Kissé érdekesnek tartottam ezt a receptet, mivel nálunk nem nagyon hallottam róla, hogy húsos ételbe diót tennének. Viszont a Grúz konyhában előszeretettel használják. A receptet Bede Robi szerette volna elkészíttetni az Aréna Plázában megrendezett főzőversenyén. A versenyzők saját képzeletükre voltak utalva, és így bizony még csak meg sem közelítették a valós receptet. Persze a végén az eredeti recept ismertetésére is sor került, hát ennek alapján készült a mai ebédünk. A fűszeres hús, a roppanós dió, és a tejszínes mártás remekül illenek egymáshoz. Mivel Grúziában, állítólag kukoricakásával tálalják, én úgy döntöttem hogy polentát készítek hozzá. Akik szeretik az új, és más országok ízeinek a kipróbálását, bátran merem ajánlani.
2 db csirkecomb
15-20 dk dió
2-3 dl tejszín
só
2 db húsleveskocka
vaj
15-20 dk dió
2-3 dl tejszín
só
2 db húsleveskocka
vaj
A combokat jól megmosni, és lecsepegtetni.
Egy serpenyőbe vajat hevíteni, majd elősütni benne a combokat.
Ezután felönteni vízzel, sózni és beletenni a húsleveskockát. Lassú tűzön, lefedve puhára főzni a húst.
Ha már teljesen megpuhult, kiszedni és félretenni.
A diót apróbb darabokra törni, majd hozzáadni a visszamaradt húsléhez.
Újraforralni, majd párpercig főzni.
Végül hozzáönteni a tejszínt, és addig főzni még besűrűsödik a szaft. (közben kevergetni)
A besűrűsödött diós szaftba visszahelyezni a combokat, óvatosan összeforgatni, majd 1-2 percig még főzni.
Kukoricakásával, vagy polentával tálalni. Én polentával tálaltam.
Egy serpenyőbe vajat hevíteni, majd elősütni benne a combokat.
Ezután felönteni vízzel, sózni és beletenni a húsleveskockát. Lassú tűzön, lefedve puhára főzni a húst.
Ha már teljesen megpuhult, kiszedni és félretenni.
A diót apróbb darabokra törni, majd hozzáadni a visszamaradt húsléhez.
Újraforralni, majd párpercig főzni.
Végül hozzáönteni a tejszínt, és addig főzni még besűrűsödik a szaft. (közben kevergetni)
A besűrűsödött diós szaftba visszahelyezni a combokat, óvatosan összeforgatni, majd 1-2 percig még főzni.
Kukoricakásával, vagy polentával tálalni. Én polentával tálaltam.
Polenta:
2,5 dl kukoricadara
5 dl víz
1,5 dl tejszín
3 dk vaj
só
őrölt feketebors
1/2 húsleveskocka
2,5 dl kukoricadara
5 dl víz
1,5 dl tejszín
3 dk vaj
só
őrölt feketebors
1/2 húsleveskocka
Egy serpenyőbe tenni a kukoricadarát, majd felönteni a vízzel, hozzáadni a sót, őrölt borsot és a húsleveskockát.
Lassú tűzön, állandó keverés mellett elkezdeni főzni. Ha már kezd sűrűsödni, hozzáadni a vajat, majd végül hozzákeverni a tejszínt. Addig főzni még teljesen besűrűsödik.
Tálaláskor a csirkecombok mellé köretként kínálni.
Lassú tűzön, állandó keverés mellett elkezdeni főzni. Ha már kezd sűrűsödni, hozzáadni a vajat, majd végül hozzákeverni a tejszínt. Addig főzni még teljesen besűrűsödik.
Tálaláskor a csirkecombok mellé köretként kínálni.
Nagyszerű étel! :))
VálaszTörlésÉn már ettem ilyen grúz diós csirkét, és egy igazi grúz szakács által elkészítve :-) Hasonlóan nézett ki, csak ő teljesen finomra darálta a diót, így egy egész selymes mártás volt a csirkecombokon. Nagyon finom és különleges étel, valóban :-)
VálaszTörlésFinomságos lehetett!
VálaszTörlésVittem a recit!:-)
Szivesen ennék belőle,annyira kívánatos! Az ízvilágát pedig csak találgatom.
VálaszTörlésEgyszer kipróbálom,szeretem a különleges ízeket.
Jöhete egy isteni finom ebéd, imádom a puliszkát is
VálaszTörlésNagyon guszta lett ! :)
VálaszTörlésPolenta, istenem, de szeretem :) Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésMézigörl!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Bori!
VálaszTörlésNekünk is nagyon ízlett. Köszönöm, hogy megírtad, legközelebb én is darált dióval fogom elkészíteni. Így is jó volt, de úgy biztosan sokkal finomabb.:)
Nelli!
VálaszTörlésNem fogod megbánni, ha elkészíted. Szerintem a Bori tanácsát megfogadva, darált diót tegyél bele.:)
Terike!
VálaszTörlésKöszönöm! Szerintem nyugodtan próbáld ki, nagyon finom.:)
Bianka!
VálaszTörlésIgaz az ebédidőt már lekéstem, de vacsorára küldök egy kis kóstolót.:))
Ami!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Zsiri!
VálaszTörlésKöszönöm!! Én is szeret a polentát szaftos husik mellé köretnek.:)