2016. december 9., péntek

Londoni szelet.




Egy igazán egyszerűen elkészíthető sütemény, melyet a hétköznapokban kínálhatunk egy tányér leves mellé második fogásként,  de a vasárnapi vagy éppen az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A tepsiben lévő tésztát ízlés szerinti lekvárral kenjük le. Én pl. házi sárgabaracklekvárt használtam, és bőségesen került a tésztára, melytől az még szaftosabb lett, majd kanalazzuk rá a diós habot, és irány a sütő. Ezután már csak bő fél órát kell türelmesen várakoznunk, és már tálalhatjuk a finom, illatozó süteményt.





Tészta hozzávalói 20x30 cm-es tepsihez:

30 dkg liszt
1 tk sütőpor (púpozott)
12 dkg vaj
4 db tojássárga (nagy)
12 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek tejföl
csipet só
1 citrom reszelt héja
 

A liszthez adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd szitáljuk át.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, és 2 kisebb evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt)

Egy sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd a papírral együtt, emeljük át a tepsibe. (tenyérrel kicsit nyomkodjuk, igazítsuk bele a tésztát a tepsibe)

A tepsiben lévő tésztát ezután kenjük meg ízlés szerint pár kanál lekvárral. (én bőven megkentem sárgabarcklekvárral)





Diós-habos rész hozzávalói:

6 db tojásfehérje (nagy)
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
20 dkg darált dió
1 mk őrölt fahéj (el is hagyható)
1 csipet só


A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá.

A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz, és fakanállal óvatosan forgassuk össze.

Ezután a diós habot egyenletesen kenjük rá a lekvár tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb. 10 percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki, és úgy hűtsük ki teljesen.

Természetesen kizsírozott és lisztezett tepsiben is megsüthetjük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd abban szeleteljük fel.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet karácsonyra is, Ědesanyám ünnepekre szokt sütni.. köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Én hét közben is többször megsütöm, mert van két diófa az utcán, így sok a dióm. :)

      Törlés
  2. Ezt mi is nagyon szeretjük, csak eddig nem tudtam, hogy ez a neve!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sylvia, te milyen néven ismerted? Mostanában olyan süteményekkel találkozom melyeknek számtalan nevük van. :)Mi is nagyon szeretjük, finom szaftos kis sütike.

      Törlés
    2. Nagyon prózai habos-diós néven :)
      A Tied jobban tetszik, inkább mi is így fogjuk hívni!! :D

      Törlés
    3. A habos-diós is jól illik hozzá. Végül is az íze a fontos, nem pedig a neve. :)

      Törlés