2015. november 20., péntek

Füstölt makréla szendvicskrém.




A hétvégi reggeli, vagy éppen vacsora elkészítéséhez szeretnék ötletet adni mindazoknak akik szeretik a füstölt halakat. Én most a füstölt, pácolt makrélát hívtam segítségül, de ízlés szerint bármilyen füstölt halból elkészíthetjük ezt az egyszerű szendvicskrémet. Nagy előnye még, hogy előre is dolgozhatunk, majd az elkészült krémet hűtőben tárolva legalább az ízek is jól összeérnek. Tálaláskor kínálhatjuk pl. friss péksüteménnyel, ropogósra sült pirítóssal, de saját magunk is süthetünk hozzá leveles tésztából kisebb kifliket.






Hozzávalók:

15 dkg füstölt, pácolt makréla
10 dkg vaj
25 dkg mascarpone
őrölt színes bors
1/2 citrom leve
petrezselyemzöld (ízlés szerint)



A makrélát tépkedjük kisebb darabokra, és az esetleges szálkákat távolítsuk el.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, majd ízlés szerint sózzuk, őröljünk rá frissen színes borsot, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, és facsarjuk rá a citromlevet, majd keverjük simára. (a citromlevet apránként csepegtessük hozzá, és közben kóstoljuk meg többször)

Adjuk a krémhez az apró darabokra tépkedett makrélát, majd óvatosan keverjük össze. Ezután tegyük be a hűtőbe pár órára hogy az ízek jól összeérjenek. 






Leveles kifli hozzávalói:

1 cs leveles tészta
1 db tojás (kicsi)
csipet só


 A tojást szórjuk meg egy csipet sóval, majd villával enyhén verjük fel.

A leveles tésztából vágjunk két egyforma nagyságú kört. (én egy fedőt tettem rá, majd éles késsel körbevágtam)

Ezután vágjuk fel nyolc egyforma cikkre mindegyik tésztát, majd formázzuk meg. 

A megformázott kifliket helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten, pár perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. 
A sütőből kivéve, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.





Tálaláskor a füstölt makrélakrémet a frissen kisült ropogós kiflivel, és ízlés szerint cikkekre vágott citrommal kínáljuk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése