Ennek a tortának a receptjét a Gasztrotipp oldalon, Reni receptjei között fedeztem fel. Mivel éppen volt itthon ricotta, melynek a felhasználhatósági ideje már nagyon a lejárat felé közelített, így nagyon megörültem ennek a receptnek. Először ugyan aggódtam a vékony tésztája miatt, hogy milyen is lesz, de végül könnyen tudtam vele bánni. A sütésnél sem, és a szeletelésnél sem volt gondom vele. Igaz sütőpapírt tettem a tortaforma aljába, és az elkészült tortát már nem mertem levenni róla, nehogy még a végén történjen egy kis baleset és szétessen. A tésztája a pörkölt mogyorótól nagyon finom lett. A fűszeres lében párolt körte, és az enyhén citromos ricottás-habos krém pedig remekül kiegészítették egymást. A fennmaradó szirupból, barna cukor hozzáadásával karamellt készítettem, és tálaláskor a tortaszelet tetejére csorgattam. Mondhatom, nagyon-nagyon finomra sikeredett, hamarosan ismétlés következik.:))
Tészta hozzávalói:
6 ek őrölt pirított mogyoró
3 ek porcukor
3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek liszt
4 db tojásfehérje
10 dk vaj
A vajat a cukorral robotgéppel habosra keverni. Ezután állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadni a lisztet, majd a mogyorót is, és alaposan összekeverni.
Végül egyesével hozzáadni a tojásfehérjéket, és legalább 5 percig magas fokozaton jól kikeverni.
Egy 24 cm-es tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd fele mennyiségű tésztát belesimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)
A tészta másik felét szintén így kel megsütni. (még melegen egy spatulával alányúltam és fellazítottam a papírról, majd hagytam teljesen kihűlni)
Végül egyesével hozzáadni a tojásfehérjéket, és legalább 5 percig magas fokozaton jól kikeverni.
Egy 24 cm-es tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd fele mennyiségű tésztát belesimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)
A tészta másik felét szintén így kel megsütni. (még melegen egy spatulával alányúltam és fellazítottam a papírról, majd hagytam teljesen kihűlni)
Töltelék hozzávalói:
30 dkg ricotta
4 dl Hulala
10 dkg kristálycukor
3 ek barna cukor
4 db körte
2 citrom leve
2 cs vaníliás cukor
pici őrölt szerecsendió
3-4 db szegfűszeg
őrölt fahéj
10 g zselatin
1 dl víz
A körtéket meghámozni, majd negyedekbe vágni, a magházat eltávolítani, és végül nagyobb darabokra felkockázni minden körtecikket.
Egy serpenyőbe tenni a felkockázott körtét, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Ezután hozzáadni a barna cukrot, egy vaníliás cukrot, belefacsarni az egyik citrom levét, és ízlés szerinti mennyiségű fűszert.
Lassú tűzön, párperc alatt puhára párolni, de vigyázni nehogy a körték túl puhára főjenek.
Végül a szirupból kiszedni, és teljesen lecsepegtetni.(én egy szűrőbe szedtem, így teljesen letudott csepegni a leve)
A ricottát a kristálycukorral, egy vaníliás cukorral, és egy citrom levével jól összekeverni.
A vizet felforralni, majd a tűzről levéve beleönteni a zselatint és addig keverni, míg teljesen feloldódik. Ezután langyosra hűteni, és a cukros-ricottás keverékbe belekeverni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként szintén a ricottás krémhez keverni.
Egy serpenyőbe tenni a felkockázott körtét, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Ezután hozzáadni a barna cukrot, egy vaníliás cukrot, belefacsarni az egyik citrom levét, és ízlés szerinti mennyiségű fűszert.
Lassú tűzön, párperc alatt puhára párolni, de vigyázni nehogy a körték túl puhára főjenek.
Végül a szirupból kiszedni, és teljesen lecsepegtetni.(én egy szűrőbe szedtem, így teljesen letudott csepegni a leve)
A ricottát a kristálycukorral, egy vaníliás cukorral, és egy citrom levével jól összekeverni.
A vizet felforralni, majd a tűzről levéve beleönteni a zselatint és addig keverni, míg teljesen feloldódik. Ezután langyosra hűteni, és a cukros-ricottás keverékbe belekeverni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként szintén a ricottás krémhez keverni.
Torta összeállítása:
Az egyik tortalapot visszahelyezni a tortaformába, majd kirakni a leszáradt, párolt körtekockákkal.
Ezután óvatosan rákanalazni a a habos krémet, majd a tetejére helyezni a másik tortalapot.
Pár órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen a habos töltelék.(én este készítettem el, és másnapig a hűtőben pihent)
Tálalás előtt a tetejét ízlés szerint megszórni porcukorral, majd felszeletelve kínáln . (én a megmaradt szirupba még tettem párkanál barna cukrot és addig főztem míg besűrűsödött, majd tálaláskor a torta tetejére csorgattam)
Ezután óvatosan rákanalazni a a habos krémet, majd a tetejére helyezni a másik tortalapot.
Pár órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen a habos töltelék.(én este készítettem el, és másnapig a hűtőben pihent)
Tálalás előtt a tetejét ízlés szerint megszórni porcukorral, majd felszeletelve kínáln . (én a megmaradt szirupba még tettem párkanál barna cukrot és addig főztem míg besűrűsödött, majd tálaláskor a torta tetejére csorgattam)
Nagyon jók az ízek és szép a torta is!!!
VálaszTörlésTyűűű, de guszta! Simán lecsúszna most egy szelet belőle! Képzeld, ma én is körtéset készítettem! :-DD
VálaszTörlésCsatlakozom az előttem szólókhoz :)
VálaszTörlésÉn is kérhetek egy szeletet? :)
Hű mennyire gusztusos. Szép szeletke
VálaszTörlésLehetnék a vendéged?
VálaszTörlésVagy már elkéstem?
Nagyon finom tortát készítettél megint!
Hűha, ez mennyeien néz ki :) Biztos az íze is az ;)
VálaszTörlésRitmus!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Mézigörl!
VálaszTörlésSimán küldök egy szeletet!!! Láttam a te körtésed is nagyon csábító.:)
Araniel!
VálaszTörlésTermészetesen neked is jut belőle!!!:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm, hát igen jó kis szeletet sikerült vágni.:)
Juci!
VálaszTörlésSzívesen látlak, bármikor jöhetsz hozzám vendégségbe. Érdemes elkészíteni, nagyon finom.:)
Zsiri!
VálaszTörlésBizony nagyon finom. Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre.:)
Nagyon szép lett!
VálaszTörlésDitta!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Gyönyörű
VálaszTörlésDia!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)