Amióta megláttam a Vacsoracsatában a Norbi által sütött pogácsát, azóta készülök én is megsütni. Tegnap aztán több blogban is a szebbnél szebb pogácsákat sütöttek a lányok, így elhatároztam hogy ma nálunk is ez lesz az ebéd, egy kiadós leves társaságában. Norbi juhtúrót, és bivalykolbászt tett a pogácsába, én ettől azért kicsit eltértem. A juhtúrót sajnos csak én szeretem, így helyette tehén túró került bele. A bivalykolbászból pedig, ha netán lehetne is kapni a közelemben lévő hentesnél, akkor sem szívesen kérnék. Nagyon megfelelt nekünk a sertéshúsból készült, finom füstölt kolbász is. A pogácsa így is nagyon finom lett, a tésztája könnyű, a kolbásztól pedig remek ízt kapott. Egy hibát elkövettem, mert már a sütőben sült a pogácsám, amikor észrevettem, hogy a szezámmag sajnos lemaradt a tetejéről. :( Úgy biztosan finomabb lett volna, de persze így is gyorsan fogyott, már csak pár darab árválkodik a kosárban.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg túró (v. juhtúró)
20 dkg Rama margarin
2 tk só
1 tojás (+1 a kenéshez)
2 ek tejföl
3 dkg élesztő
1 dl tej
15-20 dkg füstölt kolbász
Egy tálkába beleönteni a langyos tejet, elkeverni egy pici cukorral, hozzámorzsolni az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatni.
Egy tálba tenni a lisztet, hozzákeverni a sót, a felkockázott margarint, majd összemorzsolni.
Amikor már jó morzsalékos, hozzáadni az előzőleg villával összetört túrót, és jól összekeverni.
A kolbászt vékonyan felkarikázni, majd apró darabokra vágni, és szintén hozzákeverni a lisztes-túróhoz.
Ezután a közepébe kis mélyedést csinálni, majd beleönteni a felfuttatott élesztőt, beleütni az egész tojást, hozzáadni a tejfölt, majd kézzel elkezdeni összedolgozni.
Végül jól összegyúrni a liszttel, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen. (ne legyen se lágy, sem pedig kemény a tészta)
Ezután megszórni liszttel a tetejét, majd letakarni a tállal amiben össze lett gyúrva, és egy órán át pihentetni, keleszteni.
Ezután lisztezett felületen, ujjnyi vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd éles késsel berácsozni a tetejét.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb helyezni a pogácsákat, és 30 perc alatt, konyharuhával letakarva újrakeleszteni. Végül felvert egész tojással megkenni a tetejét, és ízlés szerint megszórni szezámmaggal. (a szezámmaggal való szórás el is maradhat)
Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt, szép pirosra sütni. (Én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem, és egyszerre két tepsi pogácsát tettem be a sütőbe.)
Egy tálba tenni a lisztet, hozzákeverni a sót, a felkockázott margarint, majd összemorzsolni.
Amikor már jó morzsalékos, hozzáadni az előzőleg villával összetört túrót, és jól összekeverni.
A kolbászt vékonyan felkarikázni, majd apró darabokra vágni, és szintén hozzákeverni a lisztes-túróhoz.
Ezután a közepébe kis mélyedést csinálni, majd beleönteni a felfuttatott élesztőt, beleütni az egész tojást, hozzáadni a tejfölt, majd kézzel elkezdeni összedolgozni.
Végül jól összegyúrni a liszttel, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen. (ne legyen se lágy, sem pedig kemény a tészta)
Ezután megszórni liszttel a tetejét, majd letakarni a tállal amiben össze lett gyúrva, és egy órán át pihentetni, keleszteni.
Ezután lisztezett felületen, ujjnyi vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd éles késsel berácsozni a tetejét.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb helyezni a pogácsákat, és 30 perc alatt, konyharuhával letakarva újrakeleszteni. Végül felvert egész tojással megkenni a tetejét, és ízlés szerint megszórni szezámmaggal. (a szezámmaggal való szórás el is maradhat)
Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt, szép pirosra sütni. (Én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem, és egyszerre két tepsi pogácsát tettem be a sütőbe.)
A kisült pogácsát tálalhatjuk pl. egy finom leves mellé.....
Guszta nagyon, az a kolbászka tuti ad egy kis pluszt!:-))
VálaszTörlésNagyon tetszik:)
VálaszTörlésSzeretem a pogácsákat, így el is viszem a recit!:-)
VálaszTörlésEzeket látván, megjött a kedvem pogácsát sütni!
VálaszTörlésNagyon jó, tetszik
VálaszTörlésJé, múlt héten én is sütöttem hasonlót, csak minimuffin formában :)
VálaszTörlésHú de jól néz! Ki fogom próbálni :)
VálaszTörlésAndi!
VálaszTörlésKöszönöm!! Finom puha lett a tészta, és a kolbásszal isteni volt.Apa termelte befelé rendesen.:))
családi tűzhely!
VálaszTörlésBátran merem ajánlani, biztosan nem fogsz csalódni benne.:)
Nelli!
VálaszTörlésJó sütögetést, és majd megyek meglesem nálad.:)
Juci!
VálaszTörlésNeked is jó pogácsázást kívánok.:)
Zsiri!
VálaszTörlésPedig nem is beszéltünk össze!!! Milyen jó ötlet, legközelebb kipróbálom a formába sütést.:)
Erinacea!
VálaszTörlésköszönöm!!! Jó sütögetést kívánok neked is.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszi, küldök pár darabot.:))