2015. augusztus 14., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Hamis gulyásleves.




Ezen a hétvégén sem fogunk fázni, sőt..... Persze azért a nagy meleg ellenére nem csak sűrűbben inni, de enni is kell. Így aztán egy egyszerű, és tartalmas levesreceptet hoztam, amely kb. egy óra alatt elkészül, és már tálalhatunk is. Hús helyett, egy darabka szalonnával megbolondítva nálunk nagy kedvenc. Hűvösebb időben lángost sütök, és a leves után azt kínálom, de ebben a melegben egy tányér leves után már nem is kívánunk mást. (lángos recept a linkre kattintva megtalálható)






Hozzávalók:

20 dkg császárszalonna
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db paszternák (el is hagyható)
3-4 db krumpli
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
5-6 szem egész bors
1 tk köménymag
2 tk pirospaprika
1 ek olaj (v. zsír)
1,5 l víz



A császárszalonna bőrét vágjuk le, és tegyük félre. A szalonnát ízlés szerint vágjuk fel kockákra.

A zöldségeket pucoljuk meg, majd ízlés szerint szintén vágjuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.

Egy edénybe öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott szalonnát és kezdjük el sütni. Amikor már kezd színt kapni, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk együtt pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a feldarabolt zöldségeket, az előzőleg levágott szalonnabőrt, majd keverjük alaposan össze, és szintén pároljuk pár percig.

Amikor a zöldségek már kellően megpárolódtak szórjuk meg a pirospaprikával, majd keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá a fűszereket, majd főzzük félpuhára a zöldségeket.

Amikor a zöldségek félpuhára főttek, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, ha szükséges még ízesítsünk utána, majd főzzük készre a levest. 

A főzési idő végénél ízlés szerint szaggassunk nokedlit, vagy csipkedjünk csipetkét a levesbe, és úgy főzzük készre.






Nokedli hozzávalói:

4-5 ek liszt
1 db tojás
csipet só
pici víz


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá az egész tojást, és kezdjük el kanállal összekeverni. Keverés közben, apránként adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. 

Ezután a forrásban lévő levesbe, kiskanállal szaggassuk bele a nokedlit, majd várjuk meg még feljön a leves tetejére, és főzzük még pár percig. 

 Tálaláskor merjük a levest tányérokba, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint tejfölt is kínálhatunk hozzá.


1 megjegyzés:

  1. Ó de fincsi! Képzeld, ugyanígy főzöm, csak pirított lebbenccsel. Nagyon szeretem! :)

    VálaszTörlés