2015. május 24., vasárnap

Zsályás borkrémleves.




A zsályáról első hallásra gondolom mindenkinek az jut eszébe, hogy ételek ízesítésére használja fel ennek a fűszernövénynek a leveleit. Bevallom eddig én is csakis húsok, tésztát.... készítésénél vettem jó hasznát a frissen szedett, vagy éppen szárított zsályaleveknek, és tettem vele ízletesebbé az ételek. Most már  bátran kijelenthetem, hogy csakis eddig, mert ebbe a borkrémlevesbe most nem csak a levél, hanem a szép lilás színű virágok is belekerültek. Az ötletet Halmos Mónika "Virágkonyha" című könyve adta. (Mónikáról ,és a könyveiről többet a "Rózsakunyhó" oldalon olvashattok) Mónika még a könyve megjelenésekor megajándékozott egy tisztelet példánnyal (a könyvben találkozhatsz az én egyik receptemmel is) és már akkor eldöntöttem, hogy idén több receptet is elfogok készíteni. Mivel most virágzik a zsálya, így került sor most erre a krémleves. A selymesen-krémes leves a zsályalevélnek, és a virágoknak köszönhetően, egy különösen finom ízt kapott. Hidegen, vagy éppen csak langyosra hűtve, üdítő élmény kanalazgatni.







Hozzávalók:

5 dl édes fehérbor
3 dl víz
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1 citrom reszelt héja és leve
2 ek étkezési keményítő
1 db csillagánizs
1 cm-es fahéj
1 marék friss zsályavirág
2-3 db zsályalevél





A zsályavirágokat csipkedjük le a szárról úgy, hogy a szár részéből ne maradjon rajta. (én megfogtam a pici virágot és egy mozdulattal kihúztam)

A zsályaleveleket vágjuk fel apróra.

A bort és a vizet öntsük bele egy edénybe, majd reszeljük hozzá a citromhéjat, adjuk hozzá a csillagánizst és a fahéjat, főzzük 2-3 percig, majd szűrjük le.

A tojássárgákat keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével, és a keményítővel. Ezután állandó keverés mellett, öntsük hozzá a forró boros keveréket, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve sűrítsük be 1-2 perc alatt.

A levest ezután vegyük le a tűzről, majd szórjuk bele a lecsipkedett virágokat, és az apróra vágott levél felét, és keverjük alaposan össze.

Ezután tegyük az edényt hideg vízbe, majd hűtsük le a levest teljesen.





Tálalás előtt merjük a levest pl. pohárba, majd szórjuk meg a maradék zsályalevéllel, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése