2011. szeptember 17., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Halas rétes cukkinivel-gombával és sajtmártással.




Az időjárás jelentés  szerint ez lesz az utolsó nyárias hétvégénk, így ma nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ebédet sütöttem, és már indultunk is egy délutáni kerékpártúrára. Ennél fogva, csak ilyen későn jutottam ide, hogy megosszam a receptet. Lehet még nem késő, és éppen valaki kedvet kap hozzá, és holnap elkészíti ebédre. Volt három szelet hal a fagyasztóba, na meg egy csomag réteslap a hűtőbe, gondoltam ezekből kellene összehozni valamit. Persze ez a két hozzávaló kevésnek bizonyult, így vettem még a zöldségesnél  gombát, cukkinit, és megszületett belőle ez a nagyon finom halas-zöldséges rétes. Nemrégiben láttam egy gyorsan elkészíthető, és számomra igen finomnak tűnő sajtmártás receptet, így azt készítettem el a réteshez. Mondhatom, már a frissen kisült, illatozó rétes is nagyon csábító volt, na de a mártással együtt..........Mindenkinek bátran merem ajánlani, ízlés szerinti hallal elkészítve.






Rétes hozzávalói:

1 cs réteslap
3 szelet pangasius
50 dkg gomba
2 zsenge cukkini
citromlé
színes bors
olívaolaj
margarin a lapok lekenéséhez

A halszeleteket besózni, citromlével megcsepegtetni, és megszórni színes borssal. Rövid ideig állni hagyni, hogy az ízek átjárják.

A gombát és a cukkinit ízlés szerint felszeletelni. (én félbevágva, vékonyra felszeleteltem mindegyiket)

Egy serpenyőbe kevés olívaolajat önteni, majd belehelyezni a halszeleteket, és mindkét oldalukat 3-3 percig sütni. Ezután egy tálcára kiszedni és félretenni.

A fennmaradó olajba beletenni a gombát, sózni, megszórni színes borssal és elkezdeni párolni. Amikor már egy kicsit összeesett, hozzáadni a cukkinit és készre párolni. Ha már kellően megpárolódott, akkor szintén egy tálcára kiszedni és kihűteni.

Egy nedves konyharuhára ráhelyezni egy réteslapot, majd lekenni olvasztott margarinnal. Ezután ráhelyezni egy másik réteslapot. Arra rákanalazni az előzőleg megpárolt gombás-cukkinit, majd ráhelyezni egy szelet elősütött halat. A réteslap mindkét szélét behajtani, (hogy sütés közben nehogy szétnyíljon) majd a nedves konyharuha segítségével feltekerni a rétest.  (a másik két halszeletet, és a zöldségeket, ugyanígy elkészíteni)

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni mindhárom rétest. Tetejüket olvasztott margarinnal lekenni.

 Ezután előmelegített sütőbe, közepes lángon, szép aranybarnára sütni. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd felszeletelve tálalni.




Sajtmártás hozzávalói:

20 dkg sajt
3 tojássárgája
4-5 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
1 ek dijoni mustár
őrölt fehérbors
0,5 dl olívaolaj
0,5 dl Floriol olaj

A fokhagymagerezdeket megpucolni, majd a borban puhára főzni. A sajtot lereszelni.

Ezután a turmixgépbe tenni a tojássárgákat, a mustárt, a reszelt sajtot, a puhára főtt fokhagymát a borral együtt (nem kell kihűteni!!!) majd ízlés szerint sózni és borsozni. Jól összeturmixolni. Végül turmixolás közben először hozzácsorgatni a Floriol olajat, majd az olívaolajat is. (ha túl sűrű lenne a mártás, akkor egy pici vízzel lehet hígítani) 

Tálaláskor a felszeletelt rétest tányérra helyezni, majd  mellékanalazni a mártást.

14 megjegyzés:

  1. Ah, de guszta! Hal jöhet egy héten nyolcszor is...Nagyon szeretem, pedig ritkán eszem, mert a többiek nem igazán kedvelik. Szívesen lehúznám a tányért, ide elém...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon furfangos és rendkívül guszta. Szuper receptötleteid vannak, szeretek hozzád benézni. :)))

    VálaszTörlés
  3. Szinte érzem az illatát, na és az íze, mennyei lehet!

    VálaszTörlés
  4. IllésKrisz...!
    Köszi, és nyugodtan húzzad csak le a tányért. Én is nagy halkedvelő vagyok, és szerencsére a férjem is. Most egy finom halászlére vágyom a legjobban.:)

    VálaszTörlés
  5. Petra!
    Nagyon köszönöm, és mindig szívesen látlak!!:)Az ilyen kedves szavakért érdemes blogot írni, ez nekem mindennél többet jelent.

    VálaszTörlés
  6. Sziluett!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  7. Remek ötlettel hoztad össze ezt a halas rétest, látványos, érdekes és finom, sőt különleges, mert nem találkoztam hasonlóval!!! Le a kalappal!

    VálaszTörlés
  8. Vicuska!
    Nagyon köszönöm!!! Megpróbálok mindig valami újat kitalálni, de figyelni rá hogy azért finom is legyen. Ez bizony nagyon finom lett, és ezt a férjem mondta.:)

    VálaszTörlés
  9. Arata fantastic!
    Pozele sunt superbe!
    Pupici si o zi frumoasa xoxoxo!

    VálaszTörlés
  10. Maya!

    Vă mulţumesc foarte mult!

    Pupici si o zi frumoasa!!:)

    VálaszTörlés
  11. Tegnap kipróbáltuk anyummal, és isteni volt. Nagyon köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  12. Kria!
    Nagyon köszönöm, hogy megírtad!! Váljék egészségetekre!!!!!:)

    VálaszTörlés