2015. november 10., kedd

Sült libacomb zsírjában sült krumplival és narancsos-mézes sütőtökkel.




A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ezt elkerülendő mi már elő libalakomát tartottunk, és természetesen Márton napján (vagyis holnap) is a libáé lesz a főszerep az ebéd készítésekor. A libacomb megsütve a legfinomabb, meg bevallom más elkészítési módjával én még nem is találkoztam. Így aztán megpróbálom minden évben, más-más fűszeres pácban előkészíteni, majd másnap szép pirosra sütni. Idén a pácba került pörkölt köménymag, borókabogyó, babérlevél...... Köretnek fűszeres libazsírban sült krumpli készült, saláta helyett pedig narancsos-mézes sütőtököt kínáltam. A szép pirosra, és ropogósra sült libacombhoz pedig nagyon jól illett mint a krumpli, mint pedig a sütőtök. (további Márton napi receptek itt megtalálhatóak)






Hozzávalók a libacombhoz:

2 db libacomb
2-3 dl libazsír
3-4 gerezd fokhagyma
4 db borókabogyó
2 db babérlevél
2 tk só
őrölt fehér bors
1 tk ételízesítő
1 mk pirospaprika
2 tk köménymag
1,5 dl fehérbor


A libacombot alaposan nézzük át, távolítsuk el az esetleges tokokat, mossuk meg, majd törüljük szárazra. Ezután enyhén szórjuk meg sóval, majd tegyük félre.

A köménymagot tegyük bele egy serpenyőbe, majd kevergetve, pár pillanat alatt, pörköljük meg. (amikor elkezd pattogni, el is készült, vigyázzunk nehogy megégjen)
Ezután öntsük át egy mozsárba, és őröljük szinte porrá.

A libazsírt olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, az ételízesítőt, a pirospaprikát, és az őrölt köménymagot. Ezután nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, és keverjük alaposan össze. 

Az előzőleg enyhén besózott combokat ezután forgassuk alaposan bele a pácba, majd tegyük bele a babérlevelet, és a borókabogyót, majd fedjük le, és pár órára (v. egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a húst. (a borókabogyót egy kicsit nyomjuk szét a kés lapjával, és úgy adjuk a páchoz)

Vegyük ki a hűtőből a bepácolt combokat, majd helyezzük egymásmellé a tepsibe. Ezután öntsük alá a bort, és a visszamaradt pácot, majd fedjük le fóliával a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. két óra alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsük le a zsírból, hogy csak annyi maradjon, amennyiben szép pirosra tudjuk sütni a combokat. 

Amikor a combok szép pirosra sültek, vegyük ki a sütőből, és tálalásig tartsuk melegen.





Sült krumpli hozzávalói:

6-8 db sütnivaló krumpli
1 mk szerecsendió
1 mk kakukkfű
1 mk majoranna
2 tk só
a combok sütésénél visszamaradt zsír

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel vékony karikára. 

A zsírhoz adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót, a kakukkfüvet, és a majorannát, majd keverjük alaposan össze.

A krumplit terítsük bele egy tepsibe, és öntsük rá a fűszeres zsírt, majd forgassuk alaposan össze.

Helyezzük be meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 45 perc alatt szép pirosra. Ezután, óvatosan öntsük le a felesleges zsiradékot, és tálalásig tartsuk melegen.






Narancsos-mézes sütőtök hozzávalói:

50 dkg kisebb kockákra vágott sütőtök
2 dl narancslé (100%-os)
1/2 narancs reszelt héja
1 darabka fahéj
4 db szegfűszeg
1 db csillagánizs
3-4 ek méz


A felkockázott sütőtököt öntsük fel a narancslével, majd adjuk hozzá a fűszereket, és alacsony hőfokon főzzük puhára. (arra figyeljünk nehogy túl puhára főzzük, mert különben a mézes karamellizálás közben szétesik)

Amikorra a sütőtök kellően megpuhul, szinte az összes narancslé elpárolog alóla. Ekkor csorgassuk rá a mézet, majd óvatosan keverjük össze. Ezután néha óvatosan megkeverve, rázogatva pár perc alatt, karamellizáljuk össze a mézzel.

Tálaláskor tegyünk a tányérra a krumpliból, majd helyezzük mellé a szép pirosra sült libacombot, a narancsos-mézes sütőtököt, és úgy kínáljuk.


1 megjegyzés:

  1. Hayırlı akşamlar, çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    VálaszTörlés