2010. november 25., csütörtök

Grúz csirkecomb polentával.


Kissé érdekesnek tartottam ezt a receptet, mivel nálunk nem nagyon hallottam róla, hogy húsos ételbe diót tennének. Viszont a Grúz konyhában előszeretettel használják. A receptet Bede Robi szerette volna elkészíttetni az Aréna Plázában megrendezett főzőversenyén. A versenyzők saját képzeletükre voltak utalva, és így bizony még csak meg sem közelítették a valós receptet. Persze a végén az eredeti recept ismertetésére is sor került, hát ennek alapján készült a mai ebédünk. A fűszeres hús, a roppanós dió, és a tejszínes mártás remekül illenek egymáshoz. Mivel Grúziában, állítólag kukoricakásával tálalják, én úgy döntöttem hogy polentát készítek hozzá. Akik szeretik az új, és más országok ízeinek a kipróbálását, bátran merem ajánlani.

2 db csirkecomb
15-20 dk dió
2-3 dl tejszín

2 db húsleveskocka
vaj

A combokat jól megmosni, és lecsepegtetni.
Egy serpenyőbe vajat hevíteni, majd elősütni benne a combokat.
Ezután felönteni vízzel, sózni és beletenni a húsleveskockát. Lassú tűzön, lefedve puhára főzni a húst.
Ha már teljesen megpuhult, kiszedni és félretenni.

A diót apróbb darabokra törni, majd hozzáadni a visszamaradt húsléhez.
Újraforralni, majd párpercig főzni.
Végül hozzáönteni a tejszínt, és addig főzni még besűrűsödik a szaft. (közben kevergetni)

A besűrűsödött diós szaftba visszahelyezni a combokat, óvatosan összeforgatni, majd 1-2 percig még főzni.
Kukoricakásával, vagy polentával tálalni. Én polentával tálaltam.

Polenta:

2,5 dl kukoricadara
5 dl víz
1,5 dl tejszín
3 dk vaj

őrölt feketebors
1/2 húsleveskocka

Egy serpenyőbe tenni a kukoricadarát, majd felönteni a vízzel, hozzáadni a sót, őrölt borsot és a húsleveskockát.
Lassú tűzön, állandó keverés mellett elkezdeni főzni. Ha már kezd sűrűsödni, hozzáadni a vajat, majd végül hozzákeverni a tejszínt. Addig főzni még teljesen besűrűsödik.
Tálaláskor a csirkecombok mellé köretként kínálni.

14 megjegyzés:

  1. Én már ettem ilyen grúz diós csirkét, és egy igazi grúz szakács által elkészítve :-) Hasonlóan nézett ki, csak ő teljesen finomra darálta a diót, így egy egész selymes mártás volt a csirkecombokon. Nagyon finom és különleges étel, valóban :-)

    VálaszTörlés
  2. Finomságos lehetett!
    Vittem a recit!:-)

    VálaszTörlés
  3. Szivesen ennék belőle,annyira kívánatos! Az ízvilágát pedig csak találgatom.
    Egyszer kipróbálom,szeretem a különleges ízeket.

    VálaszTörlés
  4. Jöhete egy isteni finom ebéd, imádom a puliszkát is

    VálaszTörlés
  5. Polenta, istenem, de szeretem :) Nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
  6. Bori!
    Nekünk is nagyon ízlett. Köszönöm, hogy megírtad, legközelebb én is darált dióval fogom elkészíteni. Így is jó volt, de úgy biztosan sokkal finomabb.:)

    VálaszTörlés
  7. Nelli!
    Nem fogod megbánni, ha elkészíted. Szerintem a Bori tanácsát megfogadva, darált diót tegyél bele.:)

    VálaszTörlés
  8. Terike!
    Köszönöm! Szerintem nyugodtan próbáld ki, nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    Igaz az ebédidőt már lekéstem, de vacsorára küldök egy kis kóstolót.:))

    VálaszTörlés
  10. Zsiri!
    Köszönöm!! Én is szeret a polentát szaftos husik mellé köretnek.:)

    VálaszTörlés