2012. április 11., szerda

Fonott foszlós kalács.



Húsvétkor a sonka, és a tojás mellé nálunk elmaradhatatlan a kalács. Hosszú évekig nem mertem nekiállni megsütni, mert féltem a tészta fonásától, és akkor mindig készen vásároltam meg. Az is finom volt, de valahogy csaknem hagyott nyugodni, hogy miért is ne ehetnénk frissen kisült, illatozó kalácsot. Aztán vettem a bátorságot, és évek óta már magam sütöm a kalácsot. Persze a fonással voltak, és a mai napig vannak kisebb-nagyobb gondjaim, mert valahogy nem akart sikerülni. Azt azért nem mondanám, hogy most éppen elégedett vagyok a formájával, de már jó úton haladok afelé, hogy egyszer majd csak szépre sikerül megfonni. A kalács foszlóssága, és az íze viszont mint mindig, most is nagyon finom volt. Az idei kalács receptjét pedig a "Nagy süteményeskönyv"-ből választottam ki, így most egy kicsit változtak a hozzávalók is. Az eddigi recepttel is elégedett voltam, de ez valahogy most jobb, és finomabb lett a kalács. Mivel kalácsot bármikor süthetünk nemcsak a húsvéti ünnepek alkalmával, így mindenkinek bátran merem ajánlani ezt a receptet.....




Hozzávalók:

 

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1 egész tojás

1 tojássárgája

4-5 dkg cukor

5 dkg vaj (v. Rama margarin)

2,5-3 dl tej

csipet só



Az élesztőt 1 dl langyos-cukros tejben felfuttatni.

A lisztet egy tálba szitálni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ezután beletenni a cukrot, a csipet sót, a villával felvert egész tojást és a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a tejet, majd jól összedolgozni. (a tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy)

Ezután az összedolgozott tésztát, beletenni a keverőtálba és a robotgép dagasztó karjával megdagasztani. 

Amikor a tészta már szép sima, akkor apránként hozzáönteni a felolvasztott és visszahűtött vajat. Természetesen kézzel is meglehet dagasztani a tésztát, csak akkor kicsit munkaigényesebb, és fárasztóbb.

A simára dagasztott tésztát ezután beletenni a lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb. egy óra alatt duplájára keleszteni.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítani, és egy kicsit átgyúrni, majd három részre osztani. 

Ezután megfonni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni.


Konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten kb. 30 perc alatt újrakeleszteni.
Sütőbehelyezés előtt a kalács tetejét felvert egész tojással lekenni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt készre sütni. (Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 10 percig, majd a tetejére sütőpapírt tettem, és a hőfokot 160 fokra mérsékelve sütöttem még 35 percig)


 A sütőből kivéve a tepsiben hagyni egy kicsit hűlni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.



Kínálhatjuk a húsvéti asztalon a sonka mellé, vagy reggelire egy pohár finom kakaó mellé, ízlés szerint vajjal, és lekvárral megkenve.


18 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett:) Mindenkinek van ilyen étele szerintem, én sokáig a Pavlováról hittem, hogy ahhoz különleges tudás kell:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erzsike, köszönöm!! A Pavlovától én is sokáig féltem, aztán rájöttem, hogy kár, mert nagyon egyszerű megsütni. Most a macaron a mumus a számomra, az istenért nem sikerül szépre.:)

      Törlés
  2. Gyönyörű szép lett és megsúgom és a szalalkális tésztákkal voltam így! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi, köszönöm!! Látom mindenkinek van olyan sütemény amitől kicsit óckodik. A szalakálisnak csak a szagával van gondom, mert mindig beszippantom.:)

      Törlés
  3. Nagyon szép:) Már két éve tervezem, hogy sütök szegfűszegest és/vagy mazsolásat, mert anya régen mindig azt sütött, remélem, egyszer megvalósul:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. krinsz, köszönöm!! Ne halogassad, lehet olyan finom nem lesz mint amilyet anyukád sütött, de biztosan nem fogsz csalódni.

      Törlés
  4. Csodaszép, én is az idén sütöttem az első kalácsomat, limara receptje alapján, nem is olyan ördöngösség:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati köszönöm!! Limara receptjeit én is nagyon szeretem, mert mindig azt kapom amit várok.:)

      Törlés
  5. Csodaszép kalács! Még sosem sütöttem ilyet, félek a fonástól, még hajat sem tudok igazán fonni nemhogy ilyen csoda kalácsot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, köszönöm!! Na látod ezzel én is így vagyok.:)) Azért próbáld csak meg, biztosan Neked is sikerülni fog.

      Törlés
  6. Gizike, mar majdnem egy hete hogy nem latogattalak, de legalabb kivantam Boldog Husvetot utolso kommentemben. Minden nap a lanyomnal vagyok, most is, az ekezeteket sem tudom behozni az o gepjen.
    Sokat ram van szorulva a munkaja vegett, kozben os is sutott olaszos modu fonott Husveti kalacsot, meg fel is tettem a blogomra. O jobban szeret sutni mint en, es tobb fajta kenyereket is sut.
    A kalcsod csod szep, foszlos is nagyon de nagyon kivanatos. Nagyon sikeres lett nalad is, es mi is elvezzuk a lanyom verziojat, meg ma is ettem egy szeletet a kavemhoz, mert o 4 kalacsot sutott Husvetra.
    Puszillak,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth, köszönöm!!! Szerencsés a lányod, hogy Te tudsz neki segíteni. Biztosan nagyon finom kalácsot sütött, lehet érdemes lenne a blogodba feltenni a receptet, biztosan többen szívesen kipróbálnák.Puszillak

      Törlés
  7. Ez a kalács csodás lett! Milyen szép a belseje! Vaj, lekvár és máris jöhet! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, köszönöm!!! Hozom a vajat, lekvárt és már küldöm is.:)

      Törlés
  8. Olyan jólsikerült, szép és foszlós!!! FB-n már like-oltam! :D

    VálaszTörlés