2015. november 25., szerda

Kakukkfüves zellerkrémleves.





Nagyon szeretem a zeller ízét, így egy egyszerű, melengető krémlevest főztem ma, melyet nagyon jólesett elkanalazgatni ezen a napsütéses, bár elégé hideg napon. Mivel a zeller elég hamar megpuhul, így az egész leveskészítés nem tartott bő fél óránál tovább. A zeller kissé intenzív ízét kakukkfűvel, és babérlevéllel ellensúlyoztam, és mondhatom nagyon finomra sikerült. A leves krémességét a zsírosabb tejszín adta meg, majd tálaláskor pirosra sütött császárszalonnával kínáltam.






Hozzávalók:

25 dkg felkockázott zeller
1 db vöröshagyma
1 kisebb csokor kakakukkfű
1 db babérlevél
őrölt bors
5 dl zöldségleves alaplé
1 dl főzőtejszín (20%-os)
2 dkg vaj
1/2 ek olívaolaj
15 dkg császárszalonna (v. bacon)






A császárszalonnát vágjuk fel apró kockákra, majd az olajat aláöntve, süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tegyük félre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd a visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, és kezdjük el a hagymát üvegesre párolni. Közben tegyük hozzá a kakukkfüvet, és a babérlevelet is.

Amikor a hagyma megpárolódott, adjuk hozzá az felkockázott zellert, és pároljuk még pár percig.

Ezután öntsük fel az alaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára.

Amikor a zeller puhára főtt, vegyük ki a levesből a babérlevelet, és a kakukkfűágakat, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg kakukkfűvel, csorgassuk meg olívaolajjal, és kanalazzuk rá a pirosra sült császárszalonnát, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése