Napok óta almás pitét készülök sütni, de valami miatt mindig elmaradt. Tegnap este aztán megláttam a Vacsoracsatában, hogy Nacsa Olivér egy gyorsan elkészíthető almás süteménnyel kedveskedik a vendégeinek. Húrrá, gondoltam ez a recept éppen megfelel nekem is, főleg hogy mostanában időhiányban szenvedek. Alapötletnek jó volt, de azért én egy kicsit változtattam rajta, mivel szerintem a nyers alma nem puhul meg annyi idő alatt, még a leveles tészta megsül. Így én kicsit előpároltam az almát és az áfonyát, majd tálaláskor a visszamaradt karamellt csorgattam a tetejére. Nagyon finom lett, még melegen tálaltam és vanília fagylaltot kínáltam hozzá. Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott.
1 cs leveles tészta
4-5 db édes alma
3-4 ek barna cukor
1 cs aszalt vörös áfonya
1 dl édes fehérbor
citromlé
diónyi vaj
fahéj
1 db vaníliás cukor
1 db tojás
4-5 db édes alma
3-4 ek barna cukor
1 cs aszalt vörös áfonya
1 dl édes fehérbor
citromlé
diónyi vaj
fahéj
1 db vaníliás cukor
1 db tojás
Az almát meghámozni, majd negyedekbe vágni és ízlés szerinti méretűre felkockázni. Egy fél citrom levét ráfacsarni, majd jól összekeverni.
Egy serpenyőbe beletenni a barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve elkezdeni karamellizálni. Ha már folyékony, és szép aranyszínű, hozzáadni a vajat és jól elkeverni. Ezután felönteni a borral, majd beletenni a felkockázott almát és az áfonyát. Megszórni ízlés szerint fahéjjal, összekeverni és lefedve 3-4 percig előpárolni.
Végül leszűrni és hagyni hogy a leve teljesen lecsepegjen.
Az előnyújtott leveles tésztát kicsavarni, majd középtájra beletölteni az almás-áfonyás keveréket. (én rögtön a tepsire tettem, így könnyebben lehet vele bánni)
A tésztát ráhajtani, hogy teljesen befedje a tölteléket és villával a szélét lenyomkodni.
Tetejét felvert egész tojással lekenni.
A sütőt előmelegíteni, majd közepes lángon szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)
Közben a pároláskor visszamaradt lébe, beletenni még két evőkanál barna cukrot és állandó keverés mellett besűríteni.
Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni, vanília fagylaltot kanalazni mellé, majd megcsorgatni a karamellel.
Egy serpenyőbe beletenni a barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve elkezdeni karamellizálni. Ha már folyékony, és szép aranyszínű, hozzáadni a vajat és jól elkeverni. Ezután felönteni a borral, majd beletenni a felkockázott almát és az áfonyát. Megszórni ízlés szerint fahéjjal, összekeverni és lefedve 3-4 percig előpárolni.
Végül leszűrni és hagyni hogy a leve teljesen lecsepegjen.
Az előnyújtott leveles tésztát kicsavarni, majd középtájra beletölteni az almás-áfonyás keveréket. (én rögtön a tepsire tettem, így könnyebben lehet vele bánni)
A tésztát ráhajtani, hogy teljesen befedje a tölteléket és villával a szélét lenyomkodni.
Tetejét felvert egész tojással lekenni.
A sütőt előmelegíteni, majd közepes lángon szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)
Közben a pároláskor visszamaradt lébe, beletenni még két evőkanál barna cukrot és állandó keverés mellett besűríteni.
Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni, vanília fagylaltot kanalazni mellé, majd megcsorgatni a karamellel.
Jujj, ez de jó...ó és még vanília fagyi is van! Viszem is a recit! :))
VálaszTörlés:))
VálaszTörlés*hamm* Ide vele :D
VálaszTörlésMézigörl!
VálaszTörlésIsteni finom!!! Biztosan neked is ízlik majd.:)
Réka!
VálaszTörlésSzia, de jó hogy benéztél!!! Küldök neked kóstolót.:)
Araniel!
VálaszTörlésIgenis!!! Már küldöm!!:))
Nagyon fincsi és nagyon tetszik a fejléced
VálaszTörlésNemrég csináltam hasonlót, csak saját tésztából. Isteni!
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Szerettem volna kicsit jelezni az ünnep közeledtét, ezért került fel ez a fejléc.:)
Dia!
VálaszTörlésSaját tésztával biztosan sokkal finomabb volt, de nekem nincs türelmem hajtogatni. Egyszer már próbálkoztam vele, és jól sikerült.:)