A Márton napi bőséges libalakoma után igazán jólesett ez a könnyű sütőtök krémleves. Reggel még úgy indult, hogy egy egyszerű zöldségleves készül majd ebédre, aztán meglátva a sütőtököt, egy hirtelen ötlettől vezérelve, ezt a finom krémlevest hoztam össze. Bátran mondhatom hogy igazán jó ötlet volt, mert a selymesen-krémes leves a pirosra sütött császárszalonnával, és a ropogósra sütött sajtos puffanccsal nagyon, de nagyon finom volt.
Hozzávalók a krémleveshez:
50 dkg kockákra vágott sütőtök
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek méz
4 db rozmaringág
5 dl zöldségalaplé
1,5 dl fehérbor
1,5 dl tejszín
20 dkg császárszalonna
A sütőtököt ízlés szerint kockázzuk fel. (én kisebb kockákra vágtam) A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a felkockázott tököt, a felszeletelt vöröshagymát, és fokhagymát, majd tegyük rá a rozmaringágat, és csorgassuk meg a mézzel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt aranybarnára.
Amikor a sütőtök és a hagyma is elkészült, vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a rozmaringágakat, és kanalazzuk át egy tálba. Ezután adjuk hozzá a zöldségalaplevet, a bort, a tejszínt, majd botmixerrel pépesítsük.
Ezután egy szitán szűrjük át, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell. (nem muszáj átszűrni, de így sokkal selymesebb, krémesebb lesz a leves)
A császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra, majd süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre tálalásig.
Leveles-sajtos puffancs hozzávaló:
1 cs leveles tészta
10 dkg Double Gloucester sajt (v. ízlés szerinti)
friss rozmaringág
friss zsályalevél
só
őrölt színes bors
Az előnyújtott leveles tésztából szúrjunk ki 8 cm-es korongokat. Ezután egymástól távolabb helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával több helyen szurkáljuk meg a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig, majd vegyük ki, és szórjuk meg a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt színes borssal, és tegyünk rá a rozmaringágból és a zsályalevélből. (ha sütés közben mégis megemelkedne a tészta, akkor az ujjunkkal kicsit nyomkodjuk le mielőtt megszórnánk a sajttal)
Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd 10-15 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg a pirosra sütött szalonnakockákkal, és a ropogósra sült sajtos puffanccsal kínáljuk.
Ó, ez igazi őszi leves, nagyon ínycsiklandó már a tálalása is :)
VálaszTörlésNagyon köszönöm. :) Egyszerűen isteni finom volt, így a ropogósra sütött puffancsokkal együtt.
Törlés