2015. augusztus 11., kedd

Paradicsomos cukkinipörkölt.




A mai napon nem bonyolítottam túl az ebédfőzést, de ennek ellenére mint cukkiniimádó kijelenthetem, hogy nem csak egyszerű, de nagyon finom paradicsomos cukkinipörkölt készült. A hús pedig egyáltalában nem hiányzott. (mármint nekem, mert a férfiak biztosan nem lennének elragadtatva ettől a húsmentes ebédtől) Külön köretet nem is készítettem, mert a roppanós cukkini, és a sűrű, szaftos paradicsom, na meg a tetejére csipkedett füstölt sajt, friss zsemlével tunkolva volt az igazi.






Hozzávalók:

50 dkg paradicsom
1 zsenge cukkini
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk cukor
őrölt színes bors
1 marék bazsalikom
1 ek olívaolaj (v. rizsolaj)
10 dkg füstölt sajt






Jó érett paradicsomokat válasszunk, majd vágjuk fel nagyobb kockákra. A cukkinit vágjuk fel szintén nagyobb kockákra.

A vöröshagymát, a fokhagymát, és a friss bazsalikomot vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott paradicsomot is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a cukorral, és az apróra vágott bazsalikommal. (a cukor elveszi a paradicsom savasságát)

Ezután a serpenyőt félig lefedve, pároljuk kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, és pároljuk tovább.

Amikor a cukkini már roppanósra párolódott, és a paradicsom leve kissé besűrűsödött, zárjuk el a gázt, majd a serpenyőt lefedve tartsuk melegen tálalásig.

Tálaláskor az elkészült paradicsomos cukkinipörköltet bőséges szafttal együtt szedjük tányérra, csipkedjük rá a füstölt sajtot, majd friss kenyérrel, vagy péksüteménnyel kínáljuk. Ízlés szerint készíthetünk mellé köretet is, de kenyérrel, vagy péksüteménnyel tunkolva a legfinomabb.


1 megjegyzés: