2010. november 10., szerda

Lilahagyma lekvár. (v. csatni)





Lilahagymából készült, és úgy került be a köztudatba mint lekvár, de szerintem a lekvárhoz igen kevés köze van. Inkább csatninak mondanám, de nem is az elnevezése a lényeg, hanem az hogy nagyon finom. A barna cukor és a méz keverékén karamellizált, majd vörösborban puhára párolt fűszeres hagymacsíkok nagyon jól illenek különböző sült húsokhoz, de ízlés szerint egy finom pite tölteléke is lehet.





Hozzávalók:

4-5 db lilahagyma
3-4 ek méz
3 ek barna cukor
1 mk só
1 tk kakukkfű
őrölt színes bors (ízlés szerint)
3 dl édes vörösbor
1 tk balzsam ecet
3 ek olívaolaj




A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, karamellizáljuk meg.

Ezután adjuk hozzá az olívaolajat, és a vékonyra felszeletelt hagymát, majd szórjuk meg a sóval, keverjük alaposan össze, és addig pároljuk, még kissé összeesik.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal, és kakukkfűvel, adjuk hozzá a balzsam ecetet, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje.

Fedjük le a serpenyőt, majd addig pároljuk míg a hagyma puhára párolódik és a bor szinte teljesen elpárolog. (lehetőleg ne teljesen fedjük le, hogy a folyadék eltudjon párologni) 

Az elkészült hagymát még melegen tálalhatjuk sült húsok mellé, de kihűtve pitébe is tehetjük töltelékként.


20 megjegyzés:

  1. Én is régóta kacérkodom már az elkészítésével, de eddig még nem úgy alakultak a dolgok. Szombatra tervezek libasütést, és most már tudom mit kínálok mellé:)

    VálaszTörlés
  2. Szeretem biztos! Kipróbálom.
    Most én kérek egy kanállal a libacombok mellé!

    VálaszTörlés
  3. Biz Isten, egyszer megkóstolom.Mi baj lehet, legrosszabb esetben rászokok.

    VálaszTörlés
  4. Sültek mellé szerintem is kitűnő.

    VálaszTörlés
  5. Még sosem ettem, biztos nagyon finom lehet, színe csodás

    VálaszTörlés
  6. Én is rég tervezem! Ezt el is lehet tenni? Eláll? Vagy csak frissen érdemes?

    VálaszTörlés
  7. Családi tűzhely!
    Én is halogattam, pedig kár volt, mert nagyon finom lett. Biztosan neked is ízlik majd a liba mellé. Majd megyek leselkedni, hogy milyen lesz a tied.:)

    VálaszTörlés
  8. Terike!
    Máris küldöm a libacombok mellé.:)
    Érdemes kipróbálni, jól illik a libához.:)

    VálaszTörlés
  9. Iván!
    :))) Szerintem is ráfogsz szokni!!! Néha kell egy kis változatosság, és ez pont az volt.

    VálaszTörlés
  10. Nelli!
    Bizony kitűnő volt, legközelebb a sültcsirke mellé is ezt csinálok majd.:)

    VálaszTörlés
  11. Bianka!
    Köszönöm. Ha még nem ettél, gyorsan pótolnod kell, mert isteni.:)

    VálaszTörlés
  12. Dia!
    Szerintem lelehet fagyasztani és úgy tárolni. Én a párolt káposztát is lefagyasztom, ez pedig állagra hasonló. Jó nagy adagot csináltam, de mind elfogyott.:))

    VálaszTörlés
  13. Elkészítettem, mennyei volt!Köszi a recit!:-)

    VálaszTörlés
  14. Nelli!
    Én köszönöm, hogy megírtad!! Váljék egészségetekre.:)

    VálaszTörlés
  15. Szia!

    Szeretném én is megcsinálni a lilahagyma lekvárt, és feltenni a blogomra.
    Szabad tőled receptet másolni? :)

    üdv
    zsuzsa

    VálaszTörlés
  16. Szia Zsuzsa!
    Arra kérlek, ha lemásolod a receptet, linkeljed be hogy tőlem van.

    Nagyon finom, érdemes megcsinálni.

    Üdv.Gizi

    VálaszTörlés
  17. Válaszok
    1. Én is nagyon szeretem, pl. még pitetölteléknek is. :)

      Törlés
  18. Gizike, azt szeretném kérdezni, hogy ezeket a csodálatos "gerezdes" kis üvegeket hol lehet vásárolni? Nagyon mutatósak, a gyengéim a szép formás üvegek. Nagyon gusztusosak a lekvárok benne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Borika! Én évekkel ezelőtt a vegyes kereskedésben vettem itt nálunk, de sajnos azóta sem kapok, pedig szerettem volna még pár darabot. Lehetséges, hogy ott ahol konyhafelszereléseket árulnak, tartanak szép, formás üvegeket is.

      Törlés