2016. december 7., szerda

Marcipános-csokoládés linzer.




Az ünnepek előtt már több nappal vagy éppen 1-2 héttel megsüthető apró sütemények egyike a linzer. Többféle linzer receptem van, és mindegyik nagyon finom omlós, de most egy kicsit változtatni szerettem volna, így egyszerű linzertésztába került pl. marcipán és mandulaaroma is. Mivel az összegyúrt tészta kissé lágyabb, így nyújtani semmiképpen nem lehet. Habzsákba töltve egyszerűen, ízlés szerinti formákat nyomjunk a sütőpapírral bélelt tepsire, majd pár perc alatt süssük szép világos színűre. Én egyszerűen csak kis rudak nyomtam, így pikk-pakk meg is voltam vele. Amikor kihűlt olvasztott csokoládéba mártottam, majd dermedés után gyorsan hozzá is láttunk a kóstoláshoz. Az ízén pedig jól érezhető a marcipán és a mandula is.






 Hozzávalók:

10 dkg marcipán
30 dkg liszt
20 dkg hideg Rama margarin (v. Rama vajas íz)
10 dkg porcukor
1 db tojás
2 db tojásfehérje
3-4 csepp mandulaaroma

5 dkg olvasztott csokoládé a mártogatáshoz





A liszthez adjuk hozzá a hideg, felkockázott margarint, majd pár pillanat alatt az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze.

Ezután keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Tegyük be a hűtőbe addig ameddig felverjük a tojásfehérjét habnak.

A két tojásfehérjét verjük fel kemény habbá.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a marcipánt. Ezután csepegtessük hozzá a mandulaaromát, majd adjuk hozzá a keményre felvert habot, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk simára. (egy kicsit lágyabb tésztát fogunk kapni)

Ezután töltsük bele egy csillagcsöves habzsákba, majd sütőpapírral bélelt tepsire, nyomjunk ízlés szerinti formákat a tésztából. (én kis rudakat nyomtam, de lehet s alakban vagy éppen karikákat is)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 12 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki teljesen, és ízlés szerint vonjuk be a felolvasztott csokoládéval.

Nagyon finom mandulás ízű linzer, melyhez nagyon jól illik a csokoládé. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése