2020. február 6., csütörtök

Vaníliakrémmel töltött fánk.




A farsangi időszak nálunk a fánksütésről szól, így aztán hetente többször is fánk készül ebéd utáni desszertnek. (fánkreceptek a linkre kattintva találhatóak) Általában porcukorral megszórva, és lekvárral tálalom a frissen kisült, illatozó fánkokat, de most ezzel a hagyománnyal szakítva, finom vaníliakrémmel töltöttem meg. Sütés után hagytam a fánkot kihűlni, közben pedig elkészült a főzés nélküli vaníliakrém is, melyhez Aranka vanília ízű krémport használtam. A pillekönnyű fánk a vaníliakrémmel pedig nagyon, de nagyon finom volt.....






 Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
1,3 dkg élesztő
1 db tojássárga (nagy)
1,5 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
kb. 1 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 ek rum
csipet só
3 dkg puha vaj



A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá 1 tk cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel. 

A porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. A lisztet keverjük össze egy csipet sóval.

A keverőtálba tegyük bele a tojássárgát, adjuk hozzá a rumot és a felfuttatott élesztőt, és keverjük össze.

Ezután szitáljuk rá a lisztet, szórjuk rá a citromhéjjal összekevert cukrot, majd robotgéppel kezdjük el dagasztani a tésztát. (amennyiben szükséges egy kevés tejet még adhatunk hozzá, mert egy lágyabb tésztát kell hogy kapjunk)

Amikor a tészta már összeállt, apránként csipkedjük hozzá a puha vajat, és dagasszuk tovább még pár percig, hogy elváljon az edény falától. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!)

Ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, szórjuk meg liszttel, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és szaggassuk ki ízlés szerinti méretű fánkszaggatóval. A leeső részeket gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk, és szaggassuk ki. (Én 4 cm-es szaggatóval szaggattam ki a tésztát.)

Ezután takarjuk le egy konyharuhával a kiszaggatott fánkokat, és kb. 30 perc alatt kelesszük újra.





 Egy serpenyőbe öntsünk kb. 5 dl étolajat, majd forrósítsuk fel.

Ezután helyezzünk bele pár darab fánkot úgy, hogy az eddig felül lévő fele kerüljön alulra, fedjük le a serpenyőt, és süssük szép barnára, majd fordítsuk meg a fánkokat, és FEDŐ NÉLKÜL süssük a másik felét is szép barnára. (Én üvegfedővel fedem le, így látom mikor sült meg az alja, és akkor átfordítom.)

Ezután szedjük ki törlőpapírra, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.






 Vaníliás krém hozzávalói:

1 cs Aranka vanília ízű krémpor (főzés nélküli!!)
2 dl hideg tej


A hideg tejjel keverjük simára az Aranka krémport, majd robotgéppel először alacsony, majd magas sebességen keverjük pár perc alatt kemény habbá.

Ezután töltsük bele egy kinyomózsákba, majd a fánkot oldalról szúrjuk fel, és töltsük meg a vaníliakrémmel. 





Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a megtöltött fánkokat, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése