A Hartyáni krémesről már sokat hallottam, ismerőseim nagyon dicsérték hogy milyen finom, krémes sütemény, így most végre én is megsütöttem. Én sem tudok mást mondani, csakis azt hogy valóban nagyon, de nagyon finom. A süteményt érdemes már előző nap összeállítani, így krémnek van ideje teljesen megdermedni, és az ízek is kellően összeérnek. A puha kakaós-mézes lapokhoz nagyon jól illik a főzött vaníliás krém, melyet a közepén megbújó, kávéba mártott babapiskóta csak még finomabbá tesz. Karácsony közeledtével pl. az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
1 kk szódabikarbóna
csipet só
20 dkg porcukor
2 ek méz
2 ek kakaó (cukrozatlan)
2 db tojás (közepes)
1-2 ek hideg tej
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, és egy csipet sóval, majd szitáljuk hozzá a felolvasztott keverékhez.
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és ha szükséges apránként adjuk hozzá a tejet. (egy könnyen nyújtható tésztát kell kapni)
Ezután osszuk el két egyenlő részre a tésztát, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki mindegyiket 34x24 cm-es lappá.
Az egyik tésztalapot helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 6-8 perc alatt süssük készre. A másik tésztalappal is így járjunk el. (én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem)
A megsült lapokat hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.
Vaníliás krém hozzávalói:
3 cs vaníliás pudingpor (főzős)
7,5 dl tej
30 dkg Rama margarin
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel.
A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a pudingot. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki teljesen. (én kevergetve hűtöttem ki, mert akkor sokkal selymesebb lesz krém)
A porcukorhoz adjuk hozzá a felkockázott margarint és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.
Ezután apránként adagoljuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot, majd keverjük jó simára a krémet.
Az összeállításhoz kell még:
16-18 db babapiskóta
2 dl lefőzött feketekávé
1-2 ek rum
A lefőzött, és hideg feketekávéhoz keverjük hozzá a rumot.
Egy magasabb falú tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.
Ezután egyenletesen kenjük rá a vaníliás krém felét, majd a rövid oldallal párhuzamosan rakjuk ki az előzőleg rumos-feketekávéba mártott babapiskótával. (arra figyeljünk, nehogy a babapiskóta nagyon elázzon)
Ezután egyenletesen kenjük rá a maradék vaníliás krémet, és helyezzük rá a másik tésztalapot, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. (én letakartam egy sütőpapírral, majd rátettem egy másik tepsit, azzal nyomtattam le)
Az összeállított süteményt hagyjuk pár órát, vagy egy egész éjszakát állni, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (én előző nap megsütöttem, és összeállítottam, majd csak másnap szeleteltem fel)
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Hűvös helyen, vagy a hűtőben pár napig eltartható.
De jókor!! Pont ma reggel kerestem ezt a sütit Nálad :) :D
VálaszTörlésAkkor most már biztos, hogy ezt kapnak a vendégek!
köszi xxx
Ez szuper, egyre gondoltunk. Nagyon finom volt, már jó régen készültem rá hogy megsütöm. A vendégeidnek is biztosan ízlik majd. :)
TörlésMég én sem kóstoltam, de majd beszámolok, hogy hogyan sikerült!
VálaszTörlésSzia! Megsütöttem, nagyon finom lett, bár nem hasonlít a Tiedre :D https://sylviablogja.blogspot.hu/2017/01/hartyani-kremes.html
VálaszTörlés(készítés közben kicsit elbizonytalanodtam, és végül vajat is tettem a tésztába)
A vendégeknek is ízlett, de nekünk még inkább: nálunk nagy kedvenc lett, biztosan sokszor fogom még sütni (és főleg enni :D )
xxx
Szia Sylvia! Ki van emelve a blogod itt nálam a kedvencek között, így már láttam hogy elkészült, csak még nem volt időm írni. Örülök, hogy ízlett a vendégeidnek, na meg persze nektek is. A vaj biztosan nem rontotta el a tésztát, sőt.... szaftosabb lett tőle. Enni én azért jobban szerettem mint sütni....:)
TörlésHahaha! :) Enni tényleg jobb, csak az jobban hízlal, mint a sütése.
TörlésSzerintem ahhoz képest, hogy milyen mutatós és bonyolultnak gondoltam, nem is volt annyira nehéz elkészíteni! xxx
:) az én gondom is csak annyi vele, hogy hizlal, mert megtudtam volna enni jó néhány kockát. Én is sokáig halogattam, mert azt hittem hogy macerásabb lesz. :)
TörlésHát én is hozzá fogtam :) Holnap töltöm bele a krémet. Normális, hogy a tésztalap megkeményedik mikor kihűl? Meg fog ez puhulni a hideg krémtől?
TörlésKedves Mária! Örülök hogy kedvet kaptál hozzá, és megsütötted. A mézzel készült lap sütés után amikor kihűl, mindig megkeményedik, de a krémtől fel fog majd puhulni. Ez így van pl. a mézes krémes lapoknál is. A hideg krémtől fel fog puhulni,de azért jó pár órát állni kell neki. Én mindig előző nap megtöltöm, és csak másnap szeletelem, és tálalom. Amennyiben a lapokat már megsütötted, érdemes már most megtölteni, mert minél tovább áll, annál finomabb lesz. A tészta teljesen felpuhul, és az ízek is jobban összeérnek. ( mindenképpen hideg krémmel kell megtölteni!)
TörlésIsteni finom lett! Kicsit nehéz nyújtani de sikerült és megérte.
VálaszTörlésKedves Kata, nagyon örülök hogy ízlett!! Lehet kicsit lágyabb volt a tészta, azért volt nehezebb nyújtani. Legközelebb (ha, lesz legközelebb...) akkor kevesebb tejet adjál hozzá....
TörlésSzia,
VálaszTörlésLimaránál is látom ezt a sütit, de másképp készül. Szerinted miért kell gőz fölött melegíteni a hvalókat? Vajon a két tészta között milyen különbség lehet? Hmmm ... melyiket válasszam? :)
Szia! Én a mézes tésztákhoz mindig összemelegítem a hozzávalókat, a nagymamától így tanultam... de a receptben is így szerepelt, mert azt úgy kaptam. Biztosan a Limara féle verzió is jó, így az egyszerűbb válaszd....
Törlés