2010. december 13., hétfő

Sajtos rúd.



Az édes sütemények mellé természetesen sósat is sütök minden ünnepre. Most erre a nagyon finom omlós sajtos rúdra esett a választásom. A receptet szintén a nagymamámtól tanultam, és az eredeti recept szerint zsír is kerül a tésztájába. Ettől sokkal omlósabb lesz, de ez el is hagyható, és csak margarinnal is megsüthető.(azért úgy is omlós lesz) Hűvös helyen, papírdobozban tárolva hosszabb ideig eltartható. Érdemes azért rögtön dupla adagot sütni, mert amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy. A frissen kisült rudacskák is nagyon finomak, viszont minél tovább áll, annál omlósabb lesz.






Hozzávalók:

25 dkg sima liszt
25 dkg rétesliszt
10 dkg zsír
15 dkg margarin
20 dkg sajt + a tetejére
3 tk só
1 egész tojás + 1 sárgája
1 tojásfehérje a kenéshez
2,5 dkg élesztő
tejföl






Egy tálba tenni a lisztet és a margarint, majd kézzel összemorzsolni.
Ezután hozzáadni a zsírt, a sót, a reszelt sajtot, az egész tojást, és a sárgáját, 1-2 ek tejfölt, valamint a pici vízben elkevert élesztőt.(az élesztőt NEM kell felfuttatni)
Elkezdeni összegyúrni, és ha szükséges még kanalanként adagolni hozzá tejfölt. Egy könnyen nyújtható tészta legyen.(ne legyen se túl lágy, se túl kemény, akkor jó, ha már teljesen elválik a tál falától és a kezünktől)

Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtani. (én egyszer meghajtogattam és újra nyújtottam, de ez el is hagyható)
Tetejét kissé felvert tojásfehérjével megkenni, majd derelyeszaggatóval ízlés szerinti méretűre felvágni.
Végül a tetejére sajtot reszelni. (könnyebb bánni vele, ha felvágás után reszeljük rá a sajtot)

Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezni a rudakat.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.( én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem)

Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.

14 megjegyzés:

  1. De finom ez Gizi,és milyen jól néz ki,én is hétvégén jövőhét elején sütöm,férjem már alig várja:)

    VálaszTörlés
  2. Jajj, nagyszerű, imádom! Elropogtatnék most egyet, kettőt! :-))Van egy hasonló krumplis változatú receptem, én azt készülök megsütni még az ünnepekre! :-DDD

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis ropogtatni való :)

    VálaszTörlés
  4. Ditta!
    A következő adagot én is a jövőhéten sütöm, mert ez sajnos elfogyott.(igaz vendégeim voltak):)

    VálaszTörlés
  5. Réka!
    Szívesen küldök anyukádnak. Jól van már???

    VálaszTörlés
  6. Mézigörl!
    Küldöm a kóstolót.:) Kíváncsian várom a te receptedet, mert régen én is sütöttem krumplisat, de már nem tudom hol a recept.

    VálaszTörlés
  7. Cakeni!
    Nem fogsz csalódni benne, nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  8. Bianka!
    Nekem is.(igaz sajnos minden a kedvencem:()

    VálaszTörlés
  9. Zsiri!
    Ez egy neked való recept, már most megsütheted, mert eláll, ha jól eldugod.:)

    VálaszTörlés
  10. ezt nagyon nagyon szeretem :) nagymamám készített mindig ilyet, imádtam a sós sütijeit.

    VálaszTörlés
  11. Starfi!
    Én is a nagymamámtól tanultam, ő nagyon finomakat sütött. Látom a te nagyid is szuper süteményeket tudott sütni.

    VálaszTörlés