2015. november 15., vasárnap

Citromos-krémes szelet.




A boltban kapható, előnyújtott leveles tésztának köszönhetően igen egyszerűen elkészíthetjük ezt a süteményt. A tésztának ezt a sütési módját már jó régen láttam a TV-Paprika egyik adásában, és már akkor elhatároztam, hogy én is kifogom próbálni. Bizony nem siettem el, és csak most bánom igazán. A leveles tészta sütés közben nem emelkedett meg, a cukorral való szórásnak köszönhetően finom édes lett. Arról pedig nem is beszélve, hogy nagyon, de nagyon ropogós. A rövid idő alatt kisült tésztalapok közé én egy mascarponés-citromkrémet töltöttem, de ízlés szerint a krémet más ízesítéssel is készíthetjük. A végeredmény pedig, a ropogós tésztalapok közé töltött citromos krémmel, egyszerűen abbahagyhatatlanul finom.





 Hozzávaló a lapokhoz:

1 cs előnyújtott leveles tészta
1 ek porcukor


Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd szórjuk meg a porcukor felével. Ezután a sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor, hogy a cukor rátapadjon a tésztára, de figyeljünk rá, hogy ne nyújtsuk nagyobbra. (ha nem előnyújtott tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki jó vékonyra, majd úgy szórjuk meg a porcukorral)

Ezután egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tésztát egy sütőpapírra, majd szórjuk meg a maradék porcukorral, és ismételjük meg az előző műveletet. 

Ezután vágjuk fel három egyforma széles csíkra, és a sütőpapírral együtt, emeljük át egy tepsire, majd takarjuk le egy sütőpapírral. Ezután tegyünk rá egy akkora tepsit, hogy befedje a tésztacsíkokat. (így a tészta nem emelkedik meg sütés közben, és finom ropogósra sül)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütőből kivéve vegyük le a tészta tetejéről a tepsit, és a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (én az alsó sütőpapírral együtt átemeltemet egy rácsra, és úgy hűtöttem ki a lapokat)






 Hozzávalók a citromos krémhez:

25 dkg mascarpone
3 dl Hulala (v. habtejszín)
3-4 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citrom reszelt héjával és levével. (ízlés szerint adhatunk hozzá több cukrot, esetleg citromlevet is)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a citromos krémhez.





Az egyik tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a citromos krém felét. Ezután helyezzünk rá egy tésztalapot, majd kenjük rá a maradék krémet. Végül helyezzük rá a maradék tésztalapot, és a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit, majd ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Elkészíthetjük akár már előző nap, majd száraz, hűvös helyen tároljuk. 


4 megjegyzés:

  1. Merhabalar, ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    VálaszTörlés
  2. Másnapra nem fog elázni a tészta?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Másnapra sem fog elázni a tészta. Igaz már nem lesz annyira ropogós mint frissen megtöltve, mert azért csakis úgy a legfinomabb. Viszont, ha előre megsütöd, és a krémet is elkészíted, majd csak közvetlen tálalás előtt töltöd meg, akkor időt is nyersz vele, és finom ropogós lesz a tészta.

      Törlés