2009. november 14., szombat

Frankfurti leves



Ősszel és télen elég sokszor készítek frankfurti levest, mert nemcsak az egyik kedvenc levesünk, de a zöldségeknek köszönhetően tele van vitaminnal. Diétás étrendbe is beilleszthető, és bátran kanalazhatunk belőle. Másik nagy előnye ennek a levesnek, hogy elég gyorsan elkészül, és egy téli hideg, nyirkos estén nincs is jobb a forró leves kanalazgatásánál. Persze kis adagot igen nehéz ebből a levesből főzni, mert mire minden zöldség belekerül, hát igencsak megtelik a fazék, de ez nem gond, mert én napokig képes vagyok rájárni.


Hozzávalók:

1 kisebb kelkáposzta
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db zeller
3 db krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 pár virsli
2dl tejföl
1 tk. liszt
pirospaprika

ételízesítő
majoránna
köménymag
szerecsendió
olívaolaj

A zöldségeket tisztítsuk meg, és daraboljuk fel. A káposzta csumáját vágjuk ki, majd vágjuk kisebb darabokra, a virslit karikázzuk fel.

Egy fazékba hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni.
Amikor már üvegesre párolódott adjuk hozzá a sárgarépát, zöldséget, a zellert, majd az apróra felvágott fokhagymát, és pár percig pároljuk.
Ezután tegyük hozzá a kelkáposztát, és addig pároljuk, még a káposzta kicsit összeesik, majd öntsük fel vízzel úgy, hogy alaposan ellepje.
Főzzük félpuhára, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit.

Amikor a zöldségek már kellően megpuhultak szórjuk meg a leves tetejét  pirospaprikával, majd tegyük bele a felkarikázott virslit, és főzzük még pár percig.

Közben a tejfölt keverjük simára a liszttel, egy kevés levessel, és állandó keverés mellett csorgassuk bele a levesbe, majd forraljuk ki. Pár percig még főzzük, majd zárjuk el alatta a gázt.

Tálalhatjuk rögtön forrón, vagy éppen langyosra hűtve.

2 megjegyzés: