2012. április 25., szerda

Medvehagyma krémleves tojásmetélttel.



Lassan már nem is merem azt írni, hogy megint medvehagymából készült az ebéd, de kénytelen vagyok, mivel így történt ma is. Persze eszünk azért mást is, de ameddig csak lehet frissen medvehagymát vásárolni, mindenképpen kiszeretném használni jótékony hatását.  Megint csak levest készítettem belőle, méghozzá egy nagyon egyszerű, és gyorsan elkészíthető krémlevest. Levesbetétnek is igen egyszerű, nem más mint tojásmetélt készült. A fokhagymaízű, krémes levesbe tejfölt tettem, és ettől kissé savanykás ízt kapott. Tálalás előtt a tetejére olívaolajat csepegtettem, majd a palacsintához hasonlóan megsütött, és metéltre felvágott tojással kínáltam.







Hozzávalók:

kisebb csokor medvehagyma
2 db krumpli
1 db vöröshagyma
2 db zöldségleveskocka
őrölt bors
2 dl tejföl
olívaolaj


A medvehagymát alaposan megmosni, majd felaprítani. A hagymát és a krumplit megpucolni, majd feldarabolni.

Az olívaolajat felhevíteni, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát, és üvegesre párolni. Ezután hozzáadni a kockára vágott krumplit, majd az apróra felvágott medvehagymát, alaposan összekeverni és pár percig kevergetve pirítani, majd felönteni annyi vízzel, hogy ellepje, és ízlés szerint fűszerezni.
Kiforralni, majd mérsékelt lángon, puhára főzni.(kb. 20 perc)

A főzési idő vége felé, belecsorgatni a tejfölt, és még pár percig főzni. Ezután levenni a tűzről, majd botmixerrel pépesíteni. 

A pépesített levest ezután egy szűrőn átszűrni, majd visszatenni a tűzre, kiforralni, és 2-3 percig még főzni. (azért kell átszűrni, hogy krémesebb, selymesebb, legyen a leves)

A tojásmetélthez egy tojást felütni, majd sózni, megszórni őrölt borssal, és villával jól összekeverni.
Egy teflon serpenyőt felforrósítani, majd beleönteni az ízesített tojást, és megsütni mint a palacsintát.
Amikor elkészült, felcsavarni, majd ízlés szerint felvágni. (a serpenyőt sütés előtt egy kicsi olajjal kilehet kenni, én ezt kihagytam, és így is szépen megsült a tojás, és nem ragadt le)

Tálalás előtt a meleg levest tányérba szedni, tetejét olívaolajjal megcsepegtetni, majd beletenni a metéltre felvágott tojást.

7 megjegyzés:

  1. Én azt mondom a világért se fogd vissza magad, nem tudom megunni a medvehagymás finomságaidat :)

    VálaszTörlés
  2. Most van itt a szezonja, mi meg küzdünk a tavaszi vitaminhiánnyal, ezért dehogy unjuk :) A tojásmetélttel gyönyörűen néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Így legalább nekünk van miből válogatni...:)

    VálaszTörlés
  4. Olyan egészséges leszel ettől a sok hagymától, hogy nyárra már tele leszel immunnal! Finom lehet, jó ötlet a tojás metélt. legközelebb ha krémlevest főzök, kipróbálom!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a hozzászólásaitokat!!!! Örülök, hogy még nem unjátok a medvehagymás recepteket, én sem tudom megunni, mert mindegyik étel nagyon finom. Még pogácsát szeretnék mindenképpen sütni, aztán az idei évre be is fejezem a medvehagymázást.:)

    Kriszti, én is abban bízom, hogy nagyon egészséges leszek tőle.(remélem így is lesz) :))

    VálaszTörlés
  6. Én persze csak nézegethetem a medvehagymás finomságokat...szivesen készitenék én is ilyen finom levest, ha kapnánk, vagy teremne itt is medvehagyma, de még nem is hallottak itt róla. A multkorában azt gondoltam hogy hasonló az uj hagymára ami itt terem, nagyobb mint az átlagos, de még soha sem láttam a virágot, vagy a nagy leveleket rajta...szoval még sem az, de az ize hasonló lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom Elizabeth, hogy mégsem medvehagyma amiről a múltkor beszéltünk. Itt nálunk az utóbbi időben lett igen felkapott a medvehagyma, és csak néhány hétig lehet szedni. Én nagyon megkedveltem, és ez a leves olyan egyszerű, de nagyon finom.Ennek az íze fokhagymára hasonlít.

      Törlés