egy nagyon finom, omlós, szaftos hús lett, melynek a bőre a vajtól igazán ropogós. Persze pulykát nem csak az ünnep alkalmával lehet enni, így mindenkinek csakis ajánlani tudom.





Hozzávalók:

1 nagyobb felső pulykacomb (v. egész pulyka)
3-4 gerezd fokhagyma

majoranna
kakukkfű
rozmaring
4-5 ek zsír
kb. 5 dkg vaj a bőrös fele megkenéséhez
1,5 dl fehérbor (egész pulykánál több!!)





A combot jó alaposan átnézni, ha netán maradt volna benne tok azt eltávolítani. Megmosni, majd papírtörlővel szárazra törölni.

A fűszereket egy tálba tenni, majd alaposan összekeverni. A fokhagyma gerezdeket vékonyan felszeletelni.

A húst több helyen megtűzdelni a fokhagymával, (a bőre alatt is) majd mindkét oldalát besózni.

Ezután a húsos oldalát jól bedörzsölni az összekevert fűszerekkel, majd lefedve a hűtőben pár órát pihentetni. (én egész éjszakára a hűtőbe tettem)

Egy tepsibe beleönteni a felolvasztott zsírt, ráhelyezni a bepácolt húst a bőrös felével felfelé, majd megkenni a puha vajjal, aláönteni a bort, a megmaradt fokhagyma gerezdeket mellészórni, majd fóliával lefedni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon puhára párolni. Ez a comb esetében 2 óra, de egész pulykánál legalább 3-4 órára van szükség.

Amikor a hús puhára párolódott, a fóliát levéve szép pirosra sütni.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel tálalni. Én krumplipürét és lila párolt káposztát kínáltam hozzá.

Most pedig jöjjön egy kis ízelítő a karácsonyi menüsorból:

Előétel:
Mascarponés-lazackrém és kaviáros-lazackrém sajtoskiflivel.

Leves:
Borleves habgaluskával. (édes Tokaji borból)
Húsleves jó sok hússal és zöldséggel, cérnametélttel.

Főétel:
Levesben főtt hús, majonézes tormával.
Sült pulykacomb krumplipürével és párolt lila káposztával
Aszalt szilvával töltött pulykamell, feketeerdei sonkába tekerve, krumplipürével.
Kolozsvári töltött káposzta.

Sütemény:
Fatörzs
Lúdláb torta
Mézes krémes
Diós-mákos bejgli
Isler
Lekváros mézes puszedli
Csodakifli
Sajtosrúd

Minden nagyon finom volt, és pár nap pihenés után jön a szilveszteri eszem-iszom!!!!
Januártól pedig az újévi fogadalom, miszerint diétába kezdek na, és remélem be is tudom majd tartani.:)))


8 megjegyzés:

  1. Gizike,úgy a legnehezebb betartani,a nem eszem nem iszom ,fogyókúrázom ,amikor ilyen karácsonyi menüt olvas az ember,nagyon finom ételeket készítettél karácsonyra,a pulykacomb meg gyönyörű:-)

    VálaszTörlés
  2. Fenséges a menüd, nagyon jókat készítettél és ez a comb csodásan néz ki

    VálaszTörlés
  3. Jövőre hozzátok megyek karácsonyozni ;)

    VálaszTörlés
  4. Én is csatlakoznék Amihoz, ha szabad?! :-DDD

    VálaszTörlés
  5. Ditta!
    Köszönöm!! Ünnepek után, jönnek majd olyan receptek melyeket nyugodtan ehetünk, mert kicsit kímélőbbek lesznek. Remélem majd a kilóim is így gondolják és rohannak lefelé!!:)))

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Köszönöm!! Minden finom volt, csak kicsit sok, így együtt, na de ünnep volt, hát ettünk mintha muszáj lett volna.:)))

    VálaszTörlés
  7. Ami!
    Nagyon szívesen látlak!!!! Ne feledd szavad, jövő karácsonyig.:)

    VálaszTörlés
  8. Mézigörl!
    Természetesen téged is szívesen látlak, és ennivaló is jut majd bőven mindenkinek!!:)

    VálaszTörlés