2009. november 12., csütörtök

Túrófánk.






Fánkot hagyományosan farsang  idején szokás sütni, de mivel nagyon megkívántuk, így szakítva ezzel a hagyománnyal egy gyorsan elkészülő túrófánkot sütöttem. Az egész fánksütés az elejétől a végéig nem tartott fél óránál tovább, és már falatozhattunk is. Amikor összegyúrjuk a tésztát még úgy tűnhet hogy egy nehéz, tömör tésztát kapunk majd, de ez egyáltalában nincs így. A tésztája sütés után pille könnyű, és a bő olajban való sütés ellenére sem szívja magába az olajat. A frissen kisült fánkokat ízlés szerint beleforgathatjuk pl. fahéjas porcukor, de simán csak porcukorral megszórva, sárgabarack lekvárral is tálalhatjuk.






Hozzávalók:

50 dkg túró
25 dkg liszt
2 db tojás
1/2 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
csipet só
1 ek rum
kb. 5 dl olaj a sütéshez






A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.

Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a rumot, az egész tojásokat, majd kanállal keverjük össze.

Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha túl lágy lenne a tészta akkor egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy pici tejfölt keverjünk hozzá!!!)

Ezután a tésztából formázzunk diónyi golyókat.(minden golyó előtt picit lisztezzük be a tenyerünket, úgy nem ragad rá a tészta)

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd forrósítsuk fel.

Amikor már kellőn felforrósodott az olaj, óvatosan helyezzük bele a tésztagolyókat, majd pár perc alatt süssük szép aranybarnára a fánkokat. (sütés közben többször fordítsuk át, hogy szép egyenletesen süljön)

Ezután szedjük ki a zsiradékból a megsült fánkokat, majd helyezzük papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.






A kisült, még forró fánkot ízlés szerint beleforgathatjuk őrölt fahéjjal összekevert porcukorba is.

Tálaláskor a langyosra hűlt fánkot ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és lekvárral kínáljuk.



8 megjegyzés:

  1. Gizikém! guríthatnál párat, ha maradt!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Mennyei finomság, gyönyörűen tálalva. De csak holnap reggel, mert így este több kilót híznék tőle :))

    VálaszTörlés
  3. Ancsika!
    Gurítom-gurítom, még van belőle pár darab!!

    VálaszTörlés
  4. Yasmine!
    Köszönöm!! Reggel várlak, tálalom a maradékot, egy finom kávé kíséretében.:)

    VálaszTörlés
  5. Gasztroboszi!
    Csak nyugodtan gyere, téged is szívesen látlak, és várlak reggel!!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finomak a sütik egypár receptet, már ki probáltam. köszönöm . üdv vica.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vica!
      Én köszönöm, hogy kipróbáltad a receptjeimet!!!
      További jó nézelődést és sütögetést kívánok.
      Üdv. Gizi

      Törlés