2010. november 16., kedd

Kolbászos-túrós pogácsa (Schobert Norbi receptje újragondolva).




Amióta megláttam a Vacsoracsatában a Norbi által sütött pogácsát, azóta készülök én is megsütni. Tegnap aztán több blogban is a szebbnél szebb pogácsákat sütöttek a lányok, így elhatároztam hogy ma nálunk is ez lesz az ebéd, egy kiadós leves társaságában. Norbi juhtúrót, és bivalykolbászt tett a pogácsába na, én ettől azért kicsit eltértem. A juhtúrót sajnos csak én szeretem, így helyette tehén túrót került bele. A bivalykolbászból pedig, ha netán lehetne is kapni a közelemben lévő hentesnél, akkor sem szívesen kérnék. Nagyon megfelelt nekünk a sertéshúsból készült, finom füstölt kolbász is. A pogácsa így is nagyon finom lett, a tésztája könnyű, a kolbásztól pedig remek ízt kapott. Egy hibát elkövettem, mert már a sütőben sült a pogácsám, amikor észrevettem, hogy a szezámmag sajnos lemaradt a tetejéről. :( Úgy biztosan finomabb lett volna, na de így is gyorsan  fogyott, már csak pár darab árválkodik a kosárban.






Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg túró (v. juhtúró)
20 dkg margarin
2 tk só
1 tojás (+1 a kenéshez)
2 ek tejföl
3 dkg élesztő
1 dl tej
15-20 dkg füstölt kolbász

Egy tálkába beleönteni a langyos tejet, elkeverni egy pici cukorral, majd hozzámorzsolni az élesztőt.
Egy tálba tenni a lisztet, hozzákeverni a sót, és elmorzsolni benne a margarint.
Amikor már jó morzsalékos, hozzámorzsolni a túrót és jól összekeverni.

A kolbászt vékonyan felkarikázni, majd apró darabokra vágni, és szintén hozzákeverni a lisztes-túróhoz.
Ezután a közepébe kis mélyedést csinálni, majd beleönteni a felfuttatott élesztőt, beleütni az egész tojást és a tejfölt, majd kézzel elkezdeni összedolgozni.
Végül jól összegyúrni a liszttel, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen. (ne legyen se lágy, sem pedig kemény a tészta)
Meglisztezni a tetejét, majd letakarni a tállal amiben össze lett keverve és egy órán át pihentetni!!!!

Ezután lisztezett felületen, ujjnyi vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd éles késsel berácsozni a tetejét.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb helyezni a pogácsákat. Kb. 30 percig konyharuhával letakarva újrakeleszteni. Végül felvert egész tojással megkenni a tetejét és ízlés szerint megszórni szezámmaggal.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt, szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem, és egyszerre két tepsi pogácsát tettem be a sütőbe)


Gulyásleves mellé tálaltam, de langyosan egy finom sajt mellé is kitűnő.


14 megjegyzés:

  1. Guszta nagyon, az a kolbászka tuti ad egy kis pluszt!:-))

    VálaszTörlés
  2. Szeretem a pogácsákat, így el is viszem a recit!:-)

    VálaszTörlés
  3. Ezeket látván, megjött a kedvem pogácsát sütni!

    VálaszTörlés
  4. Jé, múlt héten én is sütöttem hasonlót, csak minimuffin formában :)

    VálaszTörlés
  5. Hú de jól néz! Ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  6. Andi!
    Köszönöm!! Finom puha lett a tészta, és a kolbásszal isteni volt.Apa termelte befelé rendesen.:))

    VálaszTörlés
  7. családi tűzhely!
    Bátran merem ajánlani, biztosan nem fogsz csalódni benne.:)

    VálaszTörlés
  8. Nelli!
    Jó sütögetést, és majd megyek meglesem nálad.:)

    VálaszTörlés
  9. Juci!
    Neked is jó pogácsázást kívánok.:)

    VálaszTörlés
  10. Zsiri!
    Pedig nem is beszéltünk össze!!! Milyen jó ötlet, legközelebb kipróbálom a formába sütést.:)

    VálaszTörlés
  11. Erinacea!
    köszönöm!!! Jó sütögetést kívánok neked is.:)

    VálaszTörlés
  12. Bianka!
    Köszi, küldök pár darabot.:))

    VálaszTörlés