2015. augusztus 22., szombat

Gyökérkenyér.
Nem vagyok egy nagy kenyérsütő, így tapasztalatom is elég kevés van e téren, de azért időről-időre megpróbálkozom a kenyérsütéssel. Így történt ez most is, az új kenyér ünnepére nálam is kisült egy nagyon egyszerű gyökérkenyér, mely igazán finom volt. Pár receptet azért áttanulmányoztam mielőtt hozzáláttam a kenyér sütéséhez. Több helyen is találkoztam 20 esetleg 10-12 órás konyhapulton való kelesztéssel. Aztán rátaláltam egy kedvemre való, nem több órán át kelesztett receptre, és már hozzá is láttam a sütéshez. Mivel több receptet is átnéztem, és volt azért némi eltérés közöttük, így végül a saját ízlésemre formálva sütöttem meg. Az egész művelet nem tartott kb. három óránál tovább, és ebből is nagyobb rész a tészta kelesztésével, pihentetésével telt el, így bátran merem ajánlani mindenkinek. (további kenyérreceptek a linkre kattintva megtalálhatóak)Hozzávalók 2 db kenyérhez:

50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
4 dl víz (langyos)
2 dkg cukor
2 dkg só


A víz feléhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy egy sűrűbb palacsintatészta állaga legyen. 

Ezután szórjuk meg egy pici liszttel, majd letakarva, langyos helyen kb. tíz perc alatt kelesszük a duplájára.

A maradék lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a megkelt kovászt és a maradék vizet, majd alaposan gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl ragacsos lenne, akkor még egy pici lisztet adjunk hozzá)

Ezután takarjuk le, majd langyos helyen, egy óra alatt, kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm-es vastagságúra. Ezután a tésztát alsó szélétől hajtsuk be a közepéig, majd a felső szélétől hajtsuk rá a tésztát. (így három rétegbe van hajtva a tészta)

Ezután egy éles késsel vágjuk ketté középen, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük 20 percig.

Ezután szintén nyújtsuk ki a tésztát, és szintén hajtsuk három rétegbe, majd takarjuk le, és kelesszük 20 percig szobahőmérsékleten. Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer, így összesen 3-szor nyújtsuk-hajtogassuk-pihentessük a tésztát. (mindegyik tésztával így járjunk el külön-külön) 

Az utolsó pihentetés után többször csavarjuk meg mindkét tésztát, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb.

Ezután alaposan spricceljük meg vízzel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük 20 percig. Ezután szintén spricceljük le vékonyan vízzel a tésztát mielőtt betennénk a sütőbe. (a vizet ecsettel is rákenhetjük)

A sütőbe helyezzünk be egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük fel 220 fokra. Ezután tegyük be a tepsit, majd süssük a kenyereket 20 percig, ezután vegyük a hőfokot 200 fokra, majd süssük még 20 percig, hogy a kenyerek szép pirosra süljenek. (én gőzös sütőben, légkeverésnél  160 fokon sütöttem 40 percig)A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kenyereket, majd hűtsük ki egészen. A héja ropogós, a bélezete pedig puha, foszlós. Nekünk nagyon ízlett, így bátran merem ajánlani mindenkinek.1 megjegyzés: