2012. január 11., szerda

Szilveszteri mákos nudli.




Szilveszterkor úgy döntöttem, hogy szakítok a hagyománnyal és a mákos guba helyett, mákos nudlit készítek. Gubát ettünk karácsonykor, igaz nagyon szeretjük, de valahogy eszembe jutott a mákos nudli. Mivel már nagyon régen készítettem,  úgy döntöttem inkább az lesz a menü egyik szereplője. Lehet nem éppen egy ünnepi étel, de mivel ez is mákos, így éppen alkalomhoz illőnek találtam. Azért kicsit aggódtam hogy milyen lesz a fogadtatása, mégis csak ünnep van, de igazán kár volt aggódnom, mert nagyobb sikere volt mintha mákos guba készült volna. Egyszerű krumplis tésztát készítettem, majd nudlikat sodortam belőle. A darált mákot porcukorral, vaníliás cukorral, na meg egy kevés reszelt narancshéjjal, kevertem össze mielőtt a nudlihoz kevertem. A narancshéjtól nem csak az illata, de az íze is nagyon finom volt. Igaz nálam az ünnepi asztalra került, de a hétköznapokon egy leves mellé, második fogásként is bátran merem ajánlani mindenkinek.







Hozzávalók a tésztához:

4 db krumpli
liszt (amennyit majd felvesz)
1 db tojás (nagy)
1 kk só


Hozzávalók a szóráshoz:

10-15 dkg mák (darált)
porcukor (ízlés szerint)
1 db vaníliás cukor
reszelt narancshéj
2-3 ek olaj







A krumplit megpucolni, apróra felkockázni, majd enyhén sós vízben puhára főzni. Ezután leszűrni, krumplinyomón átnyomni, majd kihűteni. (a kihűlt krumpli kevesebb lisztet vesz fel, és könnyebb vele dolgozni)
 
Amikor már kihűlt a krumpli megszórni kb. ugyanannyi liszttel, egy kevés sóval, és hozzáadni a villával kissé felvert tojást.

Ezután elkezdeni összegyúrni, és amennyiben szükséges apránként még lisztet adni hozzá. Egy jól nyújtható tésztát kell kapni, amely már nem ragad a kezünkhöz.

Lisztezett felületen kb. 1-cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd kb. 2 cm-es csíkokra felvágni. Ezután a csíkokat szintén kisebb darabokra vágni, majd a tenyerünkkel összesodorni, hogy nudli formája legyen.

Egy edénybe vizet forralni, majd a forrásba lévő vízbe beletenni a nudlikat. Megvárni még feljönnek a víz tetejére, majd pár perc alatt készre főzni. (közben többször megkeverni) Ezután leszűrni, majd hideg vízzel leöblíteni, és jól lecsepegtetni.






Egy edénybe olajat hevíteni, majd rátenni az alaposan lecsepegtetett nudlit, picit megsózni majd összeforgatni. Ezután rászórni a porcukorral, vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal összekevert darált mákot, majd fakanállal jól összeforgatni, összemelegíteni.





Tálaláskor a tányérra szedett nudlit ízlés szerint még porcukorral megszórni, és úgy kínálni.



22 megjegyzés:

  1. INTERESANTE PLATO NUNCA LO HE PROBADO CON SEMILLAS LUCE EXQUISITO,ABRAZOS Y ABRAZOS.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Me gusta mucho la amapola. Este plato es muy sabroso.

      Saludos: Gizi

      Törlés
  2. Nagyon fincsi, mi is szeretjük, bár a guba nagyobb favorit :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A guba nálunk is nagy kedvenc, sőt még diósat is szoktam csinálni,de már olyan régen volt nudli, hogy pillanatok alatt elfogyott.:)

      Törlés
  3. Nagyon guszta! Nem is rossz ötlet nudlinak! Mai napon nálunk is mákos tészta volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! A mákos tészta nálunk is nagy kedvenc. Tényleg az is milyen régen volt már.

      Törlés
  4. Gizi, imádom a mákos nudlit!!!! Bármikor, bármennyit meg bírnék enni. Ezer éve nem készítettem, a héten sort kerítek rá:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ÓÓÓ, ha ezt tudom, akkor küldtem volna Neked egy nagy tányérral.Nálunk is régen volt, pedig én is imádom.:)

      Törlés
  5. Még sosem ettem, jó lenne kipróbálni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, egyszer elkészíted, tuti Neked is a kedvenceid közé fog tartozni.:)

      Törlés
  6. Ezt az ételt nagyon díjazná az én édes Párom :).
    Már mákos tésztával is le lehet venni a lábáról, ez már maga lenne a gyönyör :D!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María akkor csakis arra tudlak biztatni, hogy mindenképpen készítsél neki egy nagy adagot. Olyan egyszerű, és olyan finom.:)

      Törlés
  7. Küldöm a férjemet :) Imádja a mákos gubát, de szerintem a nudlival is beérné. Lehet, hogy hétvégén csinálok is neki egy jó nagy adagot. Köszi az ötletet. (Gubát terveztük karácsonyra, de elmaradt
    )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen látom ebédre, legfeljebb mindkettővel megvendégelem.:))Vikikém idén karácsonyra már biztosan Te is süthetsz-főzhetsz kedvedre.

      Törlés
  8. Szeretjük mi is.Cukor helyett mézet teszek bele és egy kis citrom héjat a narancs héj helyett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Citromhéjjal is szoktam csinálni, de most a narancs volt kéznél.:) Mézzel még nem próbáltam, azt csak a gubához szoktam tenni.

      Törlés
  9. Ide vele most rögtön! Á csak vicceltem! Dehogyis! Hamm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Hamm, már be is kaptad, ugye milyen finom volt.:)

      Törlés