A Vacsoracsatában sütötte ezt a süteményt Csisztu Zsuzsa ,és azt mondta náluk ez családi kedvenc már régóta. Bizony nem csak nálunk, hanem gondolom még több helyen is nagy kedvenc, többek között nálunk is. Igaz erre felénk a mindenki kedvence néven vonult be a köztudatba. Volt időszak amikor minden hétvégén megsütöttem, de mivel egyszerűen nem lehet abbahagyni annyira finom, így áttértem az ünnepek alkalmával való sütéshez. Aztán jöttek más finom, és új sütemények és ez a nagy kedvenc szépen feledésbe merült. Most meglátni, és újra megszeretni egy pillanat műve volt. Rögtön előkerestem a saját receptemet, mert a műsorban látottat eléggé elnagyoltnak találtam, és azóta készülök a megsütésére. Ma viszont már nem halogattam tovább és végre elkészült. Nagyon-nagyon finom lett!!!!! A tésztája szaftos, a krém habkönnyű, a házi csokoládémáz a tetején pedig a régi ízeket hozta vissza. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, de vigyázat mert egy adag nem elég belőle!!!!
Tészta hozzávalói 20 x 30-as tepsihez:
4 tojás
20 dkg porcukor
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
1/2 cs sütőpor
1 ek kakaó
Az egész tojásokat elkezdeni robotgéppel keverni, majd állandó keverés mellett kanalanként hozzáadni a porcukrot. Addig keverni még jó habos állagú lesz.
A lisztet összekeverni a sütőporral, majd átszitálni.
Ezután szintén állandó keverés mellett, kanalanként a cukros-tojáshoz keverni.
Végül belekanalazni a darált diót, és hozzáadni a kakaót, majd így is jól kikeverni.
A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 percig sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyni kicsit hűlni, majd papírral együtt kiemelni, rácsra tenni, majd teljesen kihűteni.
Krém hozzávalói:
3 dl tej
3 púpozott ek liszt
2 cs vaníliás cukor
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
A lisztet összekeverni a sütőporral, majd átszitálni.
Ezután szintén állandó keverés mellett, kanalanként a cukros-tojáshoz keverni.
Végül belekanalazni a darált diót, és hozzáadni a kakaót, majd így is jól kikeverni.
A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 25-30 percig sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyni kicsit hűlni, majd papírral együtt kiemelni, rácsra tenni, majd teljesen kihűteni.
Krém hozzávalói:
3 dl tej
3 púpozott ek liszt
2 cs vaníliás cukor
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
A fele mennyiségű tejet egy csomag vaníliás cukorral feltenni melegedni.
A maradék tejet simára keverni a liszttel, majd hozzáönteni a meleg tejhez, és állandó keverés mellett sűrűre főzni. Ezután teljesen kihűteni!!!!
A margarint a porcukorral, és a vaníliás cukorral elkezdeni kikeverni, és hozzáadni a teljesen kihűlt lisztes-pépet, majd addig keverni hogy jó habos legyen.
A teljesen kihűlt tésztáról lehúzni a sütőpapírt és egy tálcára tenni, majd rákenni a krémet. Tetejét egyenletesen elsimítani, majd leönteni a csokoládémázzal, és hagyni hogy a máz megszilárduljon.
Csokoládémáz:
15-20 dkg porcukor
2 ek kakaó
4-5 ek forró víz
2 dkg margarin
A maradék tejet simára keverni a liszttel, majd hozzáönteni a meleg tejhez, és állandó keverés mellett sűrűre főzni. Ezután teljesen kihűteni!!!!
A margarint a porcukorral, és a vaníliás cukorral elkezdeni kikeverni, és hozzáadni a teljesen kihűlt lisztes-pépet, majd addig keverni hogy jó habos legyen.
A teljesen kihűlt tésztáról lehúzni a sütőpapírt és egy tálcára tenni, majd rákenni a krémet. Tetejét egyenletesen elsimítani, majd leönteni a csokoládémázzal, és hagyni hogy a máz megszilárduljon.
Csokoládémáz:
15-20 dkg porcukor
2 ek kakaó
4-5 ek forró víz
2 dkg margarin
A porcukrot összekeverni a kakaóval, majd hozzáönteni az olvasztott margarint.
A vizet felforralni, majd kanalanként hozzáadni a cukros-kakaós keverékhez, és közben fakanállal jól kikeverni. Addig keverni, hogy egy sűrű, sima állagú massza legyen belőle. (a vizet apránként adagolni hozzá, mert lehet nem kell bele mind, nehogy túl híg legyen a máz)
Az elkészült csokoládémázat a krém tetejére csorgatni, majd óvatosan, egyenletesen elsimítani. Pár óra alatt a máz teljesen megdermed. (érdemes előző nap megsütni, így az ízek jól összeérnek, és a csokoládémáz is teljesen megdermed)
Tálalás előtt a süteményt hideg vízbe mártott késsel ízlés szerint felszeletelni, majd úgy kínálni.
A vizet felforralni, majd kanalanként hozzáadni a cukros-kakaós keverékhez, és közben fakanállal jól kikeverni. Addig keverni, hogy egy sűrű, sima állagú massza legyen belőle. (a vizet apránként adagolni hozzá, mert lehet nem kell bele mind, nehogy túl híg legyen a máz)
Az elkészült csokoládémázat a krém tetejére csorgatni, majd óvatosan, egyenletesen elsimítani. Pár óra alatt a máz teljesen megdermed. (érdemes előző nap megsütni, így az ízek jól összeérnek, és a csokoládémáz is teljesen megdermed)
Tálalás előtt a süteményt hideg vízbe mártott késsel ízlés szerint felszeletelni, majd úgy kínálni.
Fincsi-fincsi!:-))
VálaszTörlésJaj de megkivántam! Annyira guszta! Biztos megsütöm.
VálaszTörlésJajj, ez tényleg nagyon finom!!! Nálunk is kedvenc...
VálaszTörlésIlyet még nem sütöttem, de nagyon jól néz ki, így viszem a receptet!
VálaszTörlésHŰŰŰŰ tényleg, akkor mihamarabb meg kell sütni, mert irtó guszta
VálaszTörlésJuj, de guszta!
VálaszTörlésEz egy nagyon finom süti, nem emlékszem nálunk mi a neve.Holnap meg is kérdezem az anyukámtól.
VálaszTörlésGizikém, műsorra tűztem, olyan szépen néz ki!!!
VálaszTörlésEzt a részt én is láttam, nagyon guszta kis süti, nagyon jól sikerült :)
VálaszTörlésAndi/cuki!
VálaszTörlésKöszönöm!!:))
Terike!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nem fogod megbánni, ha megsütöd, nagyon finom.:)
Gabriella!
VálaszTörlésLátom akkor te is szereted az ilyen krémes finomságokat.:))
Moha!
VálaszTörlésÖrülök hogy neked is tetszik a recept, kíváncsian várom a véleményedet hogy ízlett-e.:)
Bianka!
VálaszTörlésNe is várakozzál vele sokáig, érdemes kipróbálni.:))
Szemirámisz!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Nelli!
VálaszTörlésLehet felétek más a neve, de a sütemény ugyanaz. Tudod, ez "mindenki kedvence".:)
Éva!
VálaszTörlésKöszönöm!! Igaz nem diétás süti, de azért szabad ilyet is enni néha.:)
Zsiri!
VálaszTörlésKöszönöm!! Tudod én minden részt végignézek és ötletet merítek belőle.:))
Sziranszki!
VálaszTörlésÖrülök hogy tetszenek a receptek. A pogácsa sós volt,most jöhet egy kis édes.:))
Fú de jól néz ki. Annyira nem rajongok a krémes cuccokért, de ez nem tűnik émelyítőnek :)
VálaszTörlésArainel!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Egyáltalán nem édes, viszont a vaníliás krém a csokoládéval isteni finom.:)
Csak ámulok és minden elismerésem a tiéd! Hogy van ennyi energiád, ehhez a sok finomsághoz?! Mármint az elkészítéséhez?! Én mostanában örülök, hogy a napi főzést letudom:(( Na jó, sütögetek én is, de ilyen csodákra nem vagyok képes.
VálaszTörlésLe a kalappal!!!!!!!!!
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKérlek segítsetek. Mit rontok el? A krém nem akar habos lenni. Pedig megvárom, amíg kihűl a lisztes tejes cucc, és a vaj is kemény állapotba kerül hozzá. Át is szitáltam a porcukrot. Mi a baj? Nem elég sűrű a lisztes tejes pépem? Vagy nem keverem elég sokáig? Robotgépem 6 os (maximum) fokozatán majd 10 percig kevertem, de nem változott az állaga. Mi a titok?
VálaszTörlésEz egy nagyon finom sutemeny, de sajnos a tesztaja elkeszitesi modjaval nem teljesen ertek egyett. Szerintem a hagyomanyos piskota receptet kovetve(tojasfeherjet kulon felverve), sokkal finomabb, kiadosabb tesztat lehet sutni ezekbol a magadott mennyisegekbol. En elkeszitettem a sutemenyem, de a tesztaja sajnos nagy csalodas lett,pedig nem ez volt eletem elso sutemenye. Ezon felul gratulalok a honlaphoz, nagyon sok jo otletet talaltam.
VálaszTörlésHuu nagyon jól néz ki ez a süti,ma meg is csinálom. Köszönöm boldog karácsonyt!:)
VálaszTörlésAZ UTÁN ÉRDEKLŐDNÉK HOGY ÉDESÍTŐVEL MEGLEHET E SÜTNI? MERT NAGYON GUSZTA ÉS SZERETNÉM MEGSÜTNI DE SAJNOS A CUKROT MELLŐZNÖM KELL, KÖSZÖNÖM.
VálaszTörlésKedves Ilona! Én még nem próbáltam édesítővel megsütni, de amennyiben lehet por alapú édesítőt kapni, akkor szerintem azzal is megsütheted. Piskótát esetleg szoktál sütni?? Mert a tészta lényegében egy diós-kakaós piskóta.A krémet pedig ízlés szerint édesítheted. Reménykedem hogy sikerül megsütnöd ezt a finom sütemény. Üdv. Gizi
TörlésMegsütöttem, de nekem émelyítően édes lett. Már készítés közben sokalltam a 20 dkg porcukrot a csokimázba, sajnálom, hogy nem hallgattam az első megérzésre :(
VálaszTörlésKedves Erzsébet! Én még a nagymamától tanultam ezt a csokimázat, és mivel a férjem mindent édesen szeret, így nekünk nem volt túl édes. Természetesen a receptek a mi ízlésünkre készülnek, és természetesen el lehet térni tőle. Nagyon sajnálom, hogy neked túl édes a csokoládémáz, de köszönöm hogy ezt megírtad. :(
TörlésKöszönöm a válaszodat, lehet teszek azért még egy próbát kevesebb cukorral :)
TörlésNagyon edesnek találtam,ezért csak 25 dk cukrot hasznaltam, igaz a tetejére tortabevonot tettem,így is nagyon édes volt,de finom volt
VálaszTörlésUgyanez a recept van meg nekem nagymamámtól, annyi apróság hogy ő a krém alá pici baracklekvart kent. Ez ellensúlyozza kicsit az édes ízt és passzol hozzá. Tényleg nagyon egyszerű és fincsi , most poroltam le én is a receptet. :)
VálaszTörlésA nagymamád példáját követve legközelebb ha megsütöm, én is megkenem majd lekvárral, biztosan nagyon finom lesz majd.Köszönöm az ötletet. Jó régen sütöttem már, nekem is le kellene "porolnom" a receptet. :)
TörlésNéger szelet volt a nagyi recepteskonyveben :)
VálaszTörlésNégerszeletet még nem sütöttem, de erre felénk az egy csokoládés tészta, tojáshabbal és csokoládéval leöntve. Lehet meg kellene már sütnöm. :)
TörlésNekem kicsit kevés a máz a tetejen. De nagyon finom suti. ☺️
VálaszTörlésKedves Edit, nagyon örülök hogy ízlett a süti. Nekünk éppen elég volt rá a máz, de ez már ízlés dolga. Legközelebb ha megsütöd, akkor duplázd meg a mázat.... hú de finom lesz majd úgyis. :)
Törlés