A boltban kapható, előnyújtott leveles tésztának köszönhetően igen egyszerűen elkészíthetjük ezt a süteményt. A tésztának ezt a sütési módját már jó régen láttam a TV-Paprika egyik adásában, és már akkor elhatároztam, hogy én is kifogom próbálni. Bizony nem siettem el, és csak most bánom igazán. A leveles tészta sütés közben nem emelkedett meg, a cukorral való szórásnak köszönhetően finom édes lett. Arról pedig nem is beszélve, hogy nagyon, de nagyon ropogós. A rövid idő alatt kisült tésztalapok közé én egy mascarponés-citromkrémet töltöttem, de ízlés szerint a krémet más ízesítéssel is készíthetjük. A végeredmény pedig, a ropogós tésztalapok közé töltött citromos krémmel, egyszerűen abbahagyhatatlanul finom.
Hozzávaló a lapokhoz:
1 cs előnyújtott leveles tészta
1 ek porcukor
Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd szórjuk meg a porcukor felével. Ezután a sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor, hogy a cukor rátapadjon a tésztára, de figyeljünk rá, hogy ne nyújtsuk nagyobbra. (ha nem előnyújtott tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki jó vékonyra, majd úgy szórjuk meg a porcukorral)
Ezután egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tésztát egy sütőpapírra, majd szórjuk meg a maradék porcukorral, és ismételjük meg az előző műveletet.
Ezután vágjuk fel három egyforma széles csíkra, és a sütőpapírral együtt, emeljük át egy tepsire, majd takarjuk le egy sütőpapírral. Ezután tegyünk rá egy akkora tepsit, hogy befedje a tésztacsíkokat. (így a tészta nem emelkedik meg sütés közben, és finom ropogósra sül)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)
A sütőből kivéve vegyük le a tészta tetejéről a tepsit, és a sütőpapírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (én az alsó sütőpapírral együtt átemeltemet egy rácsra, és úgy hűtöttem ki a lapokat)
Hozzávalók a citromos krémhez:
25 dkg mascarpone
3 dl Hulala (v. habtejszín)
3-4 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja és leve
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citrom reszelt héjával és levével. (ízlés szerint adhatunk hozzá több cukrot, esetleg citromlevet is)
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a citromos krémhez.
Az egyik tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a citromos krém felét. Ezután helyezzünk rá egy tésztalapot, majd kenjük rá a maradék krémet. Végül helyezzük rá a maradék tésztalapot, és a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit, majd ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Elkészíthetjük akár már előző nap, majd száraz, hűvös helyen tároljuk.
Merhabalar, ellerinize sağlık.
VálaszTörlésSaygılar.
Teşekkür ederim.
TörlésSaygilar
Másnapra nem fog elázni a tészta?
VálaszTörlésMásnapra sem fog elázni a tészta. Igaz már nem lesz annyira ropogós mint frissen megtöltve, mert azért csakis úgy a legfinomabb. Viszont, ha előre megsütöd, és a krémet is elkészíted, majd csak közvetlen tálalás előtt töltöd meg, akkor időt is nyersz vele, és finom ropogós lesz a tészta.
Törlés