Amikor egyszerű krémes süteményre vágyunk, akkor előveszem a jól bevált piskóta receptemet, és már hozzá is látok a sütéshez. Ünnepekre is sokszor készül piskótatekercs, mert a tészta pikk-pakk elkészül, és ízlés szerint különböző krémekkel tölthetjük meg. Ennél a roládnál a tésztába és a citromos krémbe is került kókuszreszelék, majd a tetejére egyszerűen csak csokoládéforgácsot szórtam. Az egyszerűsége ellenére nagyon finom, és szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Tészta hozzávalói gáztepsihez (37x33 cm):
10 dkg liszt
8 dkg kókuszreszelék
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
Tegyük bele a keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész
tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük,
hogy legalább háromszorosára nőjön.
Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.
A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt
sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt.
Ezután takarjuk le egy nyirkos konyharuhával, és hagyjuk langyosra hűlni. (a konyharuhát alaposan csavarjuk ki, éppen csak nyirkos legyen)
Amikor a tészta már csak langyos, a sütőpapírral együtt tekerjük fel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Citromos-kókuszos töltelék hozzávalói:
25 dkg ricotta (v. krémes túró)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
5 dkg kókuszreszelék
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfixáló)
A ricottát keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével, és a reszelt citromhéjjal, végül pedig keverjük hozzá a kókuszreszeléket is
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a citromos-kókuszos krémhez.
A teljesen kihűlt tésztát ezután tekerjük ki a papírból, majd egyenletesen kenjük rá a krém felét, és óvatosan tekerjük vissza.
Ezután vonjuk be a maradék krémmel, ízlés szerint reszeljünk rá csokoládét, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése