2010. november 28., vasárnap

Körtés ricokottatorta.


Ennek a tortának a receptjét a Gasztrotipp oldalon, Reni receptjei között fedeztem fel. Mivel éppen volt itthon ricotta, melynek a felhasználhatósági ideje már nagyon a lejárat felé közelített, így nagyon megörültem ennek a receptnek. Először ugyan aggódtam a vékony tésztája miatt, hogy milyen is lesz, de végül könnyen tudtam vele bánni. Sem a sütésnél, sem pedig a szeletelésnél nem volt gondom. Igaz sütőpapírt tettem a tortaforma aljába, és az elkészült tortát már nem mertem levenni róla, nehogy még a végén történjen egy kis baleset és szétessen. A tésztája a pörkölt mogyorótól nagyon finom lett. A fűszeres lében párolt körte, és az enyhén citromos ricottás-habos krém pedig remekül kiegészítették egymást. A fennmaradó szirupból, barna cukor hozzáadásával karamellt készítettem, és tálaláskor a tortaszelet tetejére csorgattam. Mondhatom, nagyon-nagyon finomra sikeredett, hamarosan ismétlés következik.:))




Tészta hozzávalói:

6 ek őrölt pirított mogyoró
3 ek porcukor
3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek liszt
4 db tojásfehérje
10 dk vaj

A vajat a cukorral robotgéppel habosra keverni. Ezután állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadni a lisztet, majd a mogyorót. Jó alaposan összekeverni.
Végül szintén egyesével hozzáadni a tojásfehérjéket, és legalább 5 percig magas fokozaton jól kikeverni.

Egy 24 cm-es tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd fele mennyiségű tésztát belesimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)
A tészta másik felét szintén így kisütni. (még melegen egy spatulával alányúltam és fellazítottam a papírról, majd hagytam teljesen kihűlni)



Töltelék hozzávalói:

30 dk ricotta
4 dl Hulala
10 dk kristálycukor
3 ek barna cukor
4 db körte
2 citrom leve
2 cs vaníliás cukor
pici őrölt szerecsendió
3-4 db szegfűszeg
őrölt fahéj
10 g zselatin
1 dl víz

A körtéket meghámozni, majd negyedekbe vágni, a magházat eltávolítani és végül nagyobb darabokra felkockázni minden cikket.
Egy serpenyőbe tenni a felkockázott körtéket, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Hozzáadni a barna cukrot, egy vaníliás cukrot, belefacsarni az egyik citrom levét, és ízlés szerinti mennyiségű fűszert.
Lassú tűzön, párperc alatt puhára párolni, de vigyázni nehogy a körték túl puhára főjenek.
Végül a szirupból kiszedni, és teljesen lecsepegtetni.(én egy szűrőbe szedtem, így teljesen letudott csepegni a leve)

A ricottát a kristálycukorral, egy vaníliás cukorral és egy citrom levével jól összekeverni.
A vizet felforralni, majd a tűzről levéve beleönteni a zselatint és addig keverni, még teljesen feloldódik. Ezután langyosra hűteni, és a cukros-ricottás keverékbe belekeverni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként szintén a ricottás krémhez keverni.

Torta összeállítása:

Az egyik lapot visszahelyezni a tortaformába, majd kirakni a leszáradt, párolt körtekockákkal.
Erre óvatosan rákanalazni a a habos krémet, majd a tetejére helyezni a másik tortalapot.
Párórára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen a habos töltelék.(én este készítettem el, és másnapig a hűtőben pihent)
Tálalás előtt a tetejét jól megszórni porcukorral. (én a megmaradt szirupba még tettem párkanál barna cukrot és addig főztem még besűrűsödött, majd tálaláskor a torta tetejére csorgattam)

16 megjegyzés:

  1. Nagyon jók az ízek és szép a torta is!!!

    VálaszTörlés
  2. Tyűűű, de guszta! Simán lecsúszna most egy szelet belőle! Képzeld, ma én is körtéset készítettem! :-DD

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom az előttem szólókhoz :)
    Én is kérhetek egy szeletet? :)

    VálaszTörlés
  4. Hű mennyire gusztusos. Szép szeletke

    VálaszTörlés
  5. Lehetnék a vendéged?
    Vagy már elkéstem?
    Nagyon finom tortát készítettél megint!

    VálaszTörlés
  6. Hűha, ez mennyeien néz ki :) Biztos az íze is az ;)

    VálaszTörlés
  7. Ritmus!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  8. Mézigörl!
    Simán küldök egy szeletet!!! Láttam a te körtésed is nagyon csábító.:)

    VálaszTörlés
  9. Araniel!
    Természetesen neked is jut belőle!!!:)

    VálaszTörlés
  10. Bianka!
    Köszönöm, hát igen jó kis szeletet sikerült vágni.:)

    VálaszTörlés
  11. Juci!
    Szívesen látlak, bármikor jöhetsz hozzám vendégségbe. Érdemes elkészíteni, nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  12. Zsiri!
    Bizony nagyon finom. Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre.:)

    VálaszTörlés