2009. december 23., szerda

Kolozsvári töltött káposzta.






Nincs karácsony töltött káposzta nélkül!! És hogy ennek eleget tegyek, ma meg is főztem egy jó nagy adagot. Természetesen az előkóstolás megvolt, és mondhatom nagyon finom. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a recepteket áttanulmányozva azt olvastam, hogy az igazi Kolozsvári káposztához hozzá tartozik a natúr sertés szelet, meg a kakastaréjra sütött szalonna is, de én ezektől most eltekintettem, persze így is finom, és főként igencsak laktató lett az én káposztám is. Mivel időt szerettem volna nyerni, így már tegnap este előkészítettem, mára pedig csak a főzés maradt hátra. Mivel nagyobb adag, így már csak melegíteni, és enni kell majd ha megkívánjuk, és ez ugye nem gond, mivel a káposzta úgy jó ha melegítve van.(legalább is mifelénk így tartják :))






Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1,5 kg savanyú káposzta
savanyított káposzta levél
2 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
50 dkg Kolozsvári füstölt szalonna
30 dkg füstölt kolbász (v. debreceni)
10 dkg rizs
3 tk pirospaprika

őrölt fekete bors
majoránna
őrölt köménymag
2 egész tojás
2 ek liszt
3 ek étolaj
annyi víz hogy bőven ellepje
ízlés szerint tejföl a tálaláshoz





A sertéscombot daráljuk le. A savanyú káposztának nyomjuk ki a nagyja levét, majd vágjuk kisesebbre, ha túl hosszúnak találjuk a káposztaszálakat. (Én mindig kisebbre vágom, úgy könnyebb enni.) A savanyított káposztalevelekből vágjuk ki a vastagabb, eres részt. A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a szalonnát vékonyan csíkozzuk fel, a kolbászt karikázzuk fel. A rizst pedig enyhén sós vízbe főzzük félpuhára.

Egy evőkanál olajat és a felcsíkozott szalonna felét tegyük egy edénybe, süssük szép pirosra, majd szedjük ki és hagyjuk hűlni.

A visszamaradt zsiradékba tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Ezután vegyük ki a megpárolt hagyma felét, és tegyük félre.

A maradék hagymát szórjuk meg egy teáskanál pirospaprikával, keverjük össze, öntsük fel egy kevés vízzel, nehogy a hagyma megégjen, majd adjuk hozzá a savanyú káposzta felét, keverjük alaposan össze, és szintén tegyük félre.

A darált húshoz adjuk hozzá a pirosra sütött szalonnacsíkokat és a párolt vöröshagymát, az előfőzött rizst, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg őrölt köménnyel és majoránnával, majd alaposan keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd alaposan gyúrjuk össze a húsmasszát. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.

Egyesével töltsük meg a savanyított káposztaleveleket a húsmasszával. (Én a levél közepére teszem a húsgombócot, majd a két szélét ráhajtom, és feltekerem. Így biztosan nem nyílik szét.)

Ezután az edényben lévő káposztára szórjuk rá a megmaradt, felcsíkozott szalonnát és a felkarikázott kolbászt, majd helyezzük rá a becsomagolt húsgombócokat, és fedjük be a maradék savanyú káposztával.

Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd főzzük kb. 2 óra alatt készre. (Főzés közben többször rázogassuk meg, de ne keverjük.)

A maradék olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre, majd vegyük le a tűzről, adjunk hozzá 2 tk pirospaprikát, majd hagyjuk hűlni.

Amikor a rántás langyosra hűlt, öntsünk hozzá egy kevés vizet, keverjük simára, majd csorgassuk a káposztára úgy, hogy szépen közé folyjon.

Ezután fakanállal óvatosan mozgassuk meg, majd rázogassuk meg, és főzzük még kb. 10 percig. (Közben többször rázogassuk meg.)

Tálaláskor friss kenyeret, és ízlés szerint tejfölt kínáljunk hozzá. Én füstölt kolbász helyett debrecenivel készítettem, de ez már ízlés dolga.


7 megjegyzés:

  1. Boldog karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog karácsonyt kívánok Neked és családodnak!

    Pihenjél is Gizike!! :)

    VálaszTörlés
  3. Andi!
    Én is Nagyon boldog karácsonyt kívánok!!

    VálaszTörlés
  4. Thrini!
    Boldog karácsonyt kívánok én is nektek!!

    Rendben holnap majd pihenek!!:)

    VálaszTörlés
  5. Gizikém! Nagyon szép, meghitt, boldog karácsony kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  6. Áldott, békés Karácsonyt kívánok neked és egész családodnak!

    VálaszTörlés
  7. Ancsika! Kiskukta!

    Köszönöm, és viszont kívánom én is nektek!!:)

    VálaszTörlés