2009. december 23., szerda

Kolozsvári töltött káposzta.




Nincs karácsony töltött káposzta nélkül!! És hogy ennek eleget tegyek, ma meg is főztem egy jó nagy adagot. Természetesen az előkóstolás megvolt, és mondhatom nagyon finom lett. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az igazi Kolozsvári káposztához hozzá tartozik a natúr sertés szelet, meg a kakastaréjra sütött szalonna, de én ezektől most eltekintettem. Így is egy kitűnő laktató étel lett belőle. Nagy előnye hogy már tegnap este előkészítettem, így mára csak a főzés maradt, és nem volt vele már semmi gondom. Tehát már csak melegíteni és enni kell majd, és ugye tudvalevő a káposzta úgy jó ha melegítve van.(legalább is mifelénk így tartják)



Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1,5 kg savanyú káposzta
savanyított káposzta levél
2 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
50 dkg Kolozsvári füstölt szalonna
30 dkg füstölt kolbász
10 dkg rizs
pirospaprika

őrölt bors
szerecsendió
majoránna
őrölt köménymag
2 egész tojás
2 ek liszt
olaj
tejföl


A sertés combot ledarálni. A káposztát kisebb darabokra vágni. A káposzta levelekből kivágni a vastagabb ereket. A vöröshagymát apró kockára vágni. A szalonnát vékonyan felcsíkozni, a füstölt kolbászt felkarikázni. A rizst félpuhára főzni.

Egy nagyobb edénybe beletenni a szalonna felét és zsírjára sütni, majd kiszedni és félre tenni. Ebbe a zsírba megpárolni a vöröshagymát, majd felét kivenni és félretenni. A maradék hagymát megszórni pirospaprikával és felönteni egy pohár vízzel. Ezután beletenni a savanyú káposztának a felét és jól összekeverni.

A darált húshoz hozzáadni a kisütött szalonnát, a megpárolt vöröshagymát, az előfőzött rizst, az ízlés szerinti fűszereket, a tojást és a fokhagymát. Jól összedolgozni, majd kis gombócokat formálni belőle és a káposzta levelekbe tölteni.
Én a levél közepére teszem a gombócot, majd a két szélét ráhajtom, és a végét szintén ráhajtom, majd feltekerem. Így biztosan nem nyílik szét.
Az elkészült csomagokat a káposzta tetejére tenni. Elosztani rajta még a megmaradt füstölt szalonna csíkokat és a felszeletelt füstölt kolbászt. Végül befedni a maradék káposztával, és felönteni annyi vízzel hogy ellepje. 2 órán át, szép lassú tűzön főzni. Közben többször megrázogatni, de keverni nem szabad.

A lisztből és az olajból világos zsemle színű rántást készíteni, majd levenni a tűzről és megszórni pirospaprikával, majd hagyni kicsit hűlni. Végül felengedni kb.2 dl hideg vízzel és simára keverni.
A káposzta tetejére önteni és jól megrázogatni, szélét kicsit fakanállal megmozgatni, hogy a rántás mindenhova jusson. Még kb. 10 percig főzni, de közben többször megrázogatni.

Tálaláskor tejföllel ízlés szerint meglocsolni.


7 megjegyzés:

  1. Boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog karácsonyt kívánok Neked és családodnak!

    Pihenjél is Gizike!! :)

    VálaszTörlés
  3. Andi!
    Én is Nagyon boldog karácsonyt kívánok!!

    VálaszTörlés
  4. Thrini!
    Boldog karácsonyt kívánok én is nektek!!

    Rendben holnap majd pihenek!!:)

    VálaszTörlés
  5. Gizikém! Nagyon szép, meghitt, boldog karácsony kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  6. Áldott, békés Karácsonyt kívánok neked és egész családodnak!

    VálaszTörlés
  7. Ancsika! Kiskukta!

    Köszönöm, és viszont kívánom én is nektek!!:)

    VálaszTörlés