2023. április 12., szerda

Teljes kiőrlésű fonott kalács. (cukorbetegeknek)

 


Húsvéti asztalról elmaradhatatlan a kalács, legyen az éppen sós vagy édes. Az idei ünnepei kalács egy kicsit eltért az előző évekre sütöttől, mert tejes kiőrlésű liszttel, és eritrittel készült. Ahhoz hogy a kalács tésztája könnyű és foszlós legyen a liszthez került még sikér és tangzhong is. A fonás nem éppen az erősségem, még van mit gyakorolnom, de úgy érzem már alakul.....




Hozzávalók a tangzhong-hoz: 

2 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 dl tej


A hideg tejjel keverjük simára a lisztet, majd állandó keverés mellett, főzzük olyan sűrűre mintha puding lenne.

Ezután hűtsük ki teljesen, mielőtt felhasználnánk.

Tipp:
Az elkészült tangzhong-ot pl. jól zárható dobozba 2-3 napig a hűtőben tárolhatjuk mielőtt felhasználnánk kenyér, vagy kalács sütésnél. Felhasználás előtt, szobahőmérsékleten hagyjuk felmelegedni. 

A tangzhong egy régi ázsiai módszer "tésztadoktornak" is nevezik, de akár vizes rántásnak is hívják. Nagyon puha állaga lesz tőle a kenyérnek, és a kalácsnak. A kalács sokkal foszlósabb lesz. Eredetileg liszt és víz keveréke, de a víz helyett tejjel is készülhet. 
 




Hozzávalók a kalácshoz:

20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

20 dkg tönkölybúza finomliszt

4 dkg sikér

3 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 db tojássárga (nagy)

1 ek eritrit

1 tk só

1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)

az előzőleg elkészített tangzhong

1 kisebb tojás a lekenéshez 
 
 
 
 Az élesztőt morzsoljuk bele 1 dl langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.
 
A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük hozzá a sikért, és a sót. 

A keverőtálba öntsük bele a maradék langyos tejet, keverjük hozzá a tojássárgát, az eritritet, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, kanalazzuk rá a lisztkeveréket, majd adjuk hozzá az előzőleg megfőzött, és teljesen kihűtött tangzhongot.

Ezután a robotgéppel dagasszuk meg a tésztát, majd pár percig kézzel is dolgozzuk át. Ha szükséges egy kevéske tejet még önthetünk hozzá, nehogy túl kemény legyen a tészta.(természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát)

Ezután a megdagasztott tésztát tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd egy óra alatt, langyos helyen kelesszük a duplájára.
 
Amikor a tészta megkelt borítsuk ki lisztezett felületre, osszuk el három egyenlő részre, mindegyiket formázzuk gombóccá, majd konyharuhával letakarva kelesszük 15 percig.
 
Ezután mindegyik tésztagombócot sodorjuk egyforma hosszúra, majd fonjuk meg a kalácsot.
 
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a megfont kalácsot, majd takarjuk le konyharuhával, és kelesszük 30 percig.
 
Amikor a kalács újra megkelt, kenjük le felvert egész tojással.
 
Helyezzük be előmelegített alsó-felső sütésnél 200 fokos sütőbe és süssük 10 percig, majd vegyük le a hőfokot 170 fokra és 35 perc alatt süssük szép aranybarnára. (ha kezdene a kalács túlbarnulni, akkor takarjuk le alufóliával és úgy süssük tovább)
 
Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 10 percig, majd levettem a hőfokot 160 fokra és úgy sütöttem még 35 percig. A sütési idő felénél letakartam alufóliával nehogy túlbarnuljon a teteje.

A sütőből kivéve helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.
 
 

A kisült kalács tésztája nagyon finom puha, és foszlós. A tangzhongot, és a sikért semmiképpen ne hagyjuk ki, mert különben nagyon tömör lesz a kalács tésztája.


6 megjegyzés:

  1. Szép és finom kalácsot sütöttél az ünnepre! Szerintem teljesen jó lett a fonásod! Nekem tetszik 😊...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katikám, nagyon köszönöm! Eddig ez lett a legfinomabb kalács amit teljes kiőrlésű liszttel sütöttem. A fonással most elégedett vagyok, még az sem sikerült soha ilyen szépre. :)

      Törlés
  2. Kívül belül nagyon szép és biztos finom volt !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Nagyon finom, de legközelebb fele mennyiségből sütöm majd.

      Törlés
  3. Igazán szép, puha és fényes, nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! Annak ellenére hogy teljes kiőrlésű liszttel készült, nagyon finom volt.

      Törlés