2010. november 22., hétfő

Grillezett szűzérmék körtével és krumplipürével, szalonnás kelbimbóval. (Harsányi Levente receptje)



Ezt a receptet meglátva, rögtön tudtam hogy nálunk ez lesz a vasárnapi ebéd. Szerencsére még sertés szűzpecsenye is volt itthon, és a többi hozzávaló beszerzése sem okozott gondot.
Régebben a szűzpecsenyét mindig kolbászhússal töltöttük meg disznóvágás idején, na ez valahogy nem nyerte el a tetszésünket, mert sütés közben eléggé kiszáradt a hús. Jó ideig nem is készítettem szűzpecsenyét, míg nem egyszer újra kedvet kaptam hozzá. Igaz az elkészítése teljesen másként történt. Pont így mint ebben a receptben, grillezve. Azóta megint szívesen készítem. Ezért is tetszett meg Leventének ez a főétele. A körtével és a krumplipürével együtt sütött hús nagyon finom szaftos lett. Köretnek én is kelbimbót készítettem baconnel. A fűszeres hús, az édes körte és a szalonnás kelbimbó remekül kiegészítették egymást. Így egy nagyon finom, kiadós vasárnapi ebédet tálaltam fel, mindkettőnk megelégedésére.


 Hozzávalók:

1 db szűzpecsenye
3-4 db körte

ételízesítő
őrölt fehér bors
kakukkfű
olívaolaj (Floriol extra szűz)
krumplipüré


A húst éles késsel lehártyázni, majd megmosni és jól lecsepegtetni.
Ujjnyi vastag szeletekre felvágni, majd kézzel kicsit lelapogatni. Ízlés szerint sózni, megszórni egy pici ételízesítővel, őrölt fehér borssal és kakukkfűvel. Hűtőbe tenni, hogy az ízek jól átjárják.
Közben ellehet készíteni a krumplipürét.
A körtéket meghámozni, majd negyedekbe vágni és a magházat kivágni.

Egy serpenyőbe felmelegíteni az olívaolajt, majd belehelyezni a szűzérméket és mindkét oldalát két percig elősütni.
Ezután egy tepsibe egymásmellé tenni az elősütött húst.

A visszamaradt olajba beletenni a körteszeleteket, és párpercig erős lángon kicsit megsütni. Közben megrázogatni és fordítani a szeleteken, hogy mindenhol átsüljön.

Végül minden húsérmére ráhelyezni egy sült körte cikket, majd az előzőleg elkészített krumplipüréből nyomózsák segítségével, kis halmokat nyomni a tetejére. (én kiskanállal tettem rá a krumplipürét)

Forró sütőbe helyezni és addig sütni még a krumplipüré szép színt kap a tetején.( 10-15 perc)
Ezalatt az idő alatt a hús is teljesen átsül.
Tálaláskor sült bacon és párolt kelbimbó keverékét kínáltam hozzá. (a receptet holnap hozom!!!)

A párolt kelbimbó receptje a köreteknél megtalálható!!!


10 megjegyzés:

  1. Muszáj lesz Vacsoracsatát néznem, nagyon jókat találsz ott, ez is nagyon finom lehet!:-))

    VálaszTörlés
  2. Fú ezt befalnám, ha nem ettem volna degeszre magam :D

    Ellenőrzőkód: troll...nesze nekem :D

    VálaszTörlés
  3. Az Anyukám említette, hogy szerinte finom lehet.Mondtam neki, hogy Te biztosan elkészíted majd figyelem mit írsz róla.:-)
    A kelbimbó kivételéve elkészítem majd, mert a többiek nem szeretik.

    VálaszTörlés
  4. Andi!
    Imádom nézni, és ami megtetszik ki is próbálom. Ez pl. isteni finom!!! (lehet kicsit megszállott kezdek lenni??:)))

    VálaszTörlés
  5. Araniel!
    Szorítsál még neki egy kis helyet, hidd el megéri!!:))

    VálaszTörlés
  6. Nelli!!
    :))) Látom te a vesémbe látsz!!! Kezdtem már azt hinni, hogy unalmas vagyok ezekkel a vacsoracsatás receptekkel, de most kicsit megnyugodtam. Ha te szereted a kelbimbót, akkor érdemes egyszemélyes adagot készítened, meglátod isteni finom.

    VálaszTörlés