2011. szeptember 20., kedd

Málnás-citromos-túrós pite.




A napokban már sütöttem málnás-citromos pitét, és akkor annyira finomra sikerült, hogy biztos voltam benne, hamarosan megfogom ismételni. Aztán jött az ötlet, mi lenne, ha a töltelékbe túró is kerülne. Gondoltam elrontani biztosan nem fogja, így már alig vártam, hogy legyen hozzá elég érett málna. A málna beérett, így már semmi akadálya nem volt, az újabb sütésnek. Mondhatom az első változat is nagyon a kedvünkre való volt, na de ez a túrós  még az előzőnél is finomabb. A tésztája jó omlós, a töltelék pedig  még szaftosabb a túrótól. Ezt a túrós változatot is bátran merem ajánlani mindenkinek. Akár málnával vagy éppen más bogyós gyümölccsel való elkészítését.





Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:

15 dk liszt
15 dk margarin
5 dk kristálycukor
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor

A margarint a kristálycukorral és a vaníliás cukorral simára keverni, majd belereszelni a citromhéját, hozzáadni egy csipet sót és a lisztet, majd gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrni.(Közepes keménységű tésztát kapunk)
Ezután 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett tésztát belehelyezni és tenyérrel egyenletesen belenyomkodni.
Ezután az tésztát villával megszurkodni, hogy sütés közben, ne púposodjon fel.

Előmelegített sütőbe tenni, majd 20-25 perc alatt szép világos zsemleszínűre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, a tésztát teljesen kihűteni.


Töltelék hozzávalói:
20 dk málnapép
25 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 tojásfehérje
1 egész tojás
1-1,5 dl citromlé
25 dk túró
2 citrom reszelt héja
6 dk liszt
1/2 cs vaníliás pudingpor

Egy tálba beletenni a tojásfehérjéket, az egész tojást, a citromlevet, a málnapépet (mag nélkül, átpasszírozva) és kézi habverővel jól összekeverni.

Ezután hozzákeverni a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót.
Végül állandó keverés mellett, hozzákeverni a lisztet és a vaníliás pudingport.

A tepsiben lévő, kihűlt tészta tetejére önteni a málnás-citromos-túrós keveréket.
Ezután visszatenni az előmelegített sütőbe, majd közepes lángon 30-35 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél, 160 fokon 35 percig sütöttem)

A sütőből kivenni az elkészült süteményt, majd a tepsiben  hagyni teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeletelni, a tetejét porcukorral megszórni, és málnaszemekkel díszíteni.

20 megjegyzés:

  1. Gizi, ez valami nagyon, nagyon ínycsiklandóan néz ki!!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos, szinte érzem az ízét:) Ez nekem is kedvemre való lenne:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép guszta, és biztosan nagyon finom!!

    VálaszTörlés
  4. Csodálatos és nem csak a sütik hanem a képek is

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó ötlet volt, fantasztikusan néz ki!

    VálaszTörlés
  6. hűűű ez nagyon finom lehet! remélem a kép nem ma készült, mert nálam rettenetesen sötét volt, a képeden meg csodásan süt a nap :) mindenképpen irigykedek arra a napsütésre :)

    VálaszTörlés
  7. Nálatok még érik málna?
    de jó nektek. Csodás ez a süti, nagyon szép a színe is, nagyon finom lehetett.

    VálaszTörlés
  8. Anazar!
    Nagyon köszönöm!!! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.:)

    VálaszTörlés
  9. trollanyu!
    Köszönöm!! Szívesen küldenék, de a megsütésére csakis biztatni tudlak.:)

    VálaszTörlés
  10. Éva!
    Köszönöm!! Szerintem más gyümölccsel is finom, érdemes kipróbálni.:)

    VálaszTörlés
  11. Vicuska!
    Köszönöm!! Túróval még finomabb lett, így nem bántam meg, hogy beletettem.:)

    VálaszTörlés
  12. Colors in....!
    Valóban nagyon finom!! Nem kell irigykedned a napsütésre, mert tegnap itt is nagyon szomorú, esős idő volt. A kép ellőtte való nap készült, akkor még csodálatosan sütött a nap.:)
    Ma viszont megint csodaszép napsütés van, de a levegő eléggé lehűlt.

    VálaszTörlés
  13. Kati!
    Köszönöm!! Igen nálam még érik a málna, sőt az első fagyokig folyamatosan. Rengeteg van még rajta, így gondolkodhatom, mit is készítsek majd belőle.:)

    VálaszTörlés
  14. Petra!
    nagyon köszönöm, és mindkettőt csakis ajánlani tudom.:)

    VálaszTörlés
  15. Nagyon guszta! Simán is meg túróval is!!! Egy kockát kérnék...:o)))

    VálaszTörlés
  16. IllésKrisz...!
    Köszönöm, és már küldöm is a kóstolót.:)Mindkét változat nagyon finom.

    VálaszTörlés