2010. december 13., hétfő

Sajtos rúd.







Az édes sütemények mellé természetesen sósat is sütök a karácsonyi ünnepekre. Most erre a nagyon finom, omlós sajtos rúdra esett a választásom. A receptet szintén a nagymamámtól tanultam, és az eredeti recept szerint zsírral kell összegyúrni a tésztát. Ettől sokkal omlósabb lesz, de ízlés szerint a zsír el is hagyható, és vajjal, vagy margarinnal is összegyúrhatjuk. Hűvös helyen, papírdobozban tárolva hosszabb ideig eltartható. Érdemes azért rögtön dupla adagot sütni, mert amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fog majd fogyni. A frissen kisült rudacskák is nagyon finomak, viszont minél tovább áll, annál omlósabb lesz, így az ünnep előtt már pár nappal megsüthetjük.







Hozzávalók:

50 dkg sima liszt
25 dkg zsír (v. vaj, margarin)
20 dkg sajt + a tetejére
3 tk só
1 egész tojás + 1 a lekenéshez
2,5 dkg élesztő
tejföl






Egy tálba tenni a lisztet, hozzámorzsolni az élesztőt, majd hozzáadni a zsírt, és kézzel elkezdeni összemorzsolni.

Ezután hozzáadni  a sót, a reszelt sajtot, az egész tojást, és 1-2 ek tejfölt.

Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrni a tésztát, és ha szükséges még kanalanként adagolni hozzá tejfölt. Egy könnyen nyújtható tésztát kell kapni.(ne legyen se túl lágy, se túl kemény, akkor jó, ha már teljesen elválik a tál falától és a kezünktől is)

Lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtani. (én egyszer meghajtogattam és újra nyújtottam, de ez el is hagyható)

Tetejét villával felvert egész tojással lekenni, majd derelyevágóval ízlés szerinti méretűre felvágni.

Végül a tetejére sajtot reszelni. (könnyebb bánni vele, ha felvágás után reszeljük rá a sajtot)

Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit távolabb helyezni a rudakat.

Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.( én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem)

Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható, így tálalás előtt már pár nappal megsüthetjük.

14 megjegyzés:

  1. De finom ez Gizi,és milyen jól néz ki,én is hétvégén jövőhét elején sütöm,férjem már alig várja:)

    VálaszTörlés
  2. Jajj, nagyszerű, imádom! Elropogtatnék most egyet, kettőt! :-))Van egy hasonló krumplis változatú receptem, én azt készülök megsütni még az ünnepekre! :-DDD

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis ropogtatni való :)

    VálaszTörlés
  4. Ditta!
    A következő adagot én is a jövőhéten sütöm, mert ez sajnos elfogyott.(igaz vendégeim voltak):)

    VálaszTörlés
  5. Réka!
    Szívesen küldök anyukádnak. Jól van már???

    VálaszTörlés
  6. Mézigörl!
    Küldöm a kóstolót.:) Kíváncsian várom a te receptedet, mert régen én is sütöttem krumplisat, de már nem tudom hol a recept.

    VálaszTörlés
  7. Cakeni!
    Nem fogsz csalódni benne, nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  8. Bianka!
    Nekem is.(igaz sajnos minden a kedvencem:()

    VálaszTörlés
  9. Zsiri!
    Ez egy neked való recept, már most megsütheted, mert eláll, ha jól eldugod.:)

    VálaszTörlés
  10. ezt nagyon nagyon szeretem :) nagymamám készített mindig ilyet, imádtam a sós sütijeit.

    VálaszTörlés
  11. Starfi!
    Én is a nagymamámtól tanultam, ő nagyon finomakat sütött. Látom a te nagyid is szuper süteményeket tudott sütni.

    VálaszTörlés